Теми статей
Обрати теми

Пом’якшення щодо роздрібних алко-ліцензій

Павленко Олексій, податковий експерт
Я ФОП — власник кафе. Окрім різноманітних страв, торгуємо також уроздріб, у т. ч. на розлив, алкогольними напоями. У зв’язку з постійними анти-COVID-заходами (у т. ч. карантином вихідного дня), обмеженнями і забороною масових та розважальних заходів стрімко впали доходи і виторг від роботи кафе. Зараз навіть нема чим сплатити черговий платіж за ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Чи є якась можливість відтермінувати або розстрочити ці платежі у зв’язку з цими карантинними обставинами?

Дійсно, ситуація у вашій (і не тільки) сфері діяльності у зв’язку із COVID-карантином склалася надто непроста. І на жаль, багато СПД, що працюють у сфері громадського харчування, зараз значно зменшують оберти, різко скорочують штати або взагалі втрачають свій бізнес…☹

Що стосується відтермінування або розстрочення чергових платежів за ліцензії, то принаймні до недавнього часу Законом № 481* та іншими нормативами їх не передбачалося. Водночас норми ст. 15 Закону № 481 у разі несплати у відповідний термін чергового платежу за ліцензію передбачають призупинення її дії, а у разі непогашення боргу у 30-денний термін від дати призупинення — взагалі анулювання ліцензії**. Та й штрафи ст. 17 Закону № 481 за безліцензійну торгівлю (200 % вартості товару, але не менше 17000 грн) на період дії карантину не призупинено.

* Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

** Тут окремо зазначимо, що ліцензія призупиняється чи анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання, а не з дати виданого щодо цього фіскалами розпорядження.

Але будемо раді вас у ці важкі часи хоч трошки втішити. Депутатами нещодавно був прийнятий, а Президентом підписаний Закон України від 04.12.2020 р. № 1071-ХІ, який вже набрав чинності з 10 грудня.

Зокрема, цей Закон доповнює ст. 18 «Заключні положення» Закону № 481 пом’якшувальними нормами щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алко-напоями.

Там передбачено, що роздрібні алко-ліцензії, термін дії яких закінчився під час карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із COVID-19, продовжують свою дію на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення! Окрім того, під час дії карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців після його/їх закінчення, до закладів громадського харчування, які мають роздрібні алко-ліцензії, не застосовуються положення ч. 47, 48 та четвертого абзацу ч. 49 ст. 15 Закону № 481. Тобто: щодо призупинення дії ліцензії у разі несвоєчасної сплати чергового платежу (та відновлення її дії після сплати), а також — щодо анулювання ліцензії у разі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту її призупинення!

Звісно, тут постають питання щодо зворотної дії цих положень. Адже непоодинокі випадки, коли з початку дії карантину (12 березня) і до набуття чинності Законом № 1071-ХІ сплив строк дії роздрібних алко-ліцензій, булі прострочені чергові платежі за ними, та/або згідно із згаданими положеннями ст. 15 Закону № 481 їх вже було призупинено чи навіть анульовано.

Якщо спиратись на ст. 58 Конституції, то повинна бути зворотна дія цих норм у часі, тим паче, що вона фактично у них і закладена. І тоді в усіх згаданих випадках згідно із Законом № 1071-ХІ ліцензії повинні вважатись діючими! Але оскільки Конституційний Суд вважає, що зворотна дія пом’якшувальних норм можлива тільки щодо фізичних осіб, то не виключаємо тут і фіскальний підхід…

На жаль, це послаблення стосується тільки ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем. Ну що ж — палити шкідливо. А от правильний алкоголь в помірній кількості, мабуть, може й від COVID-19 захистити. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі