Теми статей
Обрати теми

Заморозили діяльність: що зі звітами та податками?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
В умовах тривалого карантину багато підприємств опинилися в кризовій ситуації. Але це ще не привід здійснювати кардинально жорсткі заходи і ліквідовувати підприємство. Можна просто перечекати несприятливий період. Для цього тимчасово діяльність зупиняють (припиняють). Яку звітність таким підприємствам потрібно подавати до органів державної податкової служби і статистики? І які податки доведеться все одно платити? Про це наша стаття.

Податкова звітність. Платник податків зобов’язаний (ст. 16 ПКУ), зокрема: подавати до контролюючих органів звітність і сплачувати податки та збори у строки і в розмірах, установлених ПКУ. При цьому згідно з п. 49.2 ПКУ за відсутності у звітному періоді об’єкта оподаткування і показників, які потрібно задекларувати, платник може не напружувати себе поданням порожньої податкової звітності. Виняток становлять випадки, перелічені в п. 49.21 ПКУ (детальніше див. матеріал «Декларація без показників» цього номера).

Фінансова звітність. Законодавчого звільнення від подання фінансової звітності (баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до звітів) не передбачено. Тим паче, що навіть новоствореному підприємству є що відобразити у фінансовій звітності. Тому складати і подавати її необхідно в будь-якому разі.

Статистична звітність. Її зобов’язані подавати безоплатно, в повному обсязі та за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією (ст. 18 Закону № 2614), ті юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, а також ФОП, які потрапили до числа респондентів і відповідним чином повідомлені про це (лист Держкомстату України від 15.03.2006 р. № 18-14/64). У разі відсутності даних для заповнення тієї чи іншої форми відповідний бланк повинен містити відмітку про це і бути підписаний керівником або іншою відповідальною особою суб’єкта господарювання (підприємства) (лист Держкомстату України від 06.06.2008 р. № 14/2-35/81). Нагадаємо, перелік форм, за якими необхідно звітувати до органів державної статистики, можна отримати на офіційному вебсайті статистики в сервісі для респондентів «Пошук за кодом ЄДРПОУ»*. При цьому фінансову звітність на адресу органів державної статистики повинні подавати всі респонденти — юридичні особи.

* http://rsp.ukrstat.gov.ua/edrpou

За неподання органам статистики даних або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою або із запізненням передбачено накладення штрафу (ст. 1863 КпАП): на громадян — від 3 до 5 нмдг, на посадових осіб та підприємців — від 10 до 15 нмдг. Причому щоб накласти адмінштраф на винну особу, органам статистики не потрібно звертатися до судових органів. Карати винних вони уповноважені самостійно (ст. 2443 КпАП).

Податки, збори, обов’язкові платежі. Розглянемо, які податки необхідно платити незалежно від факту здійснення діяльності, а які ні.

1. Єдиний податок. ФОП на групах 1, 2 в будь-якому разі зобов’язані платити єдиний податок за кожен місяць, не пізніше за 20-те число поточного місяця (детальніше див. «ФОП без діяльності»).

2. ЄСВ «за себе». Усі підприємці як на єдиному податку (незалежно від групи), так і на загальній системі оподаткування, навіть якщо вони не отримують доходу або були на лікарняному чи у відпустці, зобов’язані платити ЄСВ «за себе» не нижче мінімального розміру (22 % від мінімальної зарплати) за один місяць.

Зауважимо: Законом № 1072 передбачено звільнення від нарахування та сплати ЄП та ЄСВ «за себе» платників ЄП першої групи за грудень 2020 року, січень — травень-2021 (детальніше див. «ФОП без діяльності»). Причому такі періоди включаються до їх страхового стажу.

До речі, ще: з 2021 року підприємці, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати ЄСВ «за себе» за місяці звітного періоду, за які роботодавцем був сплачений страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (такі нововведення вніс Закон України від 13.05.2020 р. № 592-IX до Закону № 2464).

3. Земельний податок. Від сплати земельного податку звільнені платники ЄП (юрособи та фізособи) за земділянки, які використовуються ними для здійснення госпдіяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку)), і платниками ЄП четвертої групи за землі, які використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). До недавнього часу фіскали вимагали від усіх єдинників у разі тимчасового зупинення госпдіяльності сплачувати земельний податок на загальних підставах (БЗ 101.01, втратила чинність з 01.07.2020 р. — дати останньої зміни до п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). Як ідуть справи зараз, читайте «Єдинник (при)(зу)пинив діяльність: як бути із земельним податком».

4. Декларовані податки. Ідеться про податки, сума яких залежить від показників госпдіяльності. Тому за відсутності об’єкта оподаткування у зв’язку з відсутністю діяльності — не буде й нарахованого податку до сплати. Наприклад, єдиний податок для групи 3 (п. 295.3 ПКУ), податок на прибуток, ПДВ (п. 57.1 ПКУ), акцизний податок (розд. VI ПКУ), авансові платежі з ПДФО (п.п. 177.5.1 ПКУ) тощо.

5. Інші податки. Водночас не залежить від факту призупинення діяльності, наприклад, сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (ст. 266 ПКУ), транспортного податку (ст. 267 ПКУ), авансового внеску з ЄП платниками груп 1 та 2, ЄСВ підприємцями «за себе» (Закон № 2464), екологічного податку, рентної плати (п. 57.1 ПКУ) тощо.

Також, якщо підприємство не здійснює господарську діяльність, але при цьому в нього не анульовані ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами, такий суб’єкт господарювання зобов’язаний платити щоквартальний черговий платіж до відповідного бюджету за ліцензію (113.03 БЗ).

А тепер покажемо в таблиці, яку звітність потрібно / не потрібно подавати за відсутності діяльності.

Звіти за відсутності діяльності

№ з/п

Форма звіту

Необхідність подання звітності

1

Декларація з податку на прибуток підприємства (наказ Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897)

За загальним правилом податкову декларацію необхідно подавати з кожного окремого податку за кожен установлений звітний період. Водночас у п. 49.2 ПКУ передбачені умови, які звільняють від цієї повинності. Це відсутність у звітному періоді (1) об’єкта оподаткування або (2) показників, що підлягають декларуванню (див. матеріал «Декларація без показників» цього номера)

2

Декларація з ПДВ (наказ Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21)

3

Звіт про використання доходів неприбутковими організаціями (наказ Мінфіну від 17.06.2016 р. № 553)

При цьому звітність, що складається наростаючим підсумком, за якою встановлено місячний або квартальний звітний період, можна не подавати за відсутності об’єкта оподаткування не тільки у звітному періоді , але також у попередніх звітних періодах цього самого року. Бо такі показники або об’єкт оподаткування з минулих періодів поточного року будуть тягнутися у звітності до кінця такого року

4

Декларація про майновий стан і доходи (подають ФОП на загальній системі оподаткування) (наказ Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859)

5

Декларація з туристичного збору (наказ Мінфіну від 09.07.2015 р. № 636)

Оскільки окремої норми щодо обов’язкового подання декларації ст. 268 ПКУ не містить, то працюють загальні правила п. 49.2 ПКУ. Тобто платники турзбору, які не здійснюють діяльності протягом податкового (звітного) періоду, декларацію можуть не подавати (125.04 БЗ)

6

Декларація з плати за землю (наказ Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560)

Неважливо, працює підприємство чи не працює, подавати декларацію потрібно, якщо є власні землі або орендовані в органів місцевого самоврядування. Тобто факт відсутності або наявності діяльності ніяк не впливає на подання такої декларації*. Декларацію подають або раз на рік, або щомісячно. Якщо подали раз на рік (діяльність була), а потім припинилася, то коригувати зобов’язання не потрібно. Якщо ж обрали варіант щомісячного декларування, а діяльність припинилася в середині року, декларацію слід подавати до кінця року.

І ще: якщо в юрособи у власності або користуванні земділянка, з якої податок не справляється через застосування податкових пільг згідно зі ст. 283 ПКУ, такий платник усе одно не звільняється від обов’язку подавати декларацію за ці земділянки. На цьому наполягають податківці (див. 111.05 БЗ, лист ДФСУ від 11.09.2017 р. № 1889/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

* Юридичні особи — платники ЄП групи 3 — власники земельних ділянок не є платниками земельного податку в разі тимчасового припинення господарської діяльності, якщо при здійсненні діяльності земельні ділянки платником використовувалися. Причому раніше фіскали у випадку призупинення діяльності такими платниками наполягали на сплаті земподатку. Якого підходу зараз вони дотримуються, сказати важко. Сподіваємося, що ліберального.

7

Податкова декларація з єдиного податку для платників груп 1 і 2 (наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578)

ФОП, які не отримували протягом звітного періоду доходів і не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати податкову декларацію (107.01.07 БЗ)

8

Податкова декларація з єдиного податку для платників групи 3 (наказ Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578)

Якщо оподатковувані доходи за звітний період були відсутні, то декларацію подавати не потрібно. Але якщо протягом звітного періоду доходів немає, але в попередніх звітних періодах цього самого року був отриманий і задекларований дохід, необхідно за поточний звітний період подати декларацію і знову задекларувати отриманий раніше дохід (тобто за вирахуванням ЄП минулого періоду декларуємо за звітний період до сплати нульовий ЄП) (107.01.07, 108.01.05 БЗ)

9

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) (наказ Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4)

Подається лише в разі нарахування сум доходів платникові податку податковим агентом протягом звітного періоду (абзац «б» п. 176.2 ПКУ)

10

Звіт з ЄСВ за формою № Д4 (наказ Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435)

Якщо у звітному періоді праця фізосіб не використовувалася (немає нарахувань, що входять до бази справляння ЄСВ, і немає фізосіб, які перебувають з роботодавцем у трудових (цивільно-правових) відносинах), то Звіт за формою № Д4 подавати не потрібно (п. 11 розд. II Порядку № 435)

11

Звіт з ЄСВ за формою № Д5 (наказ Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435)

Усі підприємці зобов’язані раз на рік звітувати щодо сплачених сум ЄСВ за формою № Д5 незалежно від того, чи була діяльність.

За 2020 рік потрібно подати Звіт до 10 лютого 2021 року

12

Декларація з акцизного податку (наказ Мінфіну від 23.01.2015 р.№ 14)

Якщо особа не здійснює реалізацію пального або здійснює діяльність, яка не ліцензується, тобто відсутні ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, й у звітному періоді в такого платника не виникли об’єкти оподаткування або не з’явилися показники, що підлягають декларуванню, то платник у такому звітному періоді не зобов’язаний подавати декларацію (п. 49.2 ПКУ, лист ДФСУ від 13.05.2016 р. № 10770/10/28-10-01-03-11). Інакше платник зобов'язаний подавати декларацію за кожний звітний період незалежно від того, чи провадив він госпдіяльність у цьому періоді (п. 4 розд. ІІІ Порядку № 14). При цьому в комірках відповідних граф декларації проставляються нулі (прочерки та інші знаки чи символи не проставляються) (114.07 БЗ)

13

Декларація з екоподатку

(наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1010)

Декларація подається за наявності об’єктів оподаткування, тому якщо до призупинення діяльності таких не було, контролюючий орган повідомляти не потрібно. Якщо об’єкт оподаткування був, але з початку року викиди не плануються, про це слід повідомити податківців за місцем розташування джерел забруднення, склавши заяву довільної форми про відсутність об’єкта. Але якщо об’єкта не стало в середині року, а в якомусь кварталі (наприклад, I або II) об’єкт був, то подавати декларацію доведеться до кінця такого року (п. 250.9 ПКУ, 117.05 БЗ)

14

Декларація з транспортного податку (наказ Мінфіну від 10.04.2015 р. № 415)

Якщо у суб'єкта господарювання немає об'єкта оподаткування транспортним податком, то декларація з нульовими показниками не подається.

Тобто для подання декларації важливий факт наявності транспорту, за який сплачується податок. А ведеться діяльність чи ні — жодного значення не має

15

Декларація з рентної плати за спецводокористування (додаток 5) (наказ Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719)

Для первинного водокористувача наявність діючого дозволу на спеціальне водокористування визначає його обов’язок подавати до контролюючого органу за основним або неосновним місцем обліку податкову декларацію з рентної плати разом з Додатком(ами) 5, у тому числі за відсутності об’єкта оподаткування в деяких звітних (податкових) періодах (див. 118.05 ЗІР)

16

Декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (наказ Міндоходів від 05.12.2013 р. № 766)

Декларація подається за наявності об’єктів оподаткування. Факт призупинення діяльності не скасовує необхідності подавати «нерухому» звітність. Більше того, у деяких суб’єктів господарювання факт відсутності діяльності може навпаки викликати обов’язок подавати декларацію. Наприклад, фіскали (див. 106.02 БЗ) говорять, що ПКУ не звільняє від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за промбудівлі, які перебувають у власності промпідприємства, але тимчасово не використовуються в його діяльності у зв’язку з реконструкцією, простоєм тощо. Тому за такі будівлі податок сплачується на загальних підставах. Тобто якщо немає діяльності в промпідприємства, то його необ’єктні промбудівлі (п.п. 266.2.2 ПКУ), на думку фіскалів, стають об’єктними. А тому за них слід відзвітувати

17

Декларація збору за місця для паркування транспортних засобів

Якщо суб’єктом господарювання протягом звітного кварталу госпдіяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування і спеціально відведених автостоянках не проводилася, у такому разі відсутній показник, який підлягає декларуванню. А отже, податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів за такий звітний квартал не подається (див. 124.04 БЗ)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі