Теми статей
Обрати теми

Ризиковий ПДВ-статус можна оскаржувати!

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова ВС від 16.12.2020 р. у справі № 340/474/20*

* reyestr.court.gov.ua/Review/93594980

Висновок документа

Дозволено оскаржувати в суді рішення ДПСУ про присвоєння платнику ПДВ ризикового статусу

Значна кількість ПН/РК блокується з причин ризиковості платника ПДВ. Причому часто у податківців немає ґрунтовних підстав стверджувати, що платник ПДВ — ризиковий. Але це не заважає їм безпідставно присвоювати платнику ПДВ ризиковий статус і цим гальмувати реєстрацію ПН/РК і, відповідно, роботу платника.

З таким свавіллям податківців платники ПДВ пробували боротися ще за часів дії старого Порядку зупинення реєстрації ПН/РК, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117 (втратив чинність 01.02.2020 р.).

Але тоді будь-які спроби оскаржити рішення про присвоєння ризикового статусу виявились марними. І для цього було дві причини:

— по-перше, сам Порядок прямо не говорив про можливість оскарження таких рішень;

— по-друге, суди (див. постанову ВС від 20.11.2019 р. у справі № 480/4006/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/85803824) відкидали можливість оскарження такого рішення.

Суди аргументували це тим, що дії податківців щодо внесення до системи моніторингу даних про ризиковість платника є лише їхньою службовою діяльністю з виконання своїх професійних обов’язків згідно із ПКУ. І внесення таких даних в систему моніторингу прямо не породжує певні правові наслідки для суб’єктів.

Враховуючи це, ВС в ті часи стверджував: права платника ПДВ, у якого заблокували ПН/РК через віднесення його за рішенням фіскалів до ризикових, не порушуються, а відтак позовні вимоги щодо оскарження їх рішення про віднесення до ризикових є безпідставними.

Така логіка була дуже специфічна (про це див. «Податки & бухоблік», 2020, № 57, с. 6). Але оскільки її просував Верховний Суд, то всі судові суперечки з цього приводу були марними.

Але після того, як у лютому 2020 року скасували старий Порядок блокування ПН/РК і на його місце прийшов новий Порядок, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165, у цьому питанні відбулися значні зміни.

Так, у п. 6 нового Порядку з’явилася умова про те, що у разі надходження до фіскалів відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника податку з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості.

Крім того, право на звернення до суду також передбачено формою Рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості (додаток 4 до нового Порядку).

З цього можна було зробити висновок, що за новим Порядком у платника ПДВ, який вважає, що йому незаконно присвоїли ризиковий статус, є шанс оскаржити рішення про таке присвоєння у суді.

І от нещодавно ВС у постанові, що коментується, погодився з таким підходом. Суд підтвердив, що норми нового Порядку дають право оскаржувати рішення про визнання платника ризиковим. А висновки постанов ВС, що опиралися на норми старого Порядку, до нового не застосовуються.

Доволі гарний висновок. Ним ВС дав право платникам ПДВ, які вважають, що їм незаконно присвоїли ризиковий статус, відстоювати в суді свою правду. Крім того, це дзвіночок для фіскалів про те, що без доказів ризиковості їх рішення будуть скасовані. Хоча чи почують його фіскали — неясно. Бо доки платник буде скасовувати свій ризиковий статус, деякі ПН/РК, на жаль, можуть бути заблоковані. ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі