Теми статей
Обрати теми

Зайвий регліміт, або Як допомогти ближньому

Ольховик Ольга, податковий експерт
Часто платники ПДВ стикаються з нестачею регліміту. Але є такі щасливці, у яких цього «гуталіну — ну просто завалися»! Про кого йдеться? І як таким платникам використати реглімітне добро, що накопичилося? Читайте в цій статті.

У кого з’являється надлишок?

Зайвим реглімітом можуть похвалитися практично всі туроператори (і турагенти) (які працюють за ПКУ, а не згідно з роз’ясненнями податківців). Тому що базою оподаткування для них є сума винагороди (різниця між вартістю турпродукту і вартістю витрат, понесених у зв’язку з його придбанням). Тобто податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ вони платять з дельти. А на вході — сума ПДВ з повної вартості витрат. Ця вхідна сума ПДВ не потрапляє до податкового кредиту туроператора/турагента (п. 207.6 ПКУ), але збільшує його ліміт реєстрації. Ось звідки в таких платників реглімітний надлишок, що постійно збільшується?

Щоправда, ми вже зазначали: надлишок регліміту буде тільки в тих турплатників, які діють згідно з вимогами ПКУ і не враховують роз’яснення податківців. Фіскали ж вважають, що з упровадженням СЕА (з 01.07.2015 р.) норми ПКУ потрібно розуміти по-іншому. На їхню думку, туроператори/турагенти повинні всі вхідні суми ПДВ включати до ПК, а потім компенсувати нарахуванням ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ.

Чи варто повторювати, що в ПКУ подібних вимог немає. Для турбізнесу в ст. 207 ПКУ передбачені спеціальні правила визначення бази оподаткування. Як ми вже сказали, нею є дельта (винагорода), а не договірна вартість. Ба більше, п. 207.6 ПКУ прямо забороняє включати до ПК ті придбання, які входять до вартості турпродукту. Зміни у зв’язку з упровадженням СЕА до цієї статті не вносилися.

Хоча логіку податківців зрозуміти можна. Причина таких рекомендацій — якраз-таки величезний регліміт, що утворюється внаслідок дотримання вимог ПКУ.

Але хіба це є підставою порушувати вимоги ПКУ? Податківці правильно говорять: СЕА не передбачає автоматичного виключення з регліміту окремих сум ПДВ. Але це точно не привід спотворювати закон.

Чим ризикують платники, які ігнорують роз’яснення фіскалів?

Однозначно вони зіткнуться з протистоянням податківців (особливо в разі, якщо зайвий регліміт буде використаний на допомогу тим, хто має потребу, — про що ми поговоримо далі). Але що реально можуть поставити в обов’язок контролери?

Вирізати сам регліміт вони не у змозі — немає таких правил. Оштрафувати за заниження податку в них теж не вийде (донарахувавши компенсуючі ПЗ, їм доведеться згадати й про весь вхідний ПК). І навіть застосувати штраф за нереєстрацію компенсуючої ПН (складеної в період дії карантину) в них підстав немає. Щоправда, на виключено, що після закінчення карантину податківці штрафуватимуть за так і не зареєстровані ПН. А це не мало не багато 50 % від суми ПДВ у ПН (п. 1201.2 ПКУ). Оспорювати такі нарахування турбізнесу, імовірніше, доведеться в суді.

До речі, туроператори/турагенти — єдині, кого ПКУ ощасливив можливістю мати реглімітний надлишок.

В інших платників, які визначають ПЗ з дельти, надлишок регліміту не з’явиться

Наприклад, не виникне зайвий регліміт у торговців культурними цінностями (ст. 210 ПКУ).

Тому що маржинальна схема визначення ПЗ при придбанні культурних цінностей у платників ПДВ працює тільки в тому випадку, якщо постачальник теж визначав ПЗ маржинально (або в нього постачання взагалі було звільнене / не підпадало під об’єкт оподаткування ПДВ (пп. «б», «в» п. 210.4 ПКУ)). А маржинальну ПН торговці культурними цінностями не складають (п. 210.5 ПКУ). Тож платник, який придбаває культурні цінності в платника-маржинальника, не має права вимагати в нього ПН і відображати ПК (п. 210.8 ПКУ). Тому регліміт на суми сплаченого таким платником вхідного ПДВ ніяк не збільшиться.

Не буде реєстраційного надлишку й у торговців б/в товарами (п. 189.3 ПКУ). Оскільки там ПДВ з дельти платиться виключно в тому випадку, якщо товар отримується в неплатника. А в такій ситуації про жоден вхідний ПДВ не може бути й мови.

Тож турбізнес у реглімітному питанні — привілейована каста.

Звичайно,

в інших — звичайних — платників зайвий регліміт теж може виникнути

Наприклад, за рахунок овердрафту або великого обсягу закупівель у звітному періоді. Але це явище зазвичай тимчасове. Великі суми регліміту зазвичай є й в експортерів, але це теж тимчасово — доти, доки не буде подана заявка на бюджетне відшкодування. Можливі й постійні перекоси. Наприклад, за рахунок списання безнадійної заборгованості, при переведенні боргу (якщо платник працює за ПКУ, а не за роз’ясненнями ДПСУ), у разі отримання відшкодування шкоди (якщо вартість ремонту за рахунок цього відшкодування була з ПДВ). Утім, не лише постійні, але й тимчасові надлишки теж можна використати.

Варіанти використання

Величезна кількість платників страждає від гострої нестачі регліміту (яка утворюється, зокрема, й через некоректну роботу СЕА, наприклад у разі реєстрації зменшуючих РК). Тому його надлишок в окремих платників викликає стійке бажання прибрати перекіс. Зробити це можна двома способами:

1) шляхом реєстрації на ім’я платника, який потребує цього, помилкової ПН.

Це дозволить перекрити саме нестачу регліміту і не витрачатися при реєстрації податкових накладних (ПН). А ось за декларацією ПЗ усе одно доведеться заплатити. Адже права на ПК помилкова ПН не дає.

Крім того, направо й наліво виписувати помилкові ПН можуть собі дозволити тільки туроператори/турагенти (якщо в них реально великий регліміт і помилкові ПН вони можуть зовсім не коригувати). Але тут ще потрібно враховувати, що нестикування декларації і ЄРПН дає податківцям привід завітати на позапланову перевірку як до продавця, так і до покупця (п. 201.10 ПКУ).

Якщо ж платник планує повернути регліміт собі, то передавати/забирати ліміт у такий спосіб потрібно по-швидкому — у межах одного періоду (коли ні помилкову ПН, ні виправляючий РК до неї в декларації цього періоду сторонам показувати не потрібно, щоправда, і тут можуть виникнути питання з блокуванням зменшуючого РК). Інакше в щедрого спонсора ліміту, на жаль, надалі можуть виникати проблеми з його відновленням через ∑Перевищ;

2) шляхом укладення договору купівлі-продажу (або надання послуг). У цьому випадку діємо таким чином:

— укладаємо з продавцем (багатим на ліміт) договір купівлі-продажу і перераховуємо передоплату продавцеві (позичаємо в продавця ліміт);

— згодом розриваємо договір, отримуємо гроші (повертаємо продавцеві ліміт; звичайно, може виникнути питання щодо блокування РК).

На підставі такої ПН можна показувати ПК (що саме враз, якщо, наприклад, потрібно зменшити великі поточні ПЗ за декларацією). Ситуація може зацікавити й продавця, який бажає таким шляхом набути на якийсь час фінресурси. Особливо якщо в нього від’ємний ПДВ за деклараціями та з операції не доведеться сплачувати ПЗ.

Можна також відобразити продаж товару (щоб не «ганяти» гроші). А потім купити його назад (таким чином уникнути необхідності складання РК, який може бути заблокований). Але тут уже може виникнути питання про безтоварність операції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі