№97

Податки & бухоблік, грудень, 2020/№ 97 Інші номери журналу ›
  • Переплата з податків: звідки береться і що з цим робити? Переплата з податків, на відміну від несплати податку, — штука не штрафонебезпечна. В усякому разі контролюючі органи за переплату платника вже точно не покарають. Тому достатньо часто бухгалтери із цього приводу взагалі не переживають. Хоча надлишок, що утворився в бюджеті, однозначно потрібно тримати на контролі. Інакше переплата може бути списана до доходу бюджету. Як діяти, щоб цього не відбулося? Відповіді на це запитання присвячений наш сьогоднішній тематичний номер. Причому в ньому ми поговоримо не лише про власне переплати. Не обійдемо стороною і такі специфічні «борги» бюджету, як відшкодування та від’ємне значення з ПДВ, а також зайвий регліміт у СЕА.
  • Повернення коштів з бюджету Зазвичай, причина появи переплати в інтегрованій картці (ІК) платника податків — помилково та/або надміру перераховані кошти. Назвемо їх зайвими грошима (хоча за своєю суттю вони не зайві, а надміру перераховані). Давайте розберемося із загальними правилами повернення таких коштів.
  • Як повернути помилково сплачений ЄСВ Кожен має право на помилку, головне — вміти вчасно її виправити. На практиці трапляються випадки, коли сплачено надміру чи помилково суму ЄСВ або кошти перераховано на неналежний рахунок для сплати ЄСВ. Чи можливо повернути переплату або зарахувати її в рахунок майбутніх платежів? Про це читайте в статті.
  • Переплати з ПДВ: як з’являються і як їх використовувати ПДВ, мабуть, найбільш специфічний податок. Особливості його розрахунку, декларування і сплати загальновідомі. Крім того, застосування СЕА й електронного рахунку обумовлюють безліч цікавих особливостей. Давайте розглянемо, що таке переплата з ПДВ, звідки вона з’являється і як її можна використовувати.
  • ПДВ-переплата на електронному рахунку Як відомо, гроші зайвими не бувають. Тому, коли їх накопичилося більше, ніж це необхідно на електронному ПДВ-рахунку, виникає бажання ними скористатися для своїх цілей. Отже, як визначити розмір переплати на електронному ПДВ-рахунку та як можна цими грошовими коштами розпорядитися?
  • Зайвий регліміт, або Як допомогти ближньому Часто платники ПДВ стикаються з нестачею регліміту. Але є такі щасливці, у яких цього «гуталіну — ну просто завалися»! Про кого йдеться? І як таким платникам використати реглімітне добро, що накопичилося? Читайте в цій статті.
  • ПДВ-мінус і відшкодування: незручні запитання Власне, специфіку ПДВ-переплат ми вже розглянули у статті на с. 12. Однак існує ще ціла низка запитань, які прямо не пов’язані з механізмом повернення переплати з цього податку, але також пов’язані із ситуацією, коли бюджет винен платнику. У цій статті поговоримо саме про них!
  • Переплата з ПДФО із зарплати працівників: проблеми і вирішення Якщо бухгалтер знає, що в нього за дебетом 641 рахунка є переплата з ПДФО, то вільно розпоряджатися цією переплатою (повернути її на підставі поданої заяви), на жаль, імовірніше, не вийде. На це є низка причин і стала позиція податківців. Детальніше про те, як бути з ПДФО-переплатою, що потрібно зробити для її повернення, чи можна виплатити за наявності переплати зарплату (іншу виплату, яка оподатковується ПДФО) без сплати ПДФО, чи потрібно показувати переплату у формі № 1ДФ, розповімо далі.
  • ФОП закривається: що з переплатою з ПДФО, ЄП і ЄСВ Якщо ФОП вирішив завершити свою підприємницьку кар’єру і знятися з державної реєстрації, але при цьому в нього залишилися суми переплат з ПДФО (або єдиного податку), ЄСВ, то виникає запитання: чи зможе він їх повернути? І що для цього потрібно зробити? Відповіді на ці запитання — у нашій публікації.
  • Між дивідендним авансом, податком на репатріацію та податком на прибуток Є переплата з податку на прибуток. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок при виплаті дивідендів, податок на репатріацію, чи можна зробити залік за рахунок цієї переплати? І навпаки — переплатили дивідендний авансовий внесок — чи можна не платити зараз нарахований податок на прибуток? Давайте розбиратися.
  • Перерахували не туди, або Не туди, але перерахували Податок помилково сплачено не на той рахунок. Що робити і яка відповідальність?
  • Оформлюємо довідку для банку у разі переплати з ЄСВ У підприємства є переплата з ЄСВ. Проте банк не пропускає зарплатні платежі без сплати ЄСВ. Як можна скористатися переплатою? Банк наполягає на довідці з податкової.
  • Чим запам’ятався листопад
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі