Теми статей
Обрати теми

ФОП закривається: що з переплатою з ПДФО, ЄП і ЄСВ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо ФОП вирішив завершити свою підприємницьку кар’єру і знятися з державної реєстрації, але при цьому в нього залишилися суми переплат з ПДФО (або єдиного податку), ЄСВ, то виникає запитання: чи зможе він їх повернути? І що для цього потрібно зробити? Відповіді на ці запитання — у нашій публікації.

Повернення переплат з ПДФО і єдиного податку

Передусім розберемося: чи може фізособа повернути переплату після зняття з держреєстрації? Чи не «згорить» вона, якщо така переплата не була повернена до цього моменту?

Для платника, який ліквідується, має значення час звернення до податкового органу за поверненням наявних переплат. Так, якщо він не звернувся за переплатою до зняття з обліку у податковому органі, то потім (після зняття) суми переплат йому не повернуть (129.04 БЗ).

Але тут треба підкреслити, що факт зняття з держреєстрації (припинення в ЄДР) для ФОП не матиме значення. Суму переплат йому повинні повернути й після цієї події. Адже існувати як платник податків така особа ще не перестає. І продовжує відповідати за своїми ФОП-боргами та має право претендувати на повернення переплати з податків, якщо вона в неї є.

Таким чином, ФОП може звернутися із заявою на повернення переплати до зняття з реєстрації в ЄДР або після, переплату йому все одно повинні повернути. Але заява на повернення переплати повинна бути подана до моменту зняття з обліку у податковому органі.

Щоправда, Порядком № 60 передбачений граничний строк для повернення переплат, про нього скажемо далі.

Тепер детальніше про процедуру повернення.

Переплата з ПДФО. Розпочнемо з повернення переплати з ПДФО. Але врахуйте: тут ми говоритимемо тільки про переплату, яка виникла у ФОП-загальносистемника зі сплати ПДФО «за себе». Якщо вас цікавить переплата з ПДФО із зарплати найманих працівників, то вам потрібно зазирнути до статті «Переплата з ПДФО із зарплати працівників: проблеми і вирішення» цього номера.

Підприємець на загальній системі, який знімається з державної реєстрації, повинен подати за підсумками року, в якому він завершує підприємницьку діяльність, декларацію про майновий стан і доходи. І якщо за даними такої декларації утворилася переплата ПДФО (ряд. 18.2 розділу V декларації), то можна скористатися спеціальною процедурою повернення.

Так, якщо переплата виникла у зв’язку з реалізацією права на податкову знижку як звичайного громадянина, тобто в декларації, крім підприємницької частини, заповнений ще й додаток Ф3, то в цьому випадку заяву про повернення ПДФО можна не подавати. Суму переплати з ПДФО колишньому підприємцеві повинні повернути протягом 60 календарних днів після отримання декларації про доходи (п. 179.8 ПКУ, розд. III Порядку № 60). Але рекомендуємо цей процес тримати під контролем.

Якщо ж про повернення ПДФО у зв’язку з податковою знижкою не йдеться, а переплата виникла з якихось причин суто підприємницького характеру (помилкове перерахування, збитки тощо), то для повернення ПДФО, вважаємо, потрібно подати до податкового органу заяву в довільній формі.

Причому таку заяву потрібно подавати не лише у випадку, якщо переплата «з’явилася» при заповненні ліквідаційної декларації про доходи, але й у разі, якщо у ФОП така переплата виникла раніше за підсумками попередніх періодів.

Єдиний нюанс: подавати заяву є сенс тільки в тому випадку, якщо з дня виникнення переплати з ПДФО не минуло 1095 днів (п. 43.3 ПКУ). Інакше переплату вже не повернуть.

Перешкодою для повернення сум ПДФО (як і інших видів податків, у тому числі й єдиного податку) може стати факт наявності податкового боргу

Тому за наявності в підприємця податкового боргу повернення помилково та/або надміру сплаченої суми ПДФО буде проводитися тільки після повного його погашення (п. 43.2 ПКУ).

При цьому якщо у ФОП податкового боргу, припустимо, немає, але є сума своєчасно не нарахованого / не перерахованого ЄСВ, то майте на увазі: такі суми є недоїмкою, а не податковим боргом (ст. 1 Закону № 2464). Тобто це не буде перешкодою для повернення податків.

Заяву про повернення можна подати через «Електронний кабінет» у розділі «Введення звітності» або «Заяви, запити для отримання інформації». І в одному, і в іншому розділі обираємо відповідну заяву із загального списку документів, які можна подати.

Так, обов’язково в заяві потрібно зазначати такі дані (п. 2 розд. ІІ Порядку № 60):

1) найменування податку, збору, платежу, з яких виникла переплата;

2) суму переплати;

3) дату сплати податку, збору, платежу, що став переплатою;

4) реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховані до бюджету, а саме:

— код класифікації доходів бюджету;

— бюджетний рахунок, на який перераховані кошти;

— код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім’я якого відкритий рахунок, і МФО Казначейства;

5) напрям(и) перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, які будуть повернені, а саме:

— на поточний рахунок платника податку в установі банку;

— на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладений на органи ДПС, незалежно від виду бюджету.

Тут врахуйте: направити податкову переплату в рахунок погашення недоїмки з ЄСВ не можна (129.04 БЗ);

— у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності в платника податків рахунку у банку.

Протягом одного робочого дня після направлення заяви до органу ДПС платник отримає квитанції про прийняття заяви. Інформацію про отримані квитанції користувач може переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

Якщо все добре, переплату повинні повернути протягом 20 днів з дня подання заяви.

Переплата з єдиного податку. Тут діємо в тому ж порядку, що й з ПДФО (див. вище). Заява на повернення — обов’язкова. Якщо є податковий борг, переплату не повернуть.

Переплата з ЄСВ

Тепер розглянемо особливості повернення ЄСВ. Як і у випадку з ПДФО, єдиним податком та іншими податками, суми ЄСВ повернути можна не лише до зняття з держреєстрації, але й після цієї події, але до моменту зняття з обліку у податковому органі (201.04.02 БЗ).

Зверніть увагу: заява про повернення потрібно подавати тільки за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6. Відповідно якщо ви подасте таку заяву в довільній формі, вона залишиться без розгляду.

Заяву про повернення сум ЄСВ найпростіше подати через електронний кабінет. Але можна це зробити й особисто або засобами поштового зв’язку.

Зупинилися на варіанті електронного кабінету? Тоді протягом одного робочого дня після того, як ви відправите заяву в електронному вигляді, вас повинні повідомити про вхідний реєстраційний номер і дату реєстрації заяви.

Детально про те, як повернути переплату з ЄСВ, див. «Як повернути помилково сплачений ЄСВ».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі