Теми статей
Обрати теми

Декретні ребуси

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
На період перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до 3 років на роботу прийнято іншу працівницю. Вона також іде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Плануємо прийняти ще одну працівницю за строковим трудовим договором. Що потрібно вказати у наказі про прийняття її на роботу? Чи можна буде звільнити другу та третю працівниць, якщо перша вийде на роботу?

Трудове законодавство добре захищає права певних категорій працівниць, зокрема жінок, які мають дітей віком до трьох років. Тому треба ретельно вивчити законодавчі норми, перш ніж приймати стосовно них ті чи інші кадрові рішення.

У ситуації, що наведена у запитанні, з другою та третьою працівницями роботодавець укладає строкові трудові договори, адже з ними неможливо встановити трудові відносини на невизначений строк.

Зауважимо, що неможливість оформити безстроковий трудовий договір може обумовлюватися (ч. 2 ст. 23 КЗпП):

— характером роботи;

— умовами виконання роботи;

— інтересами працівника;

— іншими умовами, що передбачаються законодавчими актами.

У випадку, зазначеному у запитанні, неможливість укладення безстрокового трудового договору з другою та третьою працівницями пояснюється умовою виконання роботи — необхідністю заміщення працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною і не працює. Причому

строк дії трудових договорів з ними прив’язуємо не до конкретної календарної дати, а до події

Ця подія — фактичний вихід з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку першої або другої працівниці відповідно. Адже так звана декретниця може на свій розсуд у будь-який час перервати відпустку і приступити до виконання своїх робочих обов’язків. Або, перебуваючи у такій відпустці, жінка може працювати на умовах неповного робочого часу (ч. 8 ст. 179 КЗпП).

Отже, при оформленні трудового договору з працівницею, що приймається на декретне місце, і в заяві, і в наказі про прийняття на роботу необхідно:

1) зазначити строковість трудового договору;

2) обмежити строк дії договору датою фактичного виходу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку тієї з двох перших декретних працівниць, яка вийде на роботу раніше.

Так, у заяві про прийняття на роботу на «двічі декретне місце» третя працівниця повинна вказати, наприклад, таке: «Прошу прийняти мене на посаду економіста у відділ праці та заробітної плати з 2 листопада 2020 року до дня фактичного виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку економіста Анохіної О. В. чи економіста Харченко Т. О. (до події, яка відбудеться раніше), з окладом 20000 грн».

Аналогічне формулювання буде зазначено і в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Тоді у разі виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною (у випадку її закінчення чи переривання) першої чи другої працівниці третю працівницю звільняють у зв’язку з закінченням строкового трудового договору на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП.

А ось друга працівниця підлягатиме звільненню у разі виходу на роботу першої працівниці, навіть якщо вона в цей час перебуватиме в декреті.

Так, перш ніж розглянути можливість звільнення працівниці-декретниці за строковим трудовим договором, розглянемо загальні правила звільнення за умовами його дії.

Для припинення строкового договору у зв’язку із його закінченням не потрібні заява або будь-яке волевиявлення працівника. Адже він, підписуючи строковий трудовий договір та/або наказ про прийняття на роботу на визначений строк, фактично вже висловив свою згоду на припинення трудових відносин у обумовлений строк на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП.

Наказ (розпорядження) про припинення трудових відносин може бути виданий в останній день дії строкового трудового договору або раніше із зазначенням дати звільнення. З наказом (розпорядженням) ознайомлюєте працівника під підпис.

Крім того, у день звільнення роботодавець зобов’язаний видати працівнику належним чином оформлену трудову книжку.

Несвоєчасна видача трудової книжки може мати негативні наслідки. Адже днем звільнення вважається день видачі трудової книжки. Тож строковий трудовий договір може перетворитися на безстроковий (дія трудового договору вважатиметься продовженою на невизначений строк).

Повертаємося до другої працівниці, яку було прийнято на час відпустки для догляду за дитиною основної працівниці та яка зараз перебуває у відпустці для догляду за дитиною.

Якщо перша основна працівниця перерве відпустку для догляду за дитиною для досягнення нею трирічного віку або ця відпустка закінчиться, і другу звільняємо за п. 2 ст. 36 КЗпП. Проте таке звільнення можливе у разі додержання певних правил.

Друга працівниця належить до пільгової категорії жінок, для якої законодавство встановлює додаткові умови при звільненні за строковим трудовим договором.

Звільнення жінок, які мають дітей віком до трьох років, у зв’язку із закінченням строкового трудового договору допускається, АЛЕ з обов’язковим працевлаштуванням.

На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору (ч. 3 ст. 184 КЗпП).

Трудове законодавство не пропонує конкретного механізму обов’язкового працевлаштування. Однак п. 9 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 зазначає випадки, коли не може бути визнано, що роботодавець виконав обов’язок із працевлаштування. Це випадки, коли працівниці не була надана на тому ж або іншому підприємстві інша робота або запропонована робота, від якої вона відмовилась з поважних причин (наприклад, за станом здоров’я).

Працівниці з урахуванням її спеціальності можна запропонувати працевлаштування на інші вакантні посади, що є на підприємстві. Роботодавець може здійснити пошук роботи для декретниці за допомогою кадрових агенцій чи звернутися за інформацію про вакансії до центру зайнятості.

Ще один варіант — переведення до іншої організації (п. 5 ст. 36 КЗпП).

Поки роботодавець вирішує питання з працевлаштуванням та виплачує середній заробіток протягом трьох місяців, звільнена працівниця після розірвання трудових відносин у жодному разі не повинна виконувати свої трудові функції.

На період пошуку відповідної роботи жінка може перебувати вдома.

Аналогічної думки дотримується і Верховний Суд України (постанова ВСУ від 16.05.2018 р. у справі № 759/19440/15-ц):

звільнення працівниці на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП не суперечить вимогам ч. 3 ст. 184 КЗпП, яка передбачає можливість звільнення пільгових категорій жінок після закінчення строкового трудового договору

При цьому головною умовою можливості такого звільнення є імперативна вимога щодо обов’язкового працевлаштування таких жінок зі збереженням середньої заробітної плати протягом трьох місяців з дня закінчення трудового договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі