Теми статей
Обрати теми

Як стати Дідом Морозом, або Даруємо подарунки дітям співробітників

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підготовка до Нового року на підприємстві — це завжди маса приємного клопоту. Напередодні свята потрібно прикрасити офіс або магазин, привітати любих покупців і клієнтів, порадувати подарунками працівників та їх діточок, ну і, звичайно ж, не забути надіслати новорічні листівки постачальникам та іншим контрагентам. Усі ці заходи пов’язані з додатковими витратами. І в сьогоднішньому номері ми з вами якраз і поговоримо про те, як облікувати витрати на всі ці святкові активності й новорічні атрибути. А розпочнемо з того, що з’ясуємо: як порадувати подарунками дітей ваших співробітників та які податки при цьому доведеться сплатити.

Подарунки від роботодавця

Документальне оформлення. Для того щоб правильно облікувати закупівлю та роздачу дитячих новорічних подарунків і не отримати претензій від контролерів, потрібно ретельно підійти до оформлення первинних документів.

Найголовніший подарунковий документ — наказ (розпорядження) про видачу дитячих подарунків. У ньому, крім іншої стандартної інформації, обов’язково зазначте: хто буде отримувачем подарунків — працівник підприємства (один з батьків дитини) чи безпосередньо сама дитина. Наприклад, формулювання наказу може виглядати так:

«вручити працівникам, що мають дітей, дитячі новорічні подарунки» — у цьому випадку отримувачами подарункового доходу будуть працівники*, і саме їх П. І. Б. зазначають у відомості видачі подарунків;

* На наш погляд, значно простіше оформити як отримувачів подарунків — батьків дітей. Це позбавить вас від необхідності вимагати від них податкові (ідентифікаційні) номери дітей для заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

«вручити дітям працівників підприємства подарунки до Нового року» — отримувачі доходу — діти, і саме їх П. І. Б. вносять до відомості видачі подарунків.

Тут же, у наказі, неодмінно встановіть граничний вік дитини, до досягнення якого їй (на неї) видають подарунок. Зазвичай на практиці на подарунок можуть розраховувати діти до 18 років (тобто поки фізособа вважається дитиною з погляду ст. 6 СКУ).

Після того як наказ готовий, потрібно порахувати кількість дітей, скласти і затвердити кошторис на закупівлю подарунків.

Видають подарунки отримувачам під підпис у відомості видачі подарунків, складеній у довільній формі

Ну й, крім того, не зайвим буде скласти акт на списання дитячих подарунків.

ПДФО і ВЗ. Уникнути ПДФО в цьому випадку дає «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. Він дозволяє не включати до оподатковуваного доходу отримувача (не важливо — одного з батьків чи самої дитини) вартість негрошового подарунка (його частину), яка не перевищує 25 % мінімальної зарплати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного року. Тобто у 2020 році підприємство має право не оподатковувати ПДФО вартість негрошових подарунків, якщо вона не перевищує 1180,75 грн (4723 грн х 25 %) з розрахунку на місяць.

Ба більше, не утримують з неоподатковуваного подарункового доходу й ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу! Якщо працівник отримує подарунки на декількох дітей або роботодавець дарує новорічні подарунки не лише дітям, але й самому співробітникові, тоді з граничною величиною порівнюють загальну вартість усіх негрошових подарунків, отриманих особою у звітному місяці від одного податкового агента.

Сума перевищення збільшує оподатковуваний дохід працівника на підставі п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ. Тому з неї утримують ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Причому пам’ятайте (!): базу оподаткування для утримання ПДФО і ВЗ податківці рекомендують визначати по-різному. До ПДФО-бази потрапляє оподатковувана частина вартості подарунка, розрахована за звичайними цінами і збільшена на «натуральний» коефіцієнт (п. 164.5, п.п. 164.2.17 ПКУ). При ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512. А ось до бази оподаткування ВЗ негрошові подарунки потрапляють без застосування «натурального» коефіцієнта (див. лист ДПСУ від 19.08.2020 р. № 3460/ІПК/99-00-04-05-03-06, 126.05 БЗ).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ подарункові доходи отримувачів (працівників або їх дітей) показують з ознакою доходу*:

* Нагадаємо, востаннє відзвітувати за формою № 1ДФ ви повинні за IV квартал 2020 року. А вже зі звітних кварталів 2021 року потрібно буде подавати єдину звітність з ПДФО, ВЗ і ЄСВ (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 95, с. 29).

— «160» — у межах 1180,75 грн (тобто в неоподатковуваній за п.п. 165.1.39 ПКУ частині);

— «126» — у частині вартості подарунка, що перевищує 1180, 75 грн.

У розділі II цього розрахунку показують як оподатковувану, так і неоподатковувану ВЗ частину вартості подарунка.

ЄСВ. Незалежно від того, хто є отримувачем подарунка (працівник підприємства чи його дитина), на подарунковий дохід ЄСВ нараховувати не потрібно. А ось підстави для такого висновку різні:

— якщо отримувачами подарунків є діти працівників — від сплати соцвнеску рятує відсутність у них трудових відносин із підприємством;

— якщо отримувачами подарунків є працівники — зекономити на ЄСВ дозволяє п. 8 розд. II Переліку № 1170 і п. 3.23 Інструкції № 5.

Але будьте уважними (!): і Інструкція, і Перелік звільняють від нарахування ЄСВ вартість подарунків дітям, які не досягли 18-річного віку. А ось якщо раптом ви (свідомо чи через недогляд) ощасливите подарунком повнолітню дитину працівника, то його вартість для цілей ЄСВ перетвориться для такого працівника на зарплату. А отже, доведеться сплатити ЄСВ. Для підтвердження «пільгового» віку дітей рекомендуємо мати під рукою копії їх свідоцтв про народження.

Бухоблік. При придбанні дитячі новорічні подарунки включають до складу запасів за їх первісною вартістю (Дт 209 «Інші матеріали»).

Вартість виданих подарунків потрапляє до складу витрат (Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності»)

Податок на прибуток. Оскільки вартість подарунків потрапляє до бухвитрат, вона автоматично зменшує об’єкт оподаткування податком на прибуток. При цьому турбуватися про «негосподарність» таких витрат не потрібно. А ще у високодохідників не виникає жодних податкових різниць, у тому числі й «безоплатних» з п.п. 140.5.10 ПКУ. Щоправда, якщо підприємство закуповує подарунки дітям співробітників через профспілку, тоді потрібно пам’ятати про різницю з п.п. 140.5.9 ПКУ. Він вимагає збільшувати фінрезультат на суму коштів, перерахованих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

ПДВ. За наявності податкової накладної (ПН), зареєстрованої в ЄРПН, суми «вхідного» ПДВ за дитячими подарунками включають до податкового кредиту (пп. 198.3 і 198.6 ПКУ).

Передача подарунка отримувачеві — привід для нарахування ПДВ-зобов’язань виходячи із ціни його придбання на підставі п. 188.1 ПКУ. При цьому на підтвердження нарахованих зобов’язань потрібно виписати дві ПН: першу — на договірну (тобто нульову) вартість, а другу — на мінбазу (вартість придбання подарунка). Обидві ПН потрібно зареєструвати в ЄРПН (див. також «Реалізація дитячих новорічних подарунків і ПДВ-пільга» цього номера). Позбавити від нарахування ПДВ-зобов’язань вас може тільки включення вартості дитячих подарунків до складу вартості оподатковуваних товарів (послуг), що реалізовуються підприємством (див. «Подарунки контрагентам і клієнтам» цього номера).

До речі, податківці не проти кодування в ПН подарункових кондитерських (і не лише) наборів одним рядком (див. лист ДПСУ від 27.12.2019 р. № 2181/6/99-00-07-03-02-15/ІПК, 101.16 БЗ). Про заповнення ПН при продажу подарункових наборів див. також «Готуємо до продажу подарункові набори» цього номера.

Приклад. Підприємство придбало новорічні подарунки для дітей своїх співробітників. Вартість одного подарунка — 240 грн (у тому числі ПДВ 20 % — 40 грн). Інші негрошові подарунки працівникам підприємства у 2020 році не надавали.

Облік дитячих новорічних подарунків за рахунок підприємства

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Дитячий новорічний подарунок видано працівникові

663

209

200*

2

Нараховано ПДВ-зобов’язання

663

641/ПДВ

40

3

Вартість подарунка списано до складу витрат

949

663

240

* Вартість подарунка не перевищує не оподатковуваної за п.п. 165.1.39 ПКУ величини (у 2020 році — 1180,75 грн), тому ні ПДФО, ні ВЗ із неї не утримуємо. Крім того, п. 8 розд. II Переліку № 1170 і п. 3.23 Інструкції № 5 звільняють від нарахування на вартість дитячих подарунків ЄСВ.

Подарунки від профспілки

ПДФО і ВЗ. У нашому законодавстві можна знайти цілу низку норм, що дозволяють не включати до оподатковуваного доходу фізосіб вартість профспілкових дитячих подарунків. Передусім це ст. 3 Закону № 2117, завдяки якій до оподатковуваного доходу членів профспілки не включають вартість виданих їм дитячих (!) святкових подарунків у сумі 168,16 грн*. Крім того, уникнути ПДФО дає «профспілковий» п.п. 165.1.47 ПКУ. Він виключає зі складу оподатковуваних доходів суми виплат або відшкодувань членові профспілки, що здійснюються за рішенням такої профспілки, прийнятим в установленому порядку, якщо розмір таких виплат сукупно за рік не перевищує 2940 грн. І, нарешті, профспілка може також скористатися положеннями п.п. 165.1.39 ПКУ.

* Щоправда, у цьому випадку потрібно обов’язково дотримуватися умов щодо наповнення подарунків і строків їх вручення (з 15 листопада поточного року по 15 січня наступного року), установлених Законом № 2117.

Що стосується бази оподаткування ВЗ, то сюди потраплять тільки ті «подарункові» доходи, з яких утримують ПДФО (пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість дитячих подарунків профспілка показує з ознакою доходу:

— «160» — не оподатковувану ПДФО частину вартості подарунка (як на підставі ст. 3 Закону № 2117, так і за п.п. 165.1.39 ПКУ) або

— «167» — усю вартість профспілкового подарунка, у тому числі в частині перевищення над неоподатковуваною на підставі п.п. 165.1.47 ПКУ величиною.

ЄСВ. Члени профспілки — отримувачі подарунків не є найманими працівниками профспілок. Відповідно на вартість дитячих подарунків від профспілки ЄСВ не нараховують.

ПДВ. При придбанні дитячих новорічних подарунків за рахунок коштів профспілкової організації включається ПДВ-пільга зі ст. 2 Закону № 2117, яка звільняє від оподаткування ПДВ операції з продажу таких подарунків виробничими і торговими підприємствами. Головне, щоб такі подарунки відповідали вимогам Закону № 2117 щодо їх вартості, наповнення і строків вручення. Виходить, якщо профспілка (платник ПДВ) закуповує у виробничих або торгових підприємств дитячі святкові подарунки, то податковий кредит за такою операцією відобразити не вийде. А ось ПДВ-зобов’язання за п. 188.1 ПКУ при видачі подарунка нарахувати все одно доведеться (детальніше див. с. 11).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі