Теми статей
Обрати теми

Реалізація дитячих новорічних подарунків і ПДВ-пільга

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У цій статті опишемо особливості обліку ПДВ при розповсюдженні дитячих новорічних подарунків. Коли і на яких умовах застосовується ПДВ-пільга? На кого ця пільга поширюється?

Новорічна ПДВ-пільга

Щорічно з 15 листопада поточного року вступає у свої права «новорічний» Закон № 2117. Він діє, як виняток із загальних положень, установлених ПКУ (про що сказано в преамбулі до цього Закону), до 15 січня наступного року (див. 101.04 БЗ).

Суть цього Закону полягає в наданні ПДВ-пільги на реалізацію дитячих новорічних подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей. І хоча цього року про квитки на новорічні заходи, можливо, говорити не доведеться взагалі, але ось подарунки діткам точно ніхто не скасовував.

На кого поширюється пільга? Користуються пільгою виробничі і торговельні підприємства, що виготовляють/реалізовують дитячі святкові подарунки, а також квитки на новорічно-різдвяні заходи для дітей.

Підкреслимо: ПДВ-пільга поширюється на виробників і торговців. Тобто пільга працює на етапі постачання такими суб’єктами господарювання новорічних товарів.

А ось підприємства, які в них ці подарунки купують, а потім роздають дітям, оподатковуватимуть ПДВ такі операції за загальними «безоплатними» правилами

Про це розповімо пізніше.

Умови пільги. Пільга діє тільки при виконанні одночасно таких умов.

По-перше, дитячі новорічні подарунки/квитки повинні закуповуватися за рахунок коштів:

(1) Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності,

(2) профспілкових або

(3) неприбуткових організацій.

Якщо подарунки продаються іншим суб’єктам (звичайним юрособам, підприємцям), то пільга не застосовується, а отже, виробник/торговець на таких покупців оформляє звичайну, а не «пільгову» ПН.

По-друге, до набору новорічного подарунка повинні входити тільки кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % прожитмінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. Так, для продажів у період з 15.11.2020 р. по 31.12.2020 р. вартість подарунка не повинна перевищувати 168,16 грн (2102 грн х 8 %).

ПДВ-наслідки пільгового постачання

Застосування вищезгаданими виробниками і торговцями ПДВ-пільги призводить до таких податкових наслідків.

По-перше, необхідно нараховувати розподільчі податкові зобов’язання з ПДВ за придбаннями, які призначені для одночасного використання в оподатковуваній і пільговій діяльності (п. 199.1 ПКУ).

По-друге, якщо реалізуються «пільгові» подарунки, то «вхідний» ПДВ з їх вартості (для виробників — з вартості сировини/послуг) компенсується нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ на підставі п.п. «а» п. 198.5 ПКУ.

Майте на увазі: застосування ПДВ-пільги річ НЕ добровільна. Тобто відмовитися від її застосування (якщо продажі дійсно під неї підпадають) не вийде. Наслідки: ігнорування ПДВ-пільги загрожує донарахуваннями фіскалами при перевірці компенсуючих і розподільчих ПЗ, а також штрафом за нереєстрацію таких ПН.

Також не забудьте, що у зв’язку з використанням пільги потрібно заповнити додаток Д6 до ПДВ-декларації за той звітний період, у якому було здійснене пільгове постачання. Під постачанням пільгових новорічних подарунків потрібно розуміти

першу подію (оплату/відвантаження), яка припадає на період з 15 листопада поточного року по 15 січня наступного року

Пільга в діючому Довіднику пільг (лист ДПСУ від 01.10.2020 р. № 100/2) зазначена під кодом 14060204.

ПДВ-наслідки в дарувальника подарунків

Опишемо ПДВ-наслідки, якщо продаж новорічного подарунка не вписався в умови застосування ПДВ-пільги. Наприклад, коли підприємство за свій рахунок придбаває подарунки для дітей співробітників.

Подарунки за рахунок підприємства. У такому разі при закупівлі подарунків у платника ПДВ (виробника або торговця) підприємство отримує право на ПК на підставі «звичайної» ПН за ставкою 20 % (за умови її реєстрації в ЄРПН).

При цьому зрозуміло, що при безоплатній роздачі новорічних подарунків для дітей співробітників обґрунтувати включення їх вартості до продажної вартості своїх товарів/послуг не вийде (нагадаємо: цього вимагають фіскали для ненарахування ПДВ згідно з п. 188.1 ПКУ (див. 101.05 БЗ)). Отже, у такому разі працюватимуть загальні ПДВ-правила як при звичайній безоплатній роздачі товарів.

А саме: видача подарунка прирівнюється до постачання для цілей ПДВ (п.п. 14.1.191 ПКУ). Як наслідок, виникає об’єкт оподаткування ПДВ і необхідність нарахування ПЗ, виходячи з «мінбази» (п. 188.1 ПКУ). При цьому скласти потрібно дві податкові накладні (п. 15 Порядку № 1307):

першу — на договірну (тобто нульову) вартість і

другу — виходячи з «мінбази».

У «шапці» першої ПН у полі «Не підлягає наданню отримувачу…» ставимо відмітку «X» і тип причини «02».

При складанні другої ПН на суму перевищення згідно з п. 15 Порядку № 1307 платник: складає зведену ПН (не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулися такі операції), із зазначенням сум перевищення окремо за кожним постачанням за звітний період (абз. 11 п. 201.4 ПКУ). У «шапці» ПН зазначаємо код зведеності «3» (п. 11 Порядку № 1307). У полі «Не підлягає наданню отримувачу…» ставимо відмітку «Х» і тип причини «15».

А ось компенсуючі ПЗ нараховувати не потрібно. Роз’яснення податківців останніх років свідчать про те, що

при безоплатних передачах достатньо нарахувати тільки одні ПЗ: якщо нарахували за п. 188.1 ПКУ, то за п. 198.5 ПКУ вже нараховувати не потрібно

Подарунки за рахунок профспілки або неприбуткової організації. Якщо дитячі новорічно-різдвяні подарунки/квитки закуповуються за рахунок коштів профспілкових організацій або інших неприбуткових організацій, то для їх виробників і торговців (!) діє звільнення від ПДВ. Отже, якщо профспілка (платник ПДВ) закуповує у виробничих і торговельних підприємств дитячі святкові подарунки, що відповідають вимогам Закону № 2117, то «вхідного» ПК за такими операціями в профспілки не буде. А ось при видачі членові профспілки такого подарунка доведеться нарахувати ПЗ з ПДВ за вищеописаними правилами безоплатного постачання.

Тобто ПДВ-наслідки в частині ПЗ у дарувальника будуть такі, як описано вище. Тобто доведеться нарахувати ПЗ не нижче «мінбази» згідно з п. 188.1 ПКУ. Водночас податкового кредиту в такого дарувальника не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі