Теми статей
Обрати теми

Торгівля на ярмарку глінтвейном

Адамович Наталія, податковий експерт
Незважаючи на карантини, можливо, скоро на головних майданах запрацюють новорічні ярмарки*, де можна буде купити ялинкові прикраси, сувеніри, всяку смакоту і, звичайно ж, поласувати глінтвейном. Що там не кажи, а продаж цього міцного напою в зимові свята стає дуже привабливим. Але, щоб реалізувати цей задум, слід знати, за яких умов суб’єкт господарювання може торгувати глінтвейном на ярмарку.

* Наприклад, розпорядженням міського голови Харківської ради «Про святкування зустрічі Нового 2021 року, різдвяних свят та організації відпочинку дітей у дні зимових шкільних канікул» від 26.10.2020 р. № 68/1 робота новорічного ярмарку запланована з 19.12.2020 р. по 17.01.2021 р.

Карантин і ярмарок

До кінця року на всій території України діють карантинні обмеження помаранчевої зони (див. постанову КМУ від 22.07.2020 р. № 641). Серед обмежень — (!) заборона на проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних тощо) заходів за участю 20 і більше осіб.

Але ярмаркам ця заборона не перешкода. Адже вважати їх культурним, соціальним або рекламним заходом навряд чи можна.

Ярмарок являє собою захід, що пов’язаний з роздрібною торгівлею і проводиться регулярно у визначеному місці й у певний строк.

На новорічних ярмарках зазвичай це роздрібна торгівля їжею, напоями та сувенірами. Тому

під обмеження для масових заходів новорічні ярмарки не потрапляють

Не спрацює й обмеження до суб’єктів громадського харчування (тобто заборона на роботу з 22:00 до 7:00, крім торгівлі під замовлення і на винос). Зазвичай ярмарки працюють з 10:00 до 22:00.

Тож помилуватися на ярмарку ошатною ялинкою і посмакувати келихом гарячого глінтвейну, судячи з усього, зможе кожен охочий. Якщо, звичайно, не введуть більш жорсткий карантин. Але, як мовиться: поживемо — побачимо!

Тепер про те, що потрібно врахувати суб’єктам господарювання, які вирішили порадувати на ярмарку всіх охочих гарячим глінтвейном.

Глінтвейн — алкогольний напій

Глінтвейн є алкогольним напоєм у розумінні Закону № 481. Цей термін (див. у ст. 1) включає, зокрема, продукти, отримані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 0,5 % об’ємних одиниць, зазначені в товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 і 2208 згідно з УКТ ЗЕД. Глінтвейни, що імпортуються і виготовляються в Україні, кодують під товарні позиції 2205 (2205 10 10 00), 2206 (2206 00 59 00, 2206 00 89 00) і навіть 2208 (2208 90 69 00) УКТ ЗЕД.

Оскільки концентрація вина в глінтвейнах доволі велика, то їх міцність навряд чи може виявитися менше 0,5 %. Алкогольним вважається як напій, що іменується його виробником «глінтвейн» у тарі, так і глінтвейн, приготований самим реалізатором. На це зиртають увагу й податківці (див. лист ДПСУ від 27.12.2019 р. № 2162/6/99-00-04-01-02-15/ІПК, БЗ 113.03).

Рецепт глінтвейну: затверджуємо самі

Для приготування глінтвейну технологічну та калькуляційну карти достатньо затвердити лише керівником, а в разі потреби — іншими відповідальними особами госпсуб’єкта (наприклад, технологом, бухгалтером).

Готуємо ліцензію

Оскільки глінтвейн — алкогольний напій, то для його роздрібної торгівлі вам потрібна буде ліцензія (ст. 15 Закону № 481). Виняток: роздрібна торгівля столовими винами.

Водночас якщо для приготування глінтвейну або «гарячого вина» використовуються столові вина, то податківці так само вимагають наявності ліцензії. Податківці посилаються на ДСТУ 4806-2007 «Вина. Загальні технічні умови», яким заборонено при виробництві виноградних вин використовувати цукор, воду, ароматизатори та барвники. Із цього вони доходять висновків, що коктейлі (глінтвейн, «гаряче вино» тощо), виготовлені з використанням виключно столових вин, не є столовими винами (лист ДПСУ від 04.12.2019 р. №1684/6/99-00-04-01-02-15/ІПК). Проте вважаємо, що від того, що столове вино підігріли, воно не припиняє бути столовим.

Майте на увазі: використовувати одну роздрібну алкогольну ліцензію за декількома місцями торгівлі не допускається. Навіть якщо у вас роздрібна алкогольна ліцензія є під основне місце торгівлі, щоб торгувати глінтвейном на ярмарку, вам потрібна окрема (додаткова) ліцензія на таке місце торгівлі.

Роздрібний акциз

При роздрібному продажу глінтвейнів, у тому числі на розлив, приготуйтеся до сплати роздрібного акцизу, оскільки це — реалізація алкогольних напоїв (БЗ 114.03).

Глінтвейн і ЄП

Оскільки податківці не вважають глінтвейн столовим вином, то платникам ЄП реалізовувати та/або виготовляти глінтвейн ми б не радили. Податківці наголошують: ФОП, який планує виготовляти і торгувати гарячим напоєм, що нагадує рецептурою глінтвейн, не може бути платником ЄП 1 — 3 груп (див. листи ДПСУ від 04.12.2019 р. № 1684/6/99-00-04-01-02-15/ІПК і від 27.12.2019 р. № 2162/6/99-00-04-01-02-15/ІПК)

Але, вважаємо, теоретично єдинник може торгувати столовим вином, нагріваючи його до потрібної температури і додаючи до нього (платно або безоплатно) пакетик з «глінтвейновими» сухими присадками.

Торговельна точка і торговельне місце

Продавати глінтвейн на винос, тобто коли глінтвейн наливається в тару і його покупці не споживають на місці (частенько його торгівля на ярмарку так і відбувається), може будь-який суб’єкт господарювання — торговець.

А ось торгувати глінтвейном при споживання на місці продажу можуть тільки суб’єкти громадського харчування (ст. 153 Закону № 481). Врахуйте це.

 Окрім цього, щоб отримати ліцензію, ярмаркове торговельне місце має: (1) перебувати в приміщенні (будівлі) — не під відкритим небом; (2) бути площєю не менше 20 м2; (3) має бути з РРО.

І якщо перші два пункти — це питання до організаторів ярмарку, то останній — саме до суб’єкта господарювання.

Глінтвейн і РРО

Щоб торгувати алколольним глінтвейном, потрібно обов’язково мати РРО. Адже без РРО роздрібну алколіцензію не отримати. Водночас хтось може сказати, що в заяві на отримання ліцензії ст. 15 Закону № 481 можно зазначити як РРО, так і КОРО.

На жаль, обрати КОРО не вийде! За загальним правилом, замість РРО використовувати КОРО і РК можна тільки при здійсненні видів діяльності, зазначених у Переліку № 1336 (ст. 10 Закону про РРО). Але відповідно до п. 21 постанови КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 цей Перелік не поширюється на суб’єктів, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Глінтвейн, як ми з’ясували вище, є підакцизним товаром. Отже, при торгівлі ним слід використовувати саме РРО.

При цьому у чеку РРО коктейль глінтвейн або «гаряче вино» має бути зазначений з кодом його товарної підкатегорії УКТ ЗЕД. Тут орієнтуємося на 10-тизначний код головного алкогольного напою з найбільшою питомою вагою (див. лист ДПСУ від 17.04.2020 р. № 13813/6/99-00-17-03-01-06). Тобто на 10-тизначний код УКТ ЗЕД вина — основного компонента глінтвейну.

Ось такі умови!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі