* Наприклад, розпорядженням міського голови Харківської ради «Про святкування зустрічі Нового 2021 року, різдвяних свят та організації відпочинку дітей у дні зимових шкільних канікул» від 26.10.2020 р. № 68/1 робота новорічного ярмарку запланована з 19.12.2020 р. по 17.01.2021 р.
Карантин і ярмарок
До кінця року на всій території України діють карантинні обмеження помаранчевої зони (див. постанову КМУ від 22.07.2020 р. № 641). Серед обмежень — (!) заборона на проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних тощо) заходів за участю 20 і більше осіб.
Але ярмаркам ця заборона не перешкода. Адже вважати їх культурним, соціальним або рекламним заходом навряд чи можна.
Ярмарок являє собою захід, що пов’язаний з роздрібною торгівлею і проводиться регулярно у визначеному місці й у певний строк.
На новорічних ярмарках зазвичай це роздрібна торгівля їжею, напоями та сувенірами. Тому
під обмеження для масових заходів новорічні ярмарки не потрапляють
Не спрацює й обмеження до суб’єктів громадського харчування (тобто заборона на роботу з 22:00 до 7:00, крім торгівлі під замовлення і на винос). Зазвичай ярмарки працюють з 10:00 до 22:00.
Тож помилуватися на ярмарку ошатною ялинкою і посмакувати келихом гарячого глінтвейну, судячи з усього, зможе кожен охочий. Якщо, звичайно, не введуть більш жорсткий карантин. Але, як мовиться: поживемо — побачимо!
Тепер про те, що потрібно врахувати суб’єктам господарювання, які вирішили порадувати на ярмарку всіх охочих гарячим глінтвейном.
Глінтвейн — алкогольний напій
Глінтвейн є алкогольним напоєм у розумінні Закону № 481. Цей термін (див. у ст. 1) включає, зокрема, продукти, отримані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів із вмістом спирту етилового понад 0,5 % об’ємних одиниць, зазначені в товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 і 2208 згідно з УКТ ЗЕД. Глінтвейни, що імпортуються і виготовляються в Україні, кодують під товарні позиції 2205 (2205 10 10 00), 2206 (2206 00 59 00, 2206 00 89 00) і навіть 2208 (2208 90 69 00) УКТ ЗЕД.
Оскільки концентрація вина в глінтвейнах доволі велика, то їх міцність навряд чи може виявитися менше 0,5 %. Алкогольним вважається як напій, що іменується його виробником «глінтвейн» у тарі, так і глінтвейн, приготований самим реалізатором. На це зиртають увагу й податківці (див. лист ДПСУ від 27.12.2019 р. № 2162/6/99-00-04-01-02-15/ІПК, БЗ 113.03).
Рецепт глінтвейну: затверджуємо самі
Для приготування глінтвейну технологічну та калькуляційну карти достатньо затвердити лише керівником, а в разі потреби — іншими відповідальними особами госпсуб’єкта (наприклад, технологом, бухгалтером).
Готуємо ліцензію
Оскільки глінтвейн — алкогольний напій, то для його роздрібної торгівлі вам потрібна буде ліцензія (ст. 15 Закону № 481). Виняток: роздрібна торгівля столовими винами.
Водночас якщо для приготування глінтвейну або «гарячого вина» використовуються столові вина, то податківці так само вимагають наявності ліцензії. Податківці посилаються на ДСТУ 4806-2007 «Вина. Загальні технічні умови», яким заборонено при виробництві виноградних вин використовувати цукор, воду, ароматизатори та барвники. Із цього вони доходять висновків, що коктейлі (глінтвейн, «гаряче вино» тощо), виготовлені з використанням виключно столових вин, не є столовими винами (лист ДПСУ від 04.12.2019 р. №1684/6/99-00-04-01-02-15/ІПК). Проте вважаємо, що від того, що столове вино підігріли, воно не припиняє бути столовим.
Майте на увазі: використовувати одну роздрібну алкогольну ліцензію за декількома місцями торгівлі не допускається. Навіть якщо у вас роздрібна алкогольна ліцензія є під основне місце торгівлі, щоб торгувати глінтвейном на ярмарку, вам потрібна окрема (додаткова) ліцензія на таке місце торгівлі.
Роздрібний акциз
При роздрібному продажу глінтвейнів, у тому числі на розлив, приготуйтеся до сплати роздрібного акцизу, оскільки це — реалізація алкогольних напоїв (БЗ 114.03).
Глінтвейн і ЄП
Оскільки податківці не вважають глінтвейн столовим вином, то платникам ЄП реалізовувати та/або виготовляти глінтвейн ми б не радили. Податківці наголошують: ФОП, який планує виготовляти і торгувати гарячим напоєм, що нагадує рецептурою глінтвейн, не може бути платником ЄП 1 — 3 груп (див. листи ДПСУ від 04.12.2019 р. № 1684/6/99-00-04-01-02-15/ІПК і від 27.12.2019 р. № 2162/6/99-00-04-01-02-15/ІПК)
Але, вважаємо, теоретично єдинник може торгувати столовим вином, нагріваючи його до потрібної температури і додаючи до нього (платно або безоплатно) пакетик з «глінтвейновими» сухими присадками.
Торговельна точка і торговельне місце
Продавати глінтвейн на винос, тобто коли глінтвейн наливається в тару і його покупці не споживають на місці (частенько його торгівля на ярмарку так і відбувається), може будь-який суб’єкт господарювання — торговець.
А ось торгувати глінтвейном при споживання на місці продажу можуть тільки суб’єкти громадського харчування (ст. 153 Закону № 481). Врахуйте це.
Окрім цього, щоб отримати ліцензію, ярмаркове торговельне місце має: (1) перебувати в приміщенні (будівлі) — не під відкритим небом; (2) бути площєю не менше 20 м2; (3) має бути з РРО.
І якщо перші два пункти — це питання до організаторів ярмарку, то останній — саме до суб’єкта господарювання.
Глінтвейн і РРО
Щоб торгувати алколольним глінтвейном, потрібно обов’язково мати РРО. Адже без РРО роздрібну алколіцензію не отримати. Водночас хтось може сказати, що в заяві на отримання ліцензії ст. 15 Закону № 481 можно зазначити як РРО, так і КОРО.
На жаль, обрати КОРО не вийде! За загальним правилом, замість РРО використовувати КОРО і РК можна тільки при здійсненні видів діяльності, зазначених у Переліку № 1336 (ст. 10 Закону про РРО). Але відповідно до п. 21 постанови КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 цей Перелік не поширюється на суб’єктів, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Глінтвейн, як ми з’ясували вище, є підакцизним товаром. Отже, при торгівлі ним слід використовувати саме РРО.
При цьому у чеку РРО коктейль глінтвейн або «гаряче вино» має бути зазначений з кодом його товарної підкатегорії УКТ ЗЕД. Тут орієнтуємося на 10-тизначний код головного алкогольного напою з найбільшою питомою вагою (див. лист ДПСУ від 17.04.2020 р. № 13813/6/99-00-17-03-01-06). Тобто на 10-тизначний код УКТ ЗЕД вина — основного компонента глінтвейну.
Ось такі умови!