Теми статей
Обрати теми

Торгівля б/в товарами: як правильно скласти ПН?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство придбало б/в автомобіль у фізичної особи і продає його платникові ПДВ. Як правильно заповнити в податковій накладній (ПН) номенклатуру і вартість?

У номенклатурній графі 2 ПН, виписаної на постачання б/в авто, відображаємо найменування, вказане в первинних документах, що підтверджують його придбання. У графі 6 вказуємо кількість — 1, а у вартісних графах 7 і 10 — базу оподаткування без урахування ПДВ. Пояснимо детальніше.

При продажу б/в товарів, придбаних у неплатників ПДВ, база оподаткування визначається згідно з п. 189.3 ПКУ. Нею є позитивна різниця між ціною продажу і ціною придбання таких товарів. Тобто податкові зобов’язання (ПЗ) в цьому випадку розраховуються не з усієї продажної вартості, а тільки з цієї дельти. Тому і в первинних документах, і в ПН повинна фігурувати саме ця «різнична» сума ПДВ.

Наприклад, підприємство придбало б/в автомобіль у неПДВшника за 80000 грн., а хоче продати його за 100000 грн. (без ПДВ). ПДВ треба заплатити тільки з різниці, тобто база оподаткування в даному випадку — 20000 грн. Тоді в первинних документах на продаж б/в авто вказуємо ціну продажу автомобіля без ПДВ — 100000 грн., ПДВ — 4000 грн. (20000 грн. х 20 %), вартість з ПДВ — 104000 грн.

А що в ПН? Річ у тім, що Порядок № 1307* не містить яких-небудь спецвказівок щодо порядку відображення в ПН операцій з постачання б/в товарів, оподатковуваних згідно з п. 189.3 ПКУ. Тому при складанні такої ПН нічого не залишається, як користуватися його загальними нормами. Згідно з п.п. 4, 5 п. 16 Порядку № 1307 у графі 6 ПН вказують кількість поставлених товарів, а в графі 7 — ціну постачання одиниці товару без урахування ПДВ. Тобто строго формально в графу 6 треба поставити 1, а в графу 7 — 100000 грн. Але тоді в графі 10 (значення якої розраховується шляхом перемножування граф 4 і 5) у нас теж засвітиться 100000 грн. А там має бути відображений обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (п.п. 8 п. 16 Порядку № 1307). Саме з цієї суми буде обчислений ПДВ, що відображається в графі 11 ПН. Тобто в графі 10 однозначно має бути відображена саме база оподаткування. У нашому випадку — 20000 грн. Досягти бажаного можна підкоригувавши кількість або ціну постачання автомобіля. Гратися з кількістю в ПН, на наш погляд, доцільно тільки у разі, коли йдеться про частково здійснене постачання (часткову передоплату). У нашому ж випадку автомобіль продається цілком ☺, тому логічніше відкоригувати графу 7 і вказати в ній не ціну постачання, а базу оподаткування — 20000 грн.

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

До речі, про базу оподаткування для б/в товарів скажемо пару слів окремо. В абзаці другому п. 189.3 ПКУ сказано, що різницю між ціною продажу і ціною придбання слід обчислювати в порядку, встановленому розд. V ПКУ. Що це за порядок? У п. 189.3 ПКУ визначено, що ціною продажу б/в транспортного засобу вважається:

— для не платників ПДВ, — ціна, вказана в договорі купівлі-продажу, але не нижче оцінної вартості, розрахованої оцінювачем;

— для платників ПДВ — договірна (контрактна) вартість, але не нижче звичайних цін.

Логічно припустити, що згадана тут ціна продажу для неПДВшника — це ціна придбання для платника ПДВ (інакше незрозуміло, навіщо вона взагалі тут наведена, адже неплатники при продажу б/в активу ПДВ не платять). Але при такому підході база оподаткування в певних випадках (якщо б/в авто обійшлося платникові дешевше, ніж його оцінна вартість) буде необґрунтовано занижена. А враховуючи неконкретність формулювання, довести законність такого заниження буде дуже складно. Тому, на наш погляд, визначаючи ціну придбання б/в авто, безпечніше орієнтуватися на суму фактичних безПДВшних витрат, понесених платником, а не на оцінну вартість автомобіля.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі