Теми статей
Обрати теми

Як облікувати заокруглення у чеку РРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Повірте, ця головоломка не з простих! Тож вирішувати її ліпше на конкретному прикладі з практики.

Ситуація. Підзвітна особа подала до бухгалтерії чек РРО на загальну суму 853,30 грн. Окремими рядками у ньому зазначено загальну вартість придбаних товарів до заокруглення у сумі 853,25 грн., а також заокруглену надбавку у сумі 0,05 грн. Також до нього додано видаткову накладну на 853,25 грн. Податкову накладну (ПН) продавець склав і зареєстрував у ЄРПН на цю ж суму. Як у такому разі оприбуткувати придбаний товар? На яку суму має бути складено авансовий звіт і скільки слід відшкодувати працівникові? Аванс на придбання ТМЦ працівникові не видавався.

На нашу думку, придбані ТМЦ ви маєте опри- буткувати виходячи з незаокругленої суми (із 853,25 грн. за вирахуванням суми ПДВ, зазначеної у ПН). А от авансовий звіт слід скласти на суму після заокруглення (853,30 грн.). Цю ж суму ви повинні відшкодувати підзвітній особі за таким авансовим звітом. А заокруглену надбавку (0,05 грн.) — віднести на інші витрати підприємства. А тепер детальніше. Очевидно, що у випадку, який розглядається, придбання ТМЦ здійснювалося за готівку (саме при готівкових операціях заокруглюють загальну у чеку суму розрахунків). Причому продавець виконав усі настанови фіскалів із оформлення чека РРО, наведені у БЗ 109.10, зокрема, запрограмував у чеку загальну вартість придбаних товарів до заокруглення (у нашому прикладі — 853,25 грн.) та заокруглену надбавку (0,05 грн.), а також навів загальну вартість придбаних товарів за чеком після заокруглення (853,30 грн.). Ця остання сума і вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом. Таким чином, працівник сплатив за чеком 853,30 грн. Тож саме стільки слід відображати у бухобліку підприємства-покупця як його кредиторську заборгованість перед працівником за поданим авансовим звітом.

Йдемо далі. Схоже, що продавець прислухався також до фіскалів і щодо невключення до бази оподаткування ПДВ коштів, отриманих у результаті заокруглення (БЗ 101.04). Саме тому ПН він склав на 853,25 грн. За великим рахунком, ПДВ у чеку РРО теж слід відображати як 1/6 від цієї суми, а не від 853,30 грн. Тоді суми ПДВ, зазначені у чеку РРО та у ПН, складеній на цю операцію, збігатимуться.

Робимо висновок: оприбуткувати придбані товари на баланс слід виходячи із загальної вартості товарів до заокруглення.

А куди подіти власне суму заокруглення? Вважаємо, що розподіляти її між усіма товарними позиціями, зазначеними у чеку, не слід (а іноді й неможливо). Вона не збільшує/не зменшує ціну кожного товару, а є іншими витратами/іншим доходом покупця.

Покажемо у таблиці, як відобразити таку госпоперацію у бухгалтерському обліку.

Обліковуємо ТМЦ, придбані у роздрібній торгівлі за готівку

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Оприбутковано придбані ТМЦ

20

372

711,04

2

Відображено ПК на підставі ПН продавця

641/ПДВ

372

142,21

3

Відображено витрати на суму заокруглення

949

372

0,05

4

Відшкодовано працівникові кошти з каси

372

301

853,30

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі