№11

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2020/№ 11 Інші номери журналу ›
  • Видаємо кошти на госппотреби/відрядження: основні правила Видача грошових коштів під звіт супроводжується низкою правил та обмежень, яких необхідно дотримуватися як підприємству, так і працівникові. Нагадати про них, роз’яснити порядок їх роботи — мета цієї статті.
  • Наслідки порушення строків У попередній статті ми з вами розбиралися зі строками повернення підзвітних сум та подання авансового Звіту і поговорили про готівкові обмеження щодо ситуації з підзвітом. А тепер давайте поглянемо, що може загрожувати працівникові за несвоєчасне подання авансового Звіту, невитрачених підзвітних коштів, а підприємству — за перевищення межі готівкових обмежень.
  • Заповнюємо авансовий звіт Незважаючи на назву Порядку № 841, безпосередньо про порядок заповнення авансового звіту в ньому сказано вкрай мало. Пункт 6 Порядку № 841 пояснює тільки, хто заповнює ту чи іншу графу авансового звіту. А ось про те, що саме в цих графах зазначати, ні в Порядку № 841, ні в будь-якому іншому нормативному документі не йдеться. Напевно, тому порядок заповнення авансового звіту так часто викликає запитання. У цій статті наведемо приклад заповненого авансового звіту й пояснимо порядок заповнення кожного з його реквізитів.
  • Валютний аванс і валютні витрати в авансовому звіті У закордонних відрядженнях підзвітні особи розраховуються зазвичай іноземною валютою. Та й аванс на закордонвідрядження часто видається працівникові не в гривні, а саме в тій валюті, яка знадобиться йому для розрахунків. Про всі валютні особливості заповнення авансового звіту ми поговоримо в цій статті.
  • Підзвітні суми в обліку Детально про те, що таке підзвітні суми, як і в які строки за них необхідно відзвітувати, описано в попередніх статтях. Тут же розглянемо порядок відображення таких сум у бухгалтерському й податковому обліку.
  • Розрахунки корпоративною карткою Який порядок використання корпоративної картки (у тому числі картки «ключ до рахунку») підзвітною особою? Як такі операції відображати в обліку підприємства? Про це поговоримо в нашій статті.
  • Авансовий звіт з недоліками: як бути? Прискіпливе ставлення до будь-якого документа — неодмінна риса справжнього бухгалтера. Аж надто багато інколи важить незначний, здавалося б, дефект. Хоча буває й так, що ця прискіпливість переходить розумні межі. Як-от, наприклад, коли працівник до авансового звіту додає той чи інший розрахунковий документ, а бухгалтерія відмовляється його прийняти на підтвердження понесених витрат. Та чи завжди вона має рацію?
  • Як облікувати заокруглення у чеку РРО Повірте, ця головоломка не з простих! Тож вирішувати її ліпше на конкретному прикладі з практики.
  • Чи може ФОП видавати під звіт кошти працівникам і собі У цьому матеріалі розберемо такі питання: чи може фізособа-підприємець видавати своїм працівникам і собі гроші під звіт на господарські потреби або на відрядження. Як усе це потрібно оформляти? Чи може ФОП зняти гроші на госппотреби зі свого рахунку за карткою «ключ»? Зараз усе з’ясуємо.
  • Працівник придбав будматеріали з карткою «ВИГОДА» Директорові видана готівка під звіт на придбання будматеріалів. При купівлі в гіпермаркеті на загальну суму 744,40 грн. (у тому числі ПДВ) директор пред’явив свою особисту картку «ВИГОДА». На неї йому були нараховані бонуси в сумі 7,44 бала (1 бал = 1 грн.) — сформовано сертифікат «ВИГОДА». Вартість будматеріалів не зменшилася. Ще у чеку РРО проведено списання 0,60 грн. — послуга «Сейф». Як правильно відобразити таку операцію в обліку?
  • Податки за рахунок директора У зв’язку з об’єктивними обставинами (на рахунку немає грошей) у підприємства відсутня можливість сплатити податки. Директор сплачує зарплатні податки готівкою за свій рахунок. Можна чи не можна так чинити та як це оформити?
  • Підзвітні кошти не витрачалися: чи потрібен авансовий звіт? Підприємство видало аванс на відрядження (чи на госппотреби). Але ці кошти не були витрачені, оскільки відрядження не відбулося (товар/послуга не куплені). Потрібно складати авансовий звіт у такому разі чи достатньо, щоб працівник просто повернув невикористані кошти?
  • Закупівля сільгосппродукції у відрядженні Працівникові видані готівкові кошти на закупівлю с/г продукції у відрядженні. Коли він повинен їх повернути — наступного дня чи протягом 10 днів з дня закінчення відрядження?
  • Чи можна відзвітувати за довіреністю Після відрядження працівник планує відразу ж вирушити у відпустку. Чи може в цьому випадку за такого працівника відзвітувати хтось інший? Як це оформити?
  • Компенсуємо витрати за чеком частково Наш водій приніс касовий чек, у якому зазначено придбання палива та сигарети. Чи можна йому компенсувати за цим чеком тільки витрати на паливо?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі