Теми статей
Обрати теми

Працівник придбав будматеріали з карткою «ВИГОДА»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Директорові видана готівка під звіт на придбання будматеріалів. При купівлі в гіпермаркеті на загальну суму 744,40 грн. (у тому числі ПДВ) директор пред’явив свою особисту картку «ВИГОДА». На неї йому були нараховані бонуси в сумі 7,44 бала (1 бал = 1 грн.) — сформовано сертифікат «ВИГОДА». Вартість будматеріалів не зменшилася. Ще у чеку РРО проведено списання 0,60 грн. — послуга «Сейф». Як правильно відобразити таку операцію в обліку?

У цьому випадку програмою лояльності (далі — Програма) продавцю будматеріалів передбачено формування сертифіката «ВИГОДА» шляхом (1) нарахування бонусів при здійсненні кожної купівлі виходячи з її вартості та (2) накопичення дрібних грошей за допомогою послуги «Сейф».

(1) Бонуси. При купівлі будь-якого товару в торговельних точках продавця покупець, надавши картку «ВИГОДА», отримує певну суму бонусів*, яка зараховуються йому на спеціальний рахунок учасника (інакше кажучи, формується сертифікат «ВИГОДА»). Суть Програми полягає в накопиченні на спеціальному рахунку бонусів, якими потім можна розраховуватися за товар, придбаний у мережі таких торговельних центрів.

* Наприклад, купуючи товари в ТЦ «Епіцентр», бали нараховуються на картку «ВИГОДА» при скануванні картки на касі в загальному випадку в розмірі 1 % від суми покупок (за винятком акційних товарів) — див. epik.foundtt.com/templates-full/pdf/vygoda-rules-2019.pdf

Зазвичай у чеку РРО відображається: (1) повна сума вартості будматеріалів і (2) окремо сума накопичених бонусів (сформованих сертифікатів). Нараховані бонуси (у сумі 7,44 грн.) у цьому випадку належать саме фізособі — учасникові Програми й означають його право придбати в майбутньому товари. При цьому вартість будматеріалів жодним чином не зменшується на суму нарахованих бонусів, а отже, суму бонусів не можна вважати знижкою.

А оскільки працівник фактично оплатив повну вартість будматеріалів, то й компенсувати йому слід повну їх вартість.

(2) Послуга «Сейф». Що стосується послуги «Сейф», то вона дає змогу, за бажанням покупця, переводити дрібну здачу (до 1 грн.) на картку «ВИГОДА». При цьому накопичені дрібні гроші також враховується в майбутньому при розрахунках балами. По суті, таке зарахування являє собою добровільний авансовий платіж фізособи для здійснення наступної купівлі. Ці грошові кошти належать фізичній особі і ніяк не стосуються підприємства, а отже, такі суми не підлягають компенсації працівникові (точніше, можливо компенсувати тільки як додаткове благо працівника з відповідним оподаткуванням).

У нашому випадку ситуація, ймовірно, виглядає таким чином. Підзвітна особа (директор) фактично придбаває будматеріали на суму 744,40 грн., а готівкою оплачує 745 грн. Різниця (0,60 грн.) за допомогою послуги «Сейф» зараховується на спеціальний рахунок фізособи і може бути нею використана в рахунок майбутніх покупок. Тим часом касовий чек оформлюється на повну суму фактичної оплати — 745 грн. (без вирахування суми нарахованих бонусів і невиданої здачі).

У такому разі компенсації підлягає тільки сума 744,40 грн., тобто ті кошти, які були фактично витрачені працівником на придбання будматеріалів для потреб підприємства. Саме за цією вартістю підприємство прибутковує будматеріали на баланс.

А от щоб включити до ПК увесь ПДВ у касовому чеку, підзвітна особа повинна вимагати від торговця сформувати ПН на всю суму купівлі за вирахуванням 0,60 грн. Адже сума розрахункової операції перевищує граничний розмір, при дотриманні якого касовий чек може виступати замінником ПН (п.п. «б» п. 201.11 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі