Теми статей
Обрати теми

Чи можна відзвітувати за довіреністю

Савченко Олена, налоговый эксперт
Після відрядження працівник планує відразу ж вирушити у відпустку. Чи може в цьому випадку за такого працівника відзвітувати хтось інший? Як це оформити?

Строки повернення невикористаних грошових коштів, виданих на відрядження, подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт), установлені пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ, Положенням № 148. Їх продовження у зв’язку з поважними причинами, які не дозволяють працівникові відзвітувати вчасно (відпустка, хвороба тощо), законодавством не передбачені.

У випадку якщо працівник після повернення з відрядження не може з поважних причин особисто здати Звіт і повернути залишок невитрачених коштів, то він може передати їх до бухгалтерії підприємства через іншу особу на підставі оформленої довіреності. Довіреність (ч. 1 ст. 1007 ЦКУ) слід оформити в письмовій формі, яка відповідає договору доручення, що не потребує нотаріального посвідчення (ч. 1 ст. 245 ЦКУ). Строки подання Звіту в цьому випадку залишаються незмінними (109.14 БЗ). Майте на увазі: навіть якщо підзвітна особа не встигне у встановлені строки подати авансовий звіт і повернути невикористані гроші, але зробить це до закінчення місяця, на який припадає граничний строк повернення, — податкових наслідків не буде (детальніше про це див. «Наслідки порушення строків» цього номера). А якщо працівникові взагалі не видавався аванс на відрядження, то зі Звітом можна почекати до повернення з відпустки. Жодної відповідальності працівникові в цьому випадку не загрожує, навіть якщо він подає Звіт з порушенням строків, визначених пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі