Теми статей
Обрати теми

Зміна НГО: тим, хто платить за землю

Нестеренко Максим, податковий експерт, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Періодично стається так, що місцеві органи влади переглядають нормативну грошову оцінку (НГО) земель населеного пункту. Що це означає для платників плати за землю?

Плата за землю справляється у формі: (1) земельного податку та (2) орендної плати (п.п. 14.1.147 ПКУ). В обох випадках базою оподаткування є НГО земельної ділянки. Дані про НГО окремої земельної ділянки оформляються як довідка (витяг) з технічної документації. І чимало платників отримують її щороку. Вони не вважають за потрібне переобтяжувати себе індексацією, що передбачена ст. 289 ПКУ. Їм простіше взяти готовий (вже проіндексований) розмір НГО із свіженької довідки і застосувати його при складанні «земельної» звітності.

Це безпрограшний варіант. Хоча п. 286.2 ПКУ вимагає подавати таку довідку податківцям лише у разі затвердження нової НГО.

Так от, якщо ви довідку щорічно не оновлюєте, то маєте відслідковувати, чи не затвердила місцева рада нову НГО порівняно з минулим роком! Адже залежно від цього буде два різних алгоритми обчислення плати за землю і подання звітності.

1. Якщо НГО не змінювалася, достатньо проіндексувати її на коефіцієнт індексації року, що минув. А оскільки за 2017 — 2023 рр. коефіцієнт індексації НГО застосовується зі значенням 100 % (п. 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ), то навіть індексувати нічого не доведеться.

2. Якщо НГО змінилася. Майте на увазі: щоб зміна НГО певним чином вплинула на розмір плати за землю у 2020 році, орган місцевого самоврядування має затвердити її за правилами п. 271.2 ПКУ, а саме до 15.07.2019 р. Наприклад, саме так сталося у м. Харкові (див.: kharkiv.rocks/reestr/676250).

Якщо ваша місцева влада теж установила новий розмір НГО, і це рішення за усіма канонами набрало чинності з 01.01.2020 р., ви вже не можете обійтися без нової довідки. Причому це стосується платників як земельного податку, так і орендної плати. Що ж вам слід робити у такому випадку?

Земельний податок. Платникам земельного податку треба (1) отримати витяг про нову НГО, (2) обчислити розмір податку на 2020 рік виходячи з нової НГО, (3) скласти декларацію за 2020 рік, у якій в графі 10 розділу І зазначити нову НГО, (4) подати з декларацією витяг про нову НГО.

Приблизно такий самий рецепт надають і податківці (див.: kh.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/406358.html). Як бачите, тут усе доволі прозоро.

Орендна плата. Платникам орендної плати дещо складніше. У принципі вони теж можуть здійснити усі вищеперелічені дії. Однак для них розмір орендної плати встановлює договір оренди (п. 288.4 ПКУ), від змісту якого багато що залежить.

Якщо у договорі прямо зазначено розмір НГО, тоді зміна НГО сама по собі для вас нічого не означає. Це — лише привід для додаткової угоди з місцевою радою. А до її укладення розмір орендної плати залишається незмінним. Тож подавати декларацію на 2020 рік ви можете виходячи з минулорічної суми (якщо більше нічого не змінилося), а уточнитеся після внесення змін до договору.

Якщо договір оренди не містить конкретний розмір НГО, вважається, що зі зміною НГО змінюється і розмір орендної плати.

Буває й так, що у договорі є застереження про автоматичну зміну розміру орендної плати у випадку зміни НГО без укладення додаткової угоди. Наприклад, саме це прописано у чинній редакції типового договору оренди для м. Харкова (див.: kharkiv.rocks/reestr/677424).

У двох останніх випадках ви маєте сплачувати орендну плату виходячи з нової НГО, навіть без зміни умов договору, не забуваючи при цьому про мінімальний розмір орендної плати, встановлений п. 288.5 ПКУ. Решта подробиць — у «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 10, с. 9.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі