Теми статей
Обрати теми

Надаємо декретну відпустку

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це дуже важливий період у житті жінки, який дає їй можливість налаштуватися на зовсім інший ритм життя. А ще це дуже хвилюючий період. Тож, погодьтеся, додавати хвилювань ще й якимись негараздами в наданні та оформленні такої відпустки не хотілося б. Зняти можливі непорозуміння в цих питаннях — ціль нашої статті. А ось питання нарахування допомоги по вагітності та пологах, надання інших дитячих відпусток ми розглянемо у наступних статтях цього номера.

З чого почати? Зі знайомства з листом

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (чи як її ще називають — декретна відпустка) є соціальною оплачуваною відпусткою. При цьому у ст. 179 КЗпП та ст. 17 Закону про відпустки зазначено, що надають її на підставі медичного висновку. Таким медичним висновком є листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. За загальним правилом його видають майбутній мамі, що працює, на 30-му тижні вагітності. А тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами триває 126 календарних днів.

Проте з цього правила є винятки. У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді загальна тривалість відпустки складатиме 140 календарних днів.

При передчасних пологах до 30 тижнів вагітності лікарняний лист буде видано на 140 календарних днів у разі народження живої дитини, а у випадку мертвонародження при таких пологах — на 70 календарних днів.

Жінки, які належать до I — IІІ категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, право на декретну відпустку мають з 27 тижнів вагітності тривалістю 180 календарних днів.

Після отримання листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця, як правило, передає його у відділ кадрів для перевірки на правильність заповнення. На що слід звернути увагу при отриманні такого листка непрацездатності? Так, у його графі: «Діагноз первинний» повинен бути вказаний термін вагітності на час звернення; «Діагноз заключний» — орієнтовний термін пологів; «Причина непрацездатності» — «вагітність та пологи»; «Режим» — «амбулаторний і стаціонарний»; «Звільнення від роботи» — одним рядком сумарна тривалість відпустки із зазначенням дати відкриття лікарняного; «Стати до роботи» — дата закінчення відпустки.

Цікаво, що на практиці графа «Стати до роботи» заповнюється лікарями по-різному: одні зазначають останній день відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (наприклад, дата, на яку припадає 126-й календарний день відпустки), як того вимагає п. 9 Інструкції № 445, інші — наступний на останнім день відпустки (тобто дата, коли застрахована особа повинна стати до роботи).

Як же правильно? І так, і так. ☺ Це підтверджує ФСС у роз’ясненні на своєму сайті www.fse.gov.ua.

Чи потрібен наказ?

Наразі питання, чи видавати наказ про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, коженроботодавець вирішує самостійно.

При цьому Закон про відпустки не вимагає його видання. Однак без такого наказу не обійтися, якщо жінка вирішила піти у декретну відпустку пізніше дати, вказаної в лікарняному листі як початок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (див. с. 31).

До речі, якщо ви вирішили оформлювати надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами наказами, то й на продовження такої відпустки на 14 календарних днів (за наявності листка непрацездатності) слід також буде видати наказ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі