Теми статей
Обрати теми

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: що про неї потрібно знати

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
З відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами ми з вами розібралися (див. с . 3). Тепер переходимо на наступний життєвий етап працюючої мами — оформлення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Про те, хто має право на цю відпустку, як її оформити, які гарантії підприємство зобов’язане забезпечити працівникові, який перебуває в цій відпустці, розповімо далі.

Документальне оформлення

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — це вид соціальної відпустки. Право скористатися нею настає в працюючої мами після закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки). При цьому цілком допустима ситуація, коли після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця оформляє щорічну основну і додаткову відпустки. У такому разі працівниця має право оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відразу після закінчення щорічних основної і додаткової відпусток.

Щоб оформити відпустку для догляду, працівниця повинна подати роботодавцеві відповідну заяву. У ній потрібно зазначити дату початку відпустки і період, протягом якого працівниця планує перебувати в такій відпустці (наприклад, до досягнення дитиною одного року (півтора року, трьох років)).

До заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини. На підставі отриманих документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Якщо, перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною, жінка народжує другу дитину і не планує поки що виходити на роботу, то наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною не видаєте. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною до трьох років. Такий наказ (за необхідності) має бути виданий з наступного дня після закінчення відпустки для догляду за першою дитиною (див. лист Мінпраці від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10).

У період відпустки для догляду за дитиною за жінкою зберігається її робоче місце (посада) (ст. 2 Закону про відпустки).

І ще один момент. Відпустку для догляду за дитиною до 3 років може взяти не лише мати дитини, а й інший член сім’ї. Детальніше про це див. на с. 27.

Період відпустки і страховий стаж

Період перебування працівниці у відпустці для догляду до 3 років згідно з ч. 2 ст. 181 КЗпП зараховують до: загального стажу роботи, безперервного стажу роботи, стажу роботи за фахом.

Крім того, такий період зараховують до:

1) страхового стажу для оплати лікарняних (абзац другий ч. 1 ст. 21 Закону № 1105);

2) страхового стажу для призначення пенсії (п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону № 1058).

А ще період перебування мами або іншого родича у відпустці для догляду за дитиною до 3 років також зараховується до стажу державної служби (п. 10 ч. 2 ст. 46 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII).

Водночас період такої відпустки не враховують при визначенні стажу роботи, що надає право на щорічну (основну, додаткову) відпустку (п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Працівниця-відпускниця «до 3 років» і…

…лікарняні. Жінці, яка перебуває у відпустці «до 3 років» і не працює, не оплачуються періоди тимчасової непрацездатності.

У разі хвороби дитини віком до 3 років лікарняний лист для догляду за такою дитиною взагалі не видається (п. 3.15 Інструкції № 455).

Виняток становить тільки один випадок: мама захворіла і не може здійснювати догляд за дитиною. У такому разі п. 3.13 Інструкції № 455 передбачає можливість видати лікарняний лист іншій працюючій особі, яка і здійснюватиме догляд за дитиною віком до 3 років замість її матері. Лікарняний тому, хто «тимчасово доглядає», виписує лікар-педіатр на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує захворювання матері.

… декретні. На практиці частими є випадки, коли жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, приносить роботодавцеві листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

У цьому випадку

листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається й оплачується на загальних підставах

А ось на період, поки мама перебуватиме в пологовому будинку і не зможе доглядати за дитиною, у відпустці для догляду за якою вона перебуває, особа, яка здійснюватиме такий відхід, може оформити в педіатра листок непрацездатності. І як у випадку, розглянутому вище, підставою для видачі такого лікарняного буде довідка зі стаціонару, що засвідчує пологи матері, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років.

…звільнення. Ст. 184 КЗпП забороняє звільняти за ініціативою роботодавця вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років. Розірвання трудового договору з такими працівниками можливе тільки при повній ліквідації підприємства і з обов’язковим працевлаштуванням.

А якщо ліквідації підприємства не відбувається, а ліквідується тільки відділ, у якому працює жінка, що має дітей віком до 3 років? Усе одно звільнити її з підприємства, навіть з подальшим працевлаштуванням, не можна. Таку працівницю необхідно перевести на інше місце роботи (до іншого відділу).

Зовсім інша річ — звільнення працівниці за згодою сторін або за її ініціативою (тобто за власним бажанням працівниці). Якщо ініціатива розірвати трудові відносини виходить від неї, то жодних заборон на її звільнення в трудовому законодавстві немає.

…переведення/переміщення. Доволі часто на практиці виникає ситуація, коли відділ, у якому працювала працівниця до того, як пішла у відпустку для догляду за дитиною, хочуть ліквідувати. Як у такій ситуації бути з працівницею-відпускницею?

Тут є два варіанти.

Варіант 1 — переміщення. Так, не вимагає згоди працівника переміщення його на тому самому підприємстві на інше робоче місце, до іншого структурного підрозділу в тій же місцевості, доручення роботи в межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором.

Варіант 2 — переведення. Якщо просто перевести працівницю неможливо (наприклад, немає такої вакантної посади в іншому підрозділі чи є, але при цьому змінюється розмір заробітку), то її згода на переведення потрібна. Працівниця згодна? Чудово!

Переведення працівниці до іншого відділу потрібно оформити відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

Працівниця проти? Отже, на жаль, ліквідувати відділ не вийде. Так, може, краще подумати над варіантом переміщення? ☺

…відрядження. Якщо жінка, яка має дитину до 3 років, перервала відпустку для догляду за нею і вийшла на роботу на повний робочий день чи перебуває у відпустці та працює в режимі неповного робочого часу, майте на увазі: її не можна направляти у відрядження за жодних обставин, навіть у разі її згоди (ст. 176 КЗпП).

Інша річ — посада працівниці зазначена в колдоговорі підприємства серед посад і професій, робота на яких постійно проходить у дорозі і носить роз’їзний (пересувний) характер.

У цьому випадку службові поїздки такої працівниці не вважаються відрядженням і вона не має права відмовитися від виконання покладених на неї обов’язків.

…навчальні відпустки. Навчальні відпустки жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, не надаються. Щоб скористатися правом на навчальну відпустку, жінка повинна перервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років (як це зробити, див. нижче).

При цьому роботодавець не повинен вимагати від жінки відпрацювати певний час перед виходом у навчальну відпустку (див. лист Мінпраці від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10).

Після закінчення навчальної відпустки працівниця може знову повернутися у відпустку «до 3 років». Для цього їй потрібно написати нову заяву на цю відпустку, а роботодавцеві видати новий наказ про її надання.

Шукаємо заміну

Тепер давайте розберемося, як підприємству прийняти на посаду працівниці, яка пішла у відпустку для догляду до 3 років, іншого працівника. Чи вважається таке робоче місце вакансією і чи потрібно повідомляти про її наявність до центру зайнятості? 
Розпочнемо з того, що на період перебування жінки у відпустці для догляду до 3 років роботодавець має право прийняти на роботу за строковим трудовим договором іншого працівника.

«Відпускаючи» працівницю, у наказі про надання відпустки для догляду до 3 років краще зазначити не точну дату її закінчення, а написати так: «з (дата початку відпустки) до дня фактичного виходу на роботу». Адже така працівниця може в будь-який час перервати цю відпустку і стати до роботи (див. наступний розділ).

Аналогічним чином має бути зазначений і строк дії строкового трудового договору

Строковий трудовий договір з працівником, якого ви приймаєте на посаду працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду до 3 років, має бути розірваний у день, що передує дню виходу працівниці з відпустки (п. 2 ст. 36 КЗпП). Цього ж дня з ним потрібно буде провести остаточний розрахунок.

Посада працівниці, яка пішла у відпустку для догляду до 3 років, не є вакантною, оскільки на період такої відпустки за цією працівницею зберігається робоче місце. Виключити працівницю на час відпустки зі штату роботодавець не має права (див. лист Мінсоцполітики від 16.05.2012 р. № 158/13/1323-12). Тому у формі звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» таку посаду зазначати не потрібно.

Вихід на роботу, не чекаючи 3 років

У будь-який момент, не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівниця може перервати відпустку для догляду за нею і вийти на роботу. І тут у працівниці є вибір. Вона може приступити до своїх обов’язків «на повну», тобто вийти на звичайний установлений на підприємстві (чи для неї) режим робочого часу. А може скористатися своїм правом, передбаченим ст. 56 КЗпП, і вийти на неповний робочий час.

Стати до роботи жінка може, й не перериваючи відпустки до 3 років, — у режимі неповного робочого часу. Чинне законодавство це дозволяє (ч. 8 ст. 179 КЗпП, ч. 4. ст. 18 Закону про відпустки). Але відразу скажемо: у цьому вже давно немає сенсу. Раніше, коли мамам виплачувалася допомога до 3 років, «сидіння» у відпустці мало вирішальне значення для її виплати. Зараз такої допомоги немає. А на допомогу при народженні дитини, яку виплачують зараз, вихід жінки на роботу (хоч повний, хоч неповний робочий час) ніяк не впливає.

Виповнилося 3 роки: коли виходити на роботу

У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку закінчується в день виповнення дитині 3 років. Вийти на роботу жінка повинна наступного дня після дня народження дитини. Наприклад, дитині виповниться 3 роки 18.02.2020 р. Жінці слід вийти на роботу 19 лютого 2020 року.

Зверніть увагу: якщо жінка стає до роботи після закінчення відпустки для догляду до 3 років, то окремі накази про закінчення такої відпустки і про початок виконання посадових (робочих) обов’язків не видають.

висновки

  • Жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і не працює, не оплачуються періоди її тимчасової непрацездатності, але оплачують листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.
  • Не чекаючи, поки дитині виповниться 3 роки, працівниця може вийти на роботу, у тому числі й у режимі неповного робочого часу.
  • У загальному випадку останнім днем відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку буде день виповнення дитині 3 років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі