Теми статей
Обрати теми

Як батьку піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років

Савченко Олена, налоговый эксперт
Приводом для написання цієї статті послугувало таке запитання нашого читача. Працівник підприємства хоче піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років, оскільки його дружина планує вийти на роботу. Чи може підприємство відмовити йому в наданні такої відпустки? Що ж, розбираємося.

Право на відпустку для догляду за дитиною до 3 років для іншої особи, що здійснює догляд за дитиною (батька, бабусі, дідуся, іншого родича), закріплено ст. 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки.

Проте скористатися цією відпусткою батько дитини може лише при виконанні ряду правил. Озвучимо їх нижче.

Відпускні правила

Правило 1. Надати цю відпустку працюючому членові сім’ї роботодавець зобов’язаний за умови, що мама дитини має право на таку відпустку, але не скористалася нею або перервала відпустку і вийшла на роботу до роботодавця. Наприклад, працюючий батько дитини не має права на відпустку для догляду за нею, якщо мати дитини — фізособа-підприємець. Тобто право на відпустку батька дитини, баби, діда або інших родичів, що фактично доглядають за дитиною, безпосередньо залежить від права матері дитини на таку відпустку, є похідним від нього. Якщо мати дитини провадить підприємницьку діяльність і не перебуває в трудових відносинах, скористатися правом на відпустку вона не може. А отже, і батько права на відпустку для догляду мати не буде.

Якщо мати дитини взагалі не працевлаштована, то спрацьовує той самий принцип. У мами немає права на відпустку, отже, і батько її взяти не може.

Правило 2. Відпустка для догляду за дитиною до 3 років батькові дитини «не світить», якщо мати дитини, не перериваючи відпустки для догляду за дитиною, виходить на роботу на умовах неповного робочого часу або працює вдома. Пояснення тут просте. Робота жінки в такому режимі не є підставою для переривання відпустки до трьох років. А якщо в матері дитини відпустка до трьох років не переривається, отже, у батька (іншого члена сім’ї), навіть якщо він фактично здійснюватиме догляд за дитиною, не виникає права на таку відпустку.

Правило 3. Якщо перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років, мама народжує ще одну дитину, права на відпустку для догляду за другою дитиною в батька не буде.

У цьому випадку перша мамина відпустка для догляду за дитиною продовжується. І при цьому чинним законодавством не передбачено використання відпустки для догляду за дітьми, народженими однією матір’ю, одночасно двома або більше особами.

Документи на відпустку

У цьому випадку будуть потрібні:

1) заява про надання відпустки для догляду за дитиною;

2) довідка з місця роботи матері дитини про те, що вона перервала відпустку для догляду за дитиною і стала до роботи (із зазначенням дати виходу на роботу), або про те, що ця відпустка їй не надавалася (див. також лист Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 438/13/116-16);

3) копія свідоцтва про народження дитини (якщо працівник її не подав раніше).

Надання відпустки батьку дитини оформляють наказом (розпорядженням) роботодавця. На період цієї відпустки за батьком дитини зберігається місце роботи (посада).

За бажання батько дитини в період такої відпустки може працювати в умовах неповного робочого часу або вдома.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі