Теми статей
Обрати теми

Коли на дитину чекає мама-ФОП

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
ФОП, сплачуючи ЄСВ, має право на допомогу по вагітності та пологах. Причому навіть тоді, коли працює в іншого роботодавця. Ба більше, в цьому випадку допомогу від ФСС можна отримати і за місцем роботи у роботодавця, і «через підприємця». Як діяти ФОП? Про це прямо зараз.

Підставою для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами є лікарняний лист. У загальному випадку його слід оформити «на підприємця». Якщо ж ФОП ще і як звичайна фізособа працює в іншого роботодавця, то в полі «місце роботи» має бути найменування такого роботодавця. У цьому випадку оригінал лікарняного листа віддаємо роботодавцеві та просимо в нього засвідчену копію такого листка непрацездатності для призначення допомоги безпосередньо ФОП.

Лікарняний на руках? Тоді складаємо протокол із соцстрахування, за формою, затвердженою постановою Правління ФСС від 19.07.2018 р. № 13. Зауважимо: якщо в підприємця менше 15 працівників або він працює сам, то призначає уповноваженим із соцстрахування самого себе.

Далі проводимо розрахунок допомоги в загальному порядку (див. с. 4). Пам’ятаємо, що якщо ФОП працювала виключно на себе, то сума допомоги не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати (МЗП), встановленої на час настання страхового випадку. Отже, якщо початок страхового випадку припадає на будь-який місяць 2020 року, то мінімальна середньоденна зарплата складе 4723 грн. : 30,44 к. дн. = 155,16 грн./к. дн. Сума допомоги за 126 календарних днів складе 155,16 грн./к. дн. х 126 к. дн. = 19550,16 грн.

Якщо ж ФОП ще і як звичайна фізособа працює в іншого роботодавця, то допомогу розраховує з фактичного доходу, з якого сплачувала ЄСВ у розрахунковому періоді. А ось вимогу «не менше за розмір допомоги з МЗП» виконає роботодавець за основним місцем її роботи за трудовим договором.

Рухаємося далі. Відкриваємо в банку спецрахунок для отримання допомоги (якщо він не був відкритий раніше). Заповнюємо зворотний бік лікарняного листа. Складаємо заяву-розрахунок для отримання з ФСС фінансування за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 12.

Потім формуємо та надаємо ФСС наступний пакет документів: заяву-розрахунок, копію лікарняного, копії платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період, або довідку з податкової про сплату ЄСВ. Не зайвим буде прихопити із собою копію листка непрацездатності. Деякі відділення ФСС просять також копію паспорта та реєстраційного номера платника податку та витяг з ЄДР. З усім цим «добром» ідемо до ФСС.

Важливо! Між підписанням протоколу соцстрахування та поданням пакета документів у ФСС повинно пройти не більше 5 робочих днів!

ФСС усе схвалив? Тоді чекаємо на надходження коштів на спецрахунок. Важливо! Витрачати кошти напряму зі спецрахунку не можна. Тож потрібно буде їх або зняти готівкою, або перекинути на непідприємницький рахунок. І тут банк, як правило, говорить: «а де податки з цих сум?».

Не губимося, пояснюємо банку, що допомога по вагітності та пологах не оподатковується ПДФО та ВЗ на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ та п.п. 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ відповідно.

Оскільки ця допомога є цивільним доходом підприємця і отримана не від страхувальника, то ЄСВ з її суми сплачувати не потрібно. Аналогічної думки дотримуються й податківці (див. роз’яснення у підкатегорії 201.04.02 БЗ). Жодні довідки-розрахунки з податкової про сплату ЄСВ підприємець подавати в банк у цьому разі не зобов’язаний (див. лист ДФС від 09.08.2019 р. № 3723/С/ІПК/08-01-13-02-08).

Увага! Про отримання допомоги ФОП потрібно повідомити ФСС за формою, наведеною в додатку 2 до Порядку № 12.

У формі № 1ДФ, ЄСВшних звітах допомогу, яку отримала ФОП для себе, показувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі