Теми статей
Обрати теми

Оренда з правом викупу: проводимо операцію через РРО

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 31.01.2020 р. № 397/6/99-00-05-04-01-06/ІПК

висновок документа

При отриманні орендної плати через онлайн платіжні системи (інтернет-еквайринг), застосування РРО є необов’язковим у разі відсутності фізичного контакту з орендарем

У листі, що коментується, фіскали вперше висловилися, що звільнення від використання РРО, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) розрахунки у готівковій формі не здійснюються (п. 12 ст. 9 Закону про РРО*), стосується не тільки операцій з надання послуг через Інтернет.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Раніше вони поширювали його на продаж комп’ютерних програм, електронних книжок, довідок тощо виключно в електронній формі, а також на оплату за договором страхування (див. лист ДПСУ від 03.01.2020 р. № 7/6/99-00-05-04-01-15/ІПК).

У решті випадків, у тому числі коли оплата за товар проведена у магазині чи через Інтернет, а товар відпускають зі складу, на переконання фіскалів, без РРО не обійтися (лист ДПСУ від 24.10.2019 р. № 967/6/99-00-05-04-01-15/ІПК).

Ця усталена думку панує давно. Але у листі, що коментується, податківці її модернізували. Вони дозволили обійтися без РРО також і при наданні орендних послуг з оплатою через інтернет-еквайринг. Але тільки коли відсутній фізичний контакт між сторонами. Що саме розуміють під відсутністю контакту, у листі не сказано. Напевно, йдеться про випадки, коли оформлення договорів оренди і актів відбувається в електронному вигляді. Що стосується передачі самого майна в оренду, ситуація незрозуміла. Можливо, таку передачу контактом фіскали і не вважають ☺.

Водночас, почувши про цю лояльну консультацію, не радимо орендодавцям одразу бігти і відмовлятися від РРО. Хочете не використовувати РРО при здачі в оренду майна та отриманні компенсації вартості комунальних послуг, потурбуйтеся про подібне лояльне роз’яснення на свою адресу. Тільки так можна себе перестрахувати від можливих нападів контролерів. Тим паче, нещодавно фіскали заявляли, що при наданні послуг з централізованого водопостачання при оплаті через інтернет-еквайринг чи готівкою без РРО не обійтися (лист ДПСУ від 15.11.2019 р. № 1341/6/99-00-05-04-01-15/ІПК) ☹. Хоча при наданні таких послуг фізичного контакту між сторонами точно немає!

висновок документа

Чек з РРО повинен бути сформований та надрукований у момент здійснення розрахункової операції, наприклад, при переході права власності на товар від продавця до покупця

Зазвичай пов’язувати проведення операції через РРО з переходом права власності на товар абсурдно. Річ у тім, що друкування чеку РРО має відбуватися в момент здійснення розрахункової операції. Тому логічним є проведення операції через РРО саме за датою отримання коштів в касу, а коли мова іде про розрахунки через інтернет-еквайринг — за датою зарахування коштів на рахунок покупця. І тільки якщо оплата відбулася, коли інтернет-магазин не працює (у вихідні дні), фіскали не проти, щоб чек РРО друкували на підставі виписки фінустанови (БЗ 109.02, лист ГУ ДПС у Київській обл. від 03.01.2020 р. № 9/ІПК/10-36-05-06-20). Деталі у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 102, с. 29.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі