Теми статей
Обрати теми

Інтернет-торгівля з LiqPay: коли проводити через РРО?

Децюра Сергій, податковий експерт
Інтернет-магазин продає товари через LiqPay (інтернет-еквайринг) У ніч на 29 листопада і по 1 грудня (так звана чорна п’ятниця) пройшло багато оплат за товар, який буде відвантажений пізніше. В який саме момент слід проводити ці оплати через РРО?

Ви вже добре знаєте, що розрахункові операції в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, у тому числі і з використанням реквізитів ПК при оплаті через інтернет-еквайринг, вимагають застосування РРО (ст. 3 Закону про РРО*). Подробиці — у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 63, с. 29, № 54, с. 26.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Звичайно, це не стосується суб’єктів господарювання, які звільнені від застосування РРО (про них читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 89). На цьому наголошують і фіскали (див., наприклад, лист ДФСУ від 23.04.2019 р. № 1753/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Водночас оскільки сплатити за товар через інтернет-еквайринг покупець може в будь-яку годину дня і ночі, то у продавців виникає запитання: коли слід проводити розрахункову операцію через РРО, якщо оплата була здійснена не в робочий час інтернет-магазину, а у вихідний чи святковий день?

У своїх консультаціях головні фіскали вважають (див. лист ДФСУ від 21.06.2019 р. № 2877/6/99-99-14-05-01-15/ІПК та роз’яснення на веб-сайті ДПСУ**), що при здійсненні розрахунків за товар чи послугу за допомогою сервісу інтернет-еквайрингу розрахунковий документ повинен бути сформований та надрукований у момент здійснення розрахункової операції.

** tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/399951.html

При цьому фіскали не вказують, що саме вважати таким моментом. Та й у Законі про РРО такого визначення немає. Водночас розрахунковою операцією у разі застосування платіжної картки є оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця (ст. 2 Закону про РРО). А тому напевно фіскали натякають на формування чека РРО в цій ситуації саме в момент, коли приходить підтвердження платежу банком — емітентом платіжної картки покупця (для оплати 29 листопада таким моментом може бути саме цей день).

Але оскільки в вихідні дні сам інтернет-магазин не працював, то довідатись про оплату товару продавець зможе лише в перший робочий день після вихідного (в нашому випадку 2 грудня) із виписки про рух коштів.

Враховуючи це, вважаємо, що саме в цей день і слід проводити отримані кошти через РРО. Такий висновок можна зробити, спираючись на інші роз’яснення податківців (лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 30.05.2017 р. № 412/ІПК/20-40-14-10-17, від 26.05.2017 р. № 387/ІПК/20-40-14-10-17, а також 109.02 БЗ), де вони не проти, щоб розрахунковий документ на РРО роздруковували на підставі виписки з фінансової установи.

Звертаємо увагу! Якщо провести операцію через РРО не в момент здійснення операції (ініціації переказу), що припав на вихідний, а першого робочого дня (коли стало відомо про оплату), то покарати продавця за це фіскали не зможуть. Якщо, звичайно, не прийдуть на перевірку до моменту проведення операції через РРО. Річ у тому, що згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО до відповідальності притягують тільки за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи. Відповідальності за несвоєчасність проведення операції (не в момент її здійснення) Закон про РРО не містить.

Крім того, оскільки мова йде про безготівкові розрахунки, то й до відповідальності за неоприбуткування готівки (навіть якби вона була) притягнути не вдасться.

Тому не бачимо проблем, щоб продавець проводив через РРО отримані суми не в день здійснення оплати за товар, який припадає на вихідний чи в неробочі години робочого дня, а в перший після вихідних робочий день на підставі виписки банку про зарахування коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі