Теми статей
Обрати теми

Комбайн стоїть, оренда йде!

Павленко Олексій, податковий експерт
У договорі оренди комбайнів була вказана вартість оренди за 1 день використання, при цьому сума орендної плати формувалася за місяць шляхом перемножування вартості 1 дня оренди на кількість днів у місяці. Податківці при перевірці позбавили підприємство частини податкового кредиту (ПК) з ПДВ від суми оплати за оренду комбайнів, знявши ПК за ті дні, коли комбайни простоювали. Наскільки це законно?

З 1 липня 2015 року згідно з ПКУ усі суми ПДВ слід уключати до ПК. А далі — робити коригування ПК (шляхом нарахування ПЗ), але тільки в тих випадках, які чітко обумовлені в ПКУ. Головною коригувальною нормою тут є п. 198.5 ПКУ. Але з перерахованих у цьому пункті ситуацій, у яких потрібне нарахування компенсаційного ПЗ, до вашого випадку можна застосувати тільки п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, на який напевно послалися ваші податківці. Так, платник зобов’язаний нарахувати ПЗ (виходячи з бази, визначеної п. 189.1 ПКУ) за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ, коли такі товари/послуги, необоротні активи призначені для використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю.

Виходячи з цього, вважаємо донарахування ПЗ у вашій ситуації абсолютно не законним! Адже, по-перше, цілком беззаперечний той факт, що послуги з оренди комбайнів ви придбавали для використання у своїй господарській діяльності. А по-друге, у вас не було початку використання цих послуг в операціях, що не є вашою госпдіяльністю. Оскільки в дні простою комбайни взагалі не використовувалися, а «в операціях, що не є господарською діяльністю» (як зазначено в п. 198.5 ПКУ) — і поготів! Тому донарахування ПДВ фіскалами тут явно висмоктане з пальця.

Ми ж упевнені у зворотному, що навіть у дні простою комбайнів послуги з їх оренди використовувалися у вашій госпдіяльності — адже ніхто б вам не надав комбайни в оренду тільки на той час, коли вони фізично експлуатуються. Та й оформляти їх передачу, і ганяти техніку туди-сюди лише в моменти її фактичного використання було б економічно невигідно, що значно більше б походило на безгосподарність…

І тут ми вже пояснимо, чому вважаємо такі дії фіскалів абсурдними з позиції здорової логіки. У більшості випадків на практиці ОЗ та інше майно, яким платник розпоряджається, у тому числі й на правах оренди, не може використовуватися безперервно-щосекунди-щохвилини-щодня навіть у робочий час. Воно використовується саме у міру виробничої необхідності та/або можливості його використання. Та й у позаробочий час, у тому числі ночами, у вихідні-святкові дні більшість ОЗ (та іншого майна), як правило, не експлуатуються. То що ж, виходячи з логіки ваших фіскалів, треба обраховувати час фактичної експлуатації платником усього його майна (включаючи орендоване) і регулярно за незрозумілим принципом коригувати ПК?! ПКУ навіть натяків на це не містить, та й абсурдність такого підходу очевидна. Крім того, зауважимо, що термін дії вашого договору оренди не один день і він не може передбачати обов’язкової щоденної експлуатації (об’єкт оренди експлуатується у міру господарської необхідності). А той факт, що розмір орендної плати розрахований виходячи з вартості оренди за день (чи за годину, чи за рік…) — узагалі не має жодного значення, у тому числі й для цілей ПДВ.

До речі, думаємо, тут доречна аналогія з менш абсурдною ситуацією — коли контролери заперечують проти амортизації ОЗ у той час, коли вони платником не експлуатуються (фіскали зазвичай вказують: «не використовуються у власній госпдіяльності підприємства»). Судді, у тому числі й найвищого рангу, фіскалів у цьому не підтримують. Наприклад, у постанові ВС від 19.09.2019 р. № К/9901/1507/18 у справі № 2а-3813/12/1070 (reyestr.court.gov.ua/Review/84405760) вони вказують, що немає підстав не амортизувати техніку, що простоює у зв’язку із сезонністю виробництва. І — що нарахування амортизації призупиняється лише на період виведення об’єкта з експлуатації для реконструкції, модернізації, дообладнання, консервації (тощо) і лише на підставі документів, що свідчать про таке виведення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі