Теми статей
Обрати теми

Кредит від нерезидента: яка ставка ринкова?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Нерезидент надав підприємству кредит під 4 % річних строком на 10 років. Там «у них» це цілком ринкова ставка. Чи потрібно дисконтувати таку довгострокову заборгованість за кредитом?

Питання дисконтування заборгованостей постало ребром з 29.10.2019 р. — початку дії наказу Мінфіну від 16.09.2019 р. № 379. З цієї дати п. 12 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» і п. 9 П(С)БО 11 «Зобов’язання» вимагають відображати у балансі будь-які довгострокові борги за теперішньою вартістю, а не тільки ті, на які нараховуються відсотки.

Теперішню вартість майбутніх платежів розраховують за загальноприйнятою формулою:

РV = FV : (1 + i)n,

де PV — теперішня (поточна) вартість;

FV — майбутня вартість (номінал боргу);

і — ставка дисконтування;

n — кількість періодів до дати погашення.

Визначальний показник формули — ставка дисконтування. Нацстандарти не дають пояснень щодо її обрання. Податківці пропонують застосовувати середньорічну ставку рефінансування НБУ. На практиці ж орієнтуються на ринкову ставку відсотка для аналогічного інструменту на аналогічних умовах (подібний за валютою, строком, типом, ставкою відсотка, категорією позичальника та іншими ознаками). Тобто найбільш близьку до умов і виду довгострокової заборгованості.

Довгострокові зобов’язання, на які нараховуються відсотки (банківський кредит, кредит/позика від нерезидента, товарний кредит під відсоток), потрапляють під дисконтування тільки у тому випадку, якщо вони утворилися від видачі на неринкових умовах — під неринкову ставку відсотка. Наприклад, довгострокову позику або кредит отримано під ставку відсотка, який суттєво відрізняється від ринкового (як у більший, так і в менший бік). Тоді теперішня вартість відрізнятиметься від номіналу, через що виникне певна різниця.

Якщо ж довгостроковий кредит/позику отримано під ринковий відсоток, заборгованість немає сенсу дисконтувати. Оскільки теперішня вартість зобов’язання, по суті, дорівнюватиме номіналу, тобто в цьому випадку отримаємо дисконт рівним нулю.

Таким чином, треба довести, що відсоткова ставка за довгостроковим кредитом від нерезидента близька до ринкової. Ось тут і виникає запитання: ринкову ставку відсотка треба розглядати саме по Україні чи можна взяти ставку кредитування в країні нерезидента?

Тут логічно прислухатися до думки авторитетних експертів з міжнародних стандартів КПМГ: «при розв'язанні питання щодо того, чи ставка відсотка, передбачена умовами позики, дорівнює або є меншою за ринкову ставку відсотка, підприємство повинно взяти до уваги строки та умови цієї позики, відповідну галузеву практику на місцях і ситуацію на місцевому ринку»*.

* МСФЗ: точка зору КПМГ. Практичне керівництво за Міжнародними стандартами фінансової звітності. 2017/2018: в 4 ч. / Пер. з англ. — 14-те вид. — М.: ВПЦ «Маска», 2018, ч. 4, с. 3404, 3405.

Виходячи з цього, на предмет ринковості ставки відсотка аналізують ринок країни нерезидента, але за умови видачі кредиту саме українським компаніям. Якщо, припустимо, переважна ринкова ставка відсотка в країні нерезидента — 1,5 %, то це зовсім не означає, що вона є ринковою ставкою для позик резидентові України. Її треба скоригувати на місцеві (українські) ризики.

Власне, такий же підхід пропагує і НБУ в листі від 17.01.2019 р. № Р/25-0006/2831. За умовами наведеного в ньому прикладу 2, позичальник-резидент узяв кредит у нерезидента під 30 % річних. Облікова ставка центрального банку країни нерезидента — 24 % річних. Вартість такого зовнішнього запозичення відповідає ринковим умовам, оскільки відсоткова ставка відрізняється від облікової лише на розмір маржі кредитора для покриття кредитних ризиків.

Тож якщо в країні вашого кредитора-нерезидента під 4 % річних може отримати позику будь-яка інша українська компанія, тоді така ставка відсотка ринкова. Безумовно, позики мають бути з аналогічними строками, що залишилися до їх погашення, аналогічними схемами потоків грошових коштів, валютами, кредитними ризиками, забезпеченням і базами для розрахунку відсотків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі