Теми статей
Обрати теми

Чи оскаржувати зупинення ПН/РК?

Ярмак Марія, юрист
У попередній статті ми розібралися з процедурою оскарження відмови в реєстрації ПН/РК. Але проблеми із законністю в блокувальній сфері починаються, зазвичай, значно раніше. Уявимо, що платникові прийшла квитанція з пропозицією подати пакет розблокувальних документів. Чи можна вже на цьому етапі скаржитися і судитися? Або ж потрібно чекати на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, а вже потім… Що ж, шукатимемо відповіді разом.

Нечіткі причини зупинення у квитанції, зупинення ПН/РК, яка потрапляє під відсікаючі критерії* тощо. Усе це говорить про порушення прав платників.

* Детальніше про них читайте «Антиблокувальні ознаки по-новому» цього номера.

Моделей поведінки декілька:

1) пройти звичайну процедуру розблокування (див. «Подаємо розблокувальні документи» цього номера);

2) оскаржувати дії податківців із зупинення реєстрації ПН/РК.

Перший пункт особливих запитань викликати не повинен.

А що з пунктом 2? Суворо кажучи, у ситуації з незаконним зупиненням ПН/РК шляхом оскарження йдуть нечасто. Зазвичай обирають перевірений шлях з пункту 1. Далі ви зрозумієте чому.

Окрема процедура оскарження для випадків незаконного зупинення ПН/РК не передбачена. І не дивно. Усе розраховано на ідеальну роботу СМКОР. А аналогом процедури оскарження рішень комісій має слугувати подання розблокувальних документів. Але загальних положень ніхто не скасовував. Тому візьмемо їх на озброєння.

Нагадаємо: згідно з п. 56.1 ПКУ рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність у суді встановлює і ч. 1 ст. 5 КАСУ.

Адміністративний порядок. Оскарження в органі вищого рівня (п. 56.2 ПКУ). Ідеться про скаргу, яку ви подаєте письмово протягом 10 робочих днів з дня отримання рішення. Тут є одне «але».

У цій ситуації немає органу вищого рівня.

Судіть самі. Зупиненням регіональна комісія не займається. В її компетенції — розгляд розблокувальних документів. По суті, рішення «приймається» СЕА ПДВ, яка і формує квитанції в автоматичному режимі. Оскільки адміністратор СЕА ПДВ — ДПСУ, то відповідальність за такі «рішення» повинна покладатися саме на неї. Але вище за ДПСУ в нас нікого немає. Отже, формально подати скаргу в загальному порядку нікому. Нам міг би допомогти п. 56.23 ПКУ, але він стосується тільки рішень про відмову в реєстрації ПН/РК.

Звідси висновок: ризик відмови в задоволенні скарги з формальних причин високий. Хоча таку відмову можна використати для звернення до Ради бізнес-омбудсмена**.

** Див. за посиланням: boi.org.ua/complainttop/

Судовий порядок. Свої рекомендації ми побудували на підставі постанови ВС від 11.06.2019 р. № 819/969/18 (reyestr.court.gov.ua/Review/82383837). За матеріалами справи платник, звертаючись до суду відразу після отримання квитанції про зупинення, обґрунтовував незаконність зупинення відсутністю його порядку. Цей аргумент, прямо скажемо, слабкий. Особливо в нинішніх реаліях.

Для нас цінність становить висновок Верховного Суду: навіть те, що в податківців є повноваження із зупинення ПН/РК, ще не означає, що їх дії автоматично законні. Суду потрібно оцінювати інші фактичні обставини.

Тому в позові можна посилатися на ч. 2 ст. 19 Конституції України (податківці повинні діяти способом, передбаченим у Конституції та законах України), п. 201.6 ПКУ (реєстрація ПН/РК може зупинятися на підставах, установлених КМУ) і конкретний відсікаючий критерій, під який потрапляють ваші ПН/РК (див. «Антиблокувальні ознаки по-новому» цього номера).

Тільки врахуйте: вимагаючи реєстрації незаконно зупиненої ПН/РК, у суді, швидше за все, ви будете змушені додатково доводити реальність операції. І без цієї вимоги ніяк не можна. Таким чином, доведеться пред’являти пакет документів, який ви б пред’явили для розблокування ПН/РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі