Теми статей
Обрати теми

Не подали документів на розблокування: штраф?

Павленко Олексій, податковий експерт
Якщо ми взагалі не подамо документів на розблокування ПН, чи застосують до нас штраф за нереєстрацію ПН у ЄРПН?

У цій ситуації нас цікавлять санкції, встановлені пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ. Але штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН (РК) за п. 1201.1 ПКУ фіскали накладають («за допомогою» ПЗ) тільки після того, як платник зареєструє ПН (чи РК у ЄРПН) з порушенням строків. Тому коли документи на розблокування не подали, цей штраф взагалі незастосовний.

Реальну небезпеку в цій ситуації для платників становлять штрафи, передбачені в п. 1201.2 ПКУ. У цьому пункті перший штраф — за відсутність реєстрації ПН* (РК) у ЄРПН протягом строку, встановленого ст. 201 ПКУ** у розмірі 50 % суми ПЗ, зазначеної в такій ПН (РК). Він накладається за результатами перевірки податківців. Якщо ж за днем отримання ППР на цей штраф ПН (РК) не буде зареєстрована протягом 10 календарних днів, то цим пунктом передбачений ще один 50%-й штраф. У результаті вся сума ПДВ за такою ПН може потрапити як штраф у бюджет. ☹

* Окрім ПН, що не надається одержувачеві (покупцеві), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: звільнених від оподаткування або оподатковуваних за нульовою ставкою.

** Або: коли ПН (РК) узагалі не була складена.

Водночас у п. 1201.2 (як і в п. 1201.1) ПКУ є «типове» застереження, що в разі зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК згідно з п.п. 201.16.4 ПКУ***. Відсилання до п.п. 201.16.4 ПКУ чітко вказувало, що йдеться тільки про позитивне рішення, але цей підпункт давно скасували. Чим після і скористалися фіскали і стали роз’яснювати (у БЗ, 101.28), що після закінчення 365 днів у разі неподання документів і пояснень комісія податківців приймає рішення про відмову в реєстрації і — відкрита дорога до застосування штрафів за п. 1201.2 ПКУ. (Щоправда, з 1 лютого цього року консультація не діє, але це, швидше, пов’язано зі «смертю» Порядку № 117).

*** Зазначимо, що прийдешніми змінами до ПКУ і, зокрема, горезвісним законопроєктом № 1210 ця норма поки що не зачіпається.

Висновок фіскалів явно спірний, оскільки в «1201.2» дослівно зазначено: «до прийняття рішення щодо відновлення» (а не відмови в) реєстрації ПН!

Отже, виходячи з тексту цього застереження в «1201.2», протягом 365 днів, коли можна подати документи, фіскали щодо заблокованої ПН до вас цих санкцій точно не застосують. Після закінчення ж цього строку небезпека того, що вас оштрафують за «1201.2», виникне, тільки якщо/коли комісія винесе рішення. А згідно з п. 11 Порядку № 520 регіональні комісії виносять рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, зокрема, коли платник не подав письмові пояснення та/або копії документів...

Але п. 4 Порядку № 520 вказує, що подання документів на розблокування ПН/РК є правом (!), а не обов’язком платника****. Спеціальні норми про те, що факт такого неподання документів впливає на штрафи (їх «включає»), ні в самих «штрафних» пунктах, ні в інших нормах ПКУ (іншій нормативці) не містяться. Та і в самому п. 1201.2 ПКУ йдеться про позитивне рішення (відновлення реєстрації). Проте сперечатися з фіскалами тут буде непросто, і, скоріше за все, в суді, оспорюючи ППР, виписану вам на штраф за «1201.2». Водночас ми радили б вам протягом належних 365 днів хоча б подати пояснення, що заблокована ПН була виписана помилково, навіть якщо це насправді й не так (фіскалам цей момент перевірити буде не так просто). Тоді можна буде вести мову про незастосування до вас штрафів ще і з тієї причини, що цей заблокований «документ» не є податковою накладною, а отже, штраф за його нереєстрацію застосовувати до вас некоректно. Але тут теж не безхмарно (див. с. 27).

**** Утім, у платника є обов’язок зареєструвати ПН (ст. 201 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі