Теми статей
Обрати теми

Розподільчі ПЗ за вхідною запізнілою ПН

Солошенко Людмила, податковий експерт
За купленим товаром подвійного призначення ПН була зареєстрована постачальником несвоєчасно. В якому періоді нам нараховувати розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ?

Загальний підхід тут той самий, що й при нарахуванні компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ (оскільки ПДВ-розподіл, по суті, — окремий випадок неоподатковуваного використання).

Оскільки ПН зареєстрована із запізненням, розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ потрібно нарахувати в періоді реєстрації постачальником ПН. Адже розподільчі ПЗ (як і компенсуючі) нараховують при одночасному дотриманні трьох таких умов:

— по-перше, за придбаннями з ПДВ (лист ДФСУ від 07.08.2015 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17). А ось за товарами/послугами/необоротними активами, купленими без ПДВ, їх не нараховують;

— по-друге, на дату придбання (якщо про подвійне використання відомо вже при придбанні) або на дату початку використання за подвійним призначенням, і за умови, що,

— по-третє, вхідна ПН постачальником зареєстрована, тобто за вхідним ПДВ виникло право на ПК.

Про те саме говорять і контролери (БЗ 101.14): розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ за купленими товарами/послугами, необоротними активами подвійного призначення нараховуються платником у тому звітному (податковому) періоді, в якому постачальником таких товарів/послуг, необоротних активів зареєстрована ПН у ЄРПН. Тобто в тому звітному періоді, в якому в покупця виникло право на включення сум вхідного ПДВ до складу ПК (незалежно від того, були фактично включені такі суми ПДВ до складу ПК чи ні, тобто навіть якщо вирішили відкласти ПК на майбутнє).

Тим паче, що і для нарахування таких ПЗ у номенклатурній гр. 2 зведеної розподільчої ПН потрібно зазначити реквізити вхідних ПН постачальників (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307). А це можна зробити, тільки якщо ПН постачальником зареєстрована!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі