Теми статей
Обрати теми

Зарплата, у т. ч. аліменти

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
На підставі рішення суду із зарплати працівника утримуватимуться аліменти на дитину. Чи потрібно оподатковувати їх й відображати у формі № 1ДФ? В якій сумі зазначати зарплату працівника у формі № 1ДФ: нарахованій чи за вирахуванням аліментів?

Аліменти на дітей можуть сплачуватися:

1) на добровільних засадах за власною ініціативою одного з батьків, що проживає окремо від дитини, або за договором про сплату аліментів;

2) у примусовому порядку за рішенням суду.

Проте незалежно від варіанта їх сплати, сума аліментів не включаються до складу оподатковуваного доходу на підставі п.п. 165.1.14 ПКУ. Також з них не утримується ВЗ (див. п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Утримання аліментів із суми заробітку (доходу) здійснюють після утримання ПДФО і ВЗ (ч. 1 ст. 70 Закону № 1404, п. 13 Переліку № 146).

Тепер що стосується заповнення форми № 1ДФ. Хоча джерелом виплати аліментів на користь їх одержувача є працівник, а не роботодавець, саме останній звітує про таку виплату у формі № 1ДФ. При цьому

дохід працівника (аліментоплатника) у формі № 1ДФ відображається в нарахованій сумі, без вирахування суми аліментів

У рядку з аліментами у графі 2 зазначаємо реєстраційний номер облікової картки одержувача аліментів (навіть якщо перераховуються на рахунок виконавчої служби для подальшої їх виплати стягувачу), у графі 5 — ознаку доходу «140».

Також суму аліментів потрібно відобразити в розд. ІІ форми № 1ДФ за рядком із ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі