Теми статей
Обрати теми

Перехідні копійки: тулити чи не тулити?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство виплачує зарплату у готівковій формі. При цьому дрібні копійки (менше 10-ти) переходять на наступний місяць. Як заповнити графу 3 форми № 1ДФ?

Дійсно, перехідні копійки сьогодні не рідкість*.

* Про це ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 78.

Звісно, у такому разі в підприємства перед працівниками може виникнути заборгованість (нарахована сума зарплати більша за виплачену «на руки»). Проте в наведеній ситуації у випадку своєчасної виплати зарплати графа 3 повинна дорівнювати показнику графи 3а форми № 1ДФ. Це узгоджується з положеннями Порядку № 4. Пояснимо.

Пункт 3.2 зазначеного Порядку зобов’язує нас відображати у графі 3а розд. І форми № 1ДФ за звітний квартал зарплату, яка нарахована фізичній особі, з відповідною ознакою доходу (для зарплати — «101»). При цьому у разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим.

Йдемо далі. Якщо зарплата виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, то вона повинна бути відображена у формі № 1ДФ за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Це прямо зазначено у п. 3.3 Порядку № 4.

Отже, якщо заробіток виплачений у встановлені строки, то за рядками із зарплатою повинна виконуватися рівність: графа 3а = графа 3.

Аналогічно діємо і в ситуації, коли зарплата виплачується авансом у більшій сумі, кратній 10 копійкам (дебіторська заборгованість).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі