Теми статей
Обрати теми

Нарахування працівнику, який помер

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівник, який перебував на лікарняному, помер. Лікарняний лист наданий вдовою померлого через місяць після проведення остаточного розрахунку. З чиїм податковим номером (працівника, який помер, чи фактичного отримувача) відображати таку виплату у формі № 1ДФ? Та чи не буде помилкою виплата цієї суми вдові?

Якщо хвороба закінчилася смертю, то виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю мають бути нараховані за весь період хвороби, уключаючи день смерті. Однак пам’ятайте: лікарняний має бути оформлений належним чином і наданий до комісії із соцстрахування протягом 12 календарних місяців з дня смерті працівника.

З нарахованої суми обов’язково утримуєте ПДФО та ВЗ. Зауважимо, що оскільки лікарняні нараховані вже після проведення остаточного розрахунку і не є виплатою за відпрацьований час, то ЄСВ нараховувати не потрібно.

Та повернемося до податкових питань.

У формі № 1ДФ нарахований дохід відображайте з реєстраційним номером облікової картки працівника, який помер.

Увага! На момент відображення у формі № 1ДФ його реєстраційний номер може бути видалений податківцями. Отже, на підприємство надійде повідомлення про помилку у Податковому розрахунку.

Не хвилюйтесь, просто надайте письмове пояснення до своєї податкової, в якому вкажіть, що відображений у формі № 1ДФ дохід нарахований працівнику, який помер, за період, коли він перебував із підприємством у трудових відносинах.

Нараховану суму виплачуйте вдові на підставі її заяви. Так діяти дозволяє ч. 1 ст. 1227 ЦКУ. У ній зазначено, що суми зарплати, допомог по тимчасовій непрацездатності, які належали спадкодавцю, але не були отримані ним за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Виплату доходу (графа 3) відображаєте в формі № 1ДФ за той квартал, в якому лікарняні були фактично виплачені вдові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі