Теми статей
Обрати теми

Нерухомість. Якщо ПДФО та ВЗ сплатив продавець

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство у листопаді придбало нежитлову нерухомість у фізособи. ПДФО та ВЗ така фізособа сплатила самостійно. Чи потрібно у такому разі відображати виплату доходу у формі № 1ДФ?

На жаль, в описаній ситуації підприємство допустило помилку. Розказуємо, яку саме та як її виправити.

Дохід від продажу нежитлової нерухомості у розмірі, визначеному ст. 172 ПКУ, включається до оподатковуваного доходу фізособи (п.п. 164.2.4 ПКУ). А отже, його сума оподатковується ПДФО і ВЗ (пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Якщо фізособа продає нерухомість іншій фізособі, то обчислити та сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету зобов’язаний сам продавець. Зробити це він повинен до посвідчення договору купівлі-продажу нотаріусом (п.п. «а» п. 172.5 ПКУ).

Якщо ж нерухомість у фізособи купує підприємство, то воно стає податковим агентом цієї фізособи-продавця та зобов’язане:

1) утримати та сплатити ПДФО і ВЗ із доходу, отриманого фізособою від такого продажу, до бюджету за своїм місцезнаходженням (п.п. 168.4.4 ПКУ);

2) відобразити інформацію про «продажний» дохід фізособи та утриманий із нього ПДФО в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «104», а про ВЗ — у розділі II цієї форми.

Якщо ж ще до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу фізособа-продавець самостійно сплатила ПДФО і ВЗ до бюджету, оскільки мала намір продати об’єкт іншій фізособі, а не підприємству, то підприємство все одно зобов’язане виконати всі функції податкового агента.

Тобто той факт, що фізособа сама сплатила податки з нерухомості, не дає права підприємству-покупцю ухилитися від своїх податкових обов’язків і не утримувати цих податків з виплачуваного продавцю доходу. Отже, щоб спати спокійно, якнайскоріше потрібно:

по-перше, провести перерахунок з ПДФО, розрахувати суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з «продажного» доходу;

по-друге, оформити бухдовідку з коригуючими проводками та підколоти до неї перерахунок, нарахувати та перерахувати до бюджету за своїм місцезнаходженням ПДФО і ВЗ із виплаченого фізособі-продавцю доходу.

Причому, ураховуючи, що дохід уже виплачено, податки вам доведеться сплатити за рахунок власних коштів (див. п. 127.1 ПКУ).

Їх суму віднесіть до інших операційних витрат записом Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт 641/ПДФО, 642/ВЗ;

по-третє,

внести інформацію про таку виплату (перерахування податку/внеску) до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «104»

Із запитання випливає, що помилка свіжа, тобто виявлена до закінчення строку подання форми № 1ДФ за звітний період. Тож хоча підприємство й не перерахувало своєчасно ПДФО та ВЗ з виплаченого фізособі доходу, але включити дані про цей дохід до поточної форми № 1ДФ за 4 квартал 2019 року встигає.

Тому штраф згідно з п. 119.2 ПКУ йому в цьому випадку не загрожує.

Та повернемося до фізособи-продавця. Якщо вона забажає, то зможе повернути надміру сплачені до бюджету «нерухомі» ПДФО і ВЗ.

Для цього їй потрібно тільки подати річну декларацію про майновий стан і доходи. Такий висновок можна зробити з положень п. 172.6 ПКУ (ср. ).

До декларації радимо додати:

— копію договору, яка підтверджує, що покупцем нерухомості є юрособа;

— документи, що підтверджують фактичну сплату ПДФО і ВЗ (платіжні доручення, квитанції банку або відділення зв’язку).

Зверніть увагу: граничний строк подання декларації згідно з п.п. 49.18.4 ПКУ за 2019 рік — 4 травня 2020 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі