Теми статей
Обрати теми

Відпустка по вагітності та пологах

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівниці у грудні нарахована допомога по вагітності та пологам, але виплата ще не проведена (немає фінансування від ФСС). Чи потрібно відображати її у формі № 1ДФ за 4 квартал 2019 року? Яку ознаку використовувати: «128» чи «194»?

Сума допомоги по вагітності та пологах не включається в базу оподаткування на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ. Також з її суми не утримується ВЗ (див. п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Проте таку виплату відобразити в Податковому розрахунку потрібно. Ознака доходу — «128».

Що стосується відносно нової ознаки доходу «194», то з нею відображаємо доходи, які прямо не зазначені у п. 165.1 ПКУ, але згідно з положеннями цього Кодексу не включаються до складу оподатковуваного доходу (п.п. 165.1.49 ПКУ). Наприклад, з ознакою доходу «194» потрібно відображати списану на користь фізособи заборгованість, за якою минув строк позовної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року.

Та повернемося до допомоги по вагітності та пологах. Її відображаємо у формі № 1ДФ за фактом нарахування/виплати. Той факт, що виплата не проведена, не повинен вас бентежити. Адже у п. 3.2 Порядку № 4 чітко зазначено, що у разі нарахування доходу його відображення у графі 3а форми № 1ДФ є обов’язковим.

Таким чином, у формі № 1ДФ за 4 квартал 2019 року підприємство відобразить нарахування суми допомоги працівниці з ознакою доходу «128».

Виплату доходу потрібно буде відобразити у формі № 1ДФ за той звітний квартал, у якому вона буде фактично проведена.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі