Теми статей
Обрати теми

Навчання правил безпеки

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи підлягає оподаткуванню оплата навчання працівника правил безпеки систем газопостачання та правил безпечної експлуатації електроустановок та як відображається ця сума у формі № 1ДФ?

Законодавець зобов’язав роботодавця під час прийняття на роботу і в процесі роботи проводити за свій рахунок інструктаж, навчання з питань охорони праці (див. ст. 153 КЗпП, ст. 18 Закону про охорону праці).

Тобто витрати на навчання з питань охорони праці — це витрати безпосередньо роботодавця. При цьому не має значення, де проходить навчання — на території підприємства своїми силами чи «на стороні». Такі витрати не можуть бути доходом фізичної особи в принципі!

Проте, на жаль, у ПКУ немає жодної норми, яка б прямо виводила такі суми з-під оподаткування. Та ми вважаємо, що це пов’язано з тим, що в ситуації з навчанням охорони праці дохід у працівника не виникає взагалі. Отже, такі суми в принципі не повинні потрапляти до розд. IV ПКУ, який визначає порядок оподаткування доходів фізосіб.

Та все ж податківці вирішили проявити креативність у пошуку підстави для неоподаткування. Вибір припав на п.п. 165.1.37 ПКУ (див. листи ГУ ДФС у м. Києві від 16.06.2016 р. № 13508/10/26-15-13-01-12 та № 13511/10/26-15-13-01-12). Вказана норма ПКУ виводить з-під оподаткування ПДФО витрати роботодавця на підвищення кваліфікації (перепідготовку) згідно із законом.

Яке відношення має навчання з питань охорони праці до перепідготовки та підвищення кваліфікації? На наш погляд, жодного.

Але якщо ваші податківці вважають так само, як ГУ ДФС у м. Києві, а ви з ними сперечатися не хочете, відображайте вартість навчання з питань охорони праці з ознакою доходу «158».

До речі, ВЗ такі суми також не оподатковуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі