Теми статей
Обрати теми

Статутний капітал: вносимо — виносимо

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
На загальних зборах учасників товариства прийнято рішення про зменшення статутного капіталу. Чи потрібно оподатковувати та відображати у формі № 1ДФ повернення засновникам-фізособам частини внеску до статутного капіталу?

В описаній ситуації ми маємо справу з інвестактивами. Отже, вся увага на п. 170.2 ПКУ.

Облік загального фінансового результату операцій з інвестактивами платник податку веде самостійно. Звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію.

При цьому п.п. 170.2.2 ПКУ прирівнює до продажу інвестактиву операції з повернення платникові податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу ТОВ, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) цього товариства. І хоча в описаній ситуації фізособа залишається засновником товариства, вважаємо, що цей випадок підпадає під дію п.п. 170.2.2 ПКУ.

При цьому ТОВ виступає податковим агентом тільки в частині відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суми повернених коштів або вартості майна (майнових прав). Ознака доходу — «112».

А ось визначити суму інвестприбутку (різниця між інвестдоходом і понесеними витратами (сумою внесків учасника до статутного капіталу), розрахувати зобов’язання з ПДФО і ВЗ, що підлягають сплаті з такої суми, зобов’язана фізособа-учасник самостійно за результатами річного декларування.

Проте у зазначеному випадку сума інвестприбутку буде дорівнювати нулю. Отже, обов’язок подання декларації відсутній (п.п. 170.2.8 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі