Теми статей
Обрати теми

Як відобразити суму нецільової допомоги?

Максименко Леся, експерт з питань оплати праці
Працівникові виділена нецільова благодійна допомога у зв’язку із сімейними обставинами. Як її суму відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Виділяючи працівникові нецільову благодійну допомогу (далі — НБД), роботодавцеві доцільно скористатися п.п. 170.7.3 ПКУ, який дозволяє вивести з-під оподаткування суму НБД (або частину), якщо: (1) допомога надана резидентом (юрособою чи фізособою); (2) її сума за рік сукупно не перевищує суми, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 і округленої до найближчих 10 грн.

У 2020 році неоподатковуваний розмір нецільової благодійної допомоги становить 2940 грн.

Не є така сума й базою оподаткування ВЗ.

Сума НБД перевищила 2940 грн.? Тоді частина, що перевищує 2940 грн., оподатковується ПДФО за ставкою 18 %, ВЗ — 1,5 % (категорія 103.15 БЗ).

Суму НБД, оподатковувана вона чи ні, потрібно відображати у формі № 1ДФ.

Так, якщо сума НБД укладається в неоподатковувані межі «2940», то її потрібно поставити в графах 3а і 3, графи 4а і 4 (за ПДФО) залишити незаповненими, у графі 5 зазначити ознаку доходу «169». Якщо НБД перевищила «2940», то в графах 3а і 3 показуємо всю її суму, у графи 4а і 4 ставимо ПДФО тільки з оподатковуваної частини, ознака доходу та ж сама — «169» (категорія 103.25 БЗ).

У рядку «Військовий збір» розділу II НБД відображаємо в повному обсязі, у тому числі оподатковувану й неоподатковувану частини.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі