Теми статей
Обрати теми

Виплати ФОП за договором комісії

Савченко Олена, налоговый эксперт
ФОП-посередникові (комісіонерові, турагенту, експедиторові) надходять «транзитні» гроші: відображати їх у формі № 1ДФ разом з комісією чи ні?

Комісія на продаж. Оскільки комісіонер діє від свого імені, то покупець товарів (підприємець/юрособа), звичайно ж, повністю відображає у формі № 1ДФ кошти, сплачені підприємцеві за товар (ознака доходу — «157»). Адже він може й не здогадуватися, що продавець діє в межах договору комісії.

Для підприємця-комісіонера наявність «транзитних» сум у формі № 1ДФ, на перший погляд, може призвести до необґрунтованого завищення доходу. Але не хвилюйтеся! На запит податківців достатньо надати договори комісії і пояснити, що це не дохід, а «транзитні» (чужі) суми, які:

— до єдиноподаткового доходу не включаються згідно з п. 292.4 ПКУ;

— до загальносистемного доходу спочатку включаються в загальній сумі надходжень, але за фактом перерахування комітентові потрапляють і до витрат (104.04 БЗ).

Комісія на купівлю. У разі коли замовник доручає комісіонерові, посередникові, експедиторові тощо придбати товари (роботи, послуги) за його рахунок, він завжди знає, що працює з посередником.

І коли замовник перераховує йому гроші на купівлю товарів (робіт, послуг), ці гроші апріорі не є доходом посередника, це — гроші замовника. А отже, до форми № 1ДФ повинна потрапити тільки винагорода посередника, а ніяк не «транзитні суми». Але податківці, як завжди, перестраховуються і вимагають відображати у формі № 1ДФ навіть такі «транзитні» суми, з чим ми категорично не згодні (ІПК від 02.01.2018 р. № 2/6/99-99-13-01-01-15/ІПК). Утім, раніше траплялися й здорові консультації фіскалів, у яких йшлося про те, що до форми № 1ДФ повинна потрапляти тільки винагорода повіреного.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі