Теми статей
Обрати теми

Повернення передоплати ФОП

Савченко Олена, налоговый эксперт
ФОП перерахували передоплату. Постачання не відбулося, ФОП передоплату повернув. Як відобразити таке повернення у формі № 1ДФ? Чи подавати уточненку?

Для наочності припустимо, що передоплату підприємство перерахувало в 3 кварталі, а повернення передоплати відбулося в 4 кварталі 2019 року.

Що у нас виходить? Якщо підприємство виплатило в 3 кварталі дохід підприємцеві, то як податковий агент воно зобов’язане було відобразити таку виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал. Що й було зроблено.

Далі, у 4 кварталі 2019 року договір постачання розривають і підприємець повертає передоплату.

Чи означає це, що підприємство зобов’язане подати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 3 квартал і «прибрати» з нього повернену суму коштів? Звичайно, ні. Уточнюючий Податковий розрахунок подають, якщо хочуть виправити помилку в уже поданому розрахунку після закінчення граничного строку його подання. Але повернення передоплати у зв’язку з розірванням договору оренди не є помилкою. Адже в 3 кварталі підприємство дійсно виплатило підприємцеві дохід у вигляді передоплати за товар. А отже, зобов’язане було відобразити таку виплату у формі № 1ДФ в повному обсязі.

Тобто при формуванні Податкового розрахунку за 3 квартал помилки допущено не було. Немає помилки — не буде й коригування попереднього періоду. Так що ж робити з поверненням? Передоплата була повернена в 4 кварталі 2019 року. Тому підприємство повинно зазначити суму поверненої передоплати в графі 3 «Сума виплаченого доходу» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал з від’ємним значенням. Це все, що потрібно зробити. І жодних трюків з уточненкою.

Зверніть увагу: не заперечують проти «мінусів» у формі № 1ДФ у такій ситуації і податківці (103.25 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі