Теми статей
Обрати теми

Як підприємцеві відзвітувати за ЄСВ за 2019 рік

Савченко Олена, налоговый эксперт
У цій статті йтиметься про річний ЄСВ-звіт за формою № Д5, який зобов’язані подавати всі ФОП як на загальній системі, так і на єдиному податку. Про нюанси його заповнення за 2019 рік і поговоримо.

Річний Звіт з ЄСВ за себе (далі — форма № Д5) подають усі підприємці незалежно від системи оподаткування1. При цьому не має значення, здійснювалася фактично підприємницька діяльність у звітному році чи ні. Навіть якщо ФОП діяльність не вів, від подання цього виду звітності він не звільняється (п. 13 розд. II Порядку № 4352).

1 Також його подають незалежні професіонали та члени фермерських господарств, але про них ми в цій статті говорити не будемо.

2 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Не повинні подавати форму № Д5 тільки ті ФОП, які увесь 2019 рік (чи з моменту реєстрації, якщо зареєструвалися у 2019 році) були звільнені від сплати ЄСВ за себе і при цьому не виявили бажання стати платниками ЄСВ на умовах добровільної участі (ч. 4 ст. 4 Закону № 24643). Хто ці щасливчики?

3 Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Це ФОП, які протягом усього 2019 року:

— отримували пенсію за віком (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ч. 2 і 3 ст. 114, п. 2 розд. XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 10584));

4 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

— отримували дострокову пенсію (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ч. 1 ст. 115, п. 72 розд. XV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1058));

— отримували пенсію зі зниженням пенсійного віку (у тому числі на пільгових умовах (передбачених ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII));

— мали статус особи з інвалідністю, незалежно від отримання пенсії або соціальної допомоги;

— досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримували згідно із законом пенсію або соціальну допомогу (незалежно від виду пенсії).

Важливо! Не звільняються від сплати ЄСВ / подання форми № Д5 особи, які: отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника та не досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058; отримують пенсію за вислугу років та не досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058.

Зауважимо, якщо ФОП є особою з інвалідністю та отримує соцдопомогу з Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то для підтвердження встановлення інвалідності і, відповідно, права не сплачувати внесок та не подавати звітність з ЄСВ за себе йому необхідно подати до податкового органу за місцем реєстрації довідку до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

А ось іншим «винятковим» підприємцям окремо повідомляти контролюючий орган про отримання відповідного статусу пенсіонера або особи з інвалідністю не потрібно.

Також зауважте, що в п. 92 розд. VIII Закону № 2464 прописана також пільга для ФОП (за умови, що вони не є роботодавцями), яких призвали на військову службу під час мобілізації/залучили до виконання обов’язків з мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу. Також АТО/ООС-пільги прописані в пп. 93 і 94 розд. VIII Закону № 2464.

Якщо ви у 2019 році зареєстрували припинення підприємницької діяльності, відповідно вже подали форму № Д5 з позначкою в полі «ліквідаційна», то звітувати ще раз за роком не потрібно.

Зовсім інша ситуація з ФОП, які вийшли на пенсію та подали форму № Д5 з позначкою в полі «призначення пенсії». Їм потрібно буде в загальному порядку подати ЄСВ-звіт за себе за звітний рік (201.06.02 БЗ).

Строки і порядок подання

Повна назва форми звіту — Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску. Наведена вона в додатку 5 до Порядку № 4355.

5 Ідентифікатор електронної форми F3000512.

Граничний строк подання форми № Д5 за 2019 рік — 10 лютого року (з урахуванням вихідного перенесення)

Форму № Д5 подаємо за основним місцем постановки на облік ФОП як платника ЄСВ у податковому органі (за місцем проживання) одним з таких способів (на вибір):

— засобами електронного зв’язку (через відповідну програму) в електронній формі з використанням електронного підпису (ЕЦП/КЕП);

— на паперових носіях, засвідчених підписом ФОП і скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації (на флешці, наприклад);

— на паперових носіях, якщо у ФОП кількість застрахованих осіб (працівників) не перевищує п’яти. Звіт на папері можна занести до податкової особисто (через уповноважену особу), а можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Якщо обираєте варіант з поштою, то реалізувати його потрібно не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання форми № Д5 (див. вище). У цьому випадку вона вважатиметься поданою в день отримання відділенням поштового зв’язку поштового відправлення із звітністю.

Приступаємо до заповнення

Форма № Д5 складається з титульного аркуша і двох таблиць.

Таблицю 1 заповнюють усі підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування. Якщо ж ФОП здійснював свою підприємницьку діяльність у сферах, робота в яких зараховується до спецстажу, то додатково до зазначених таблиць Звіту за формою № Д5 йому потрібно сформувати таблицю 2.

Але в переважній більшості випадків ФОП матиме справу з титульним аркушем і Таблицею 1 Звіту за формою № Д5. Про них і поговоримо.

Розпочнемо з титульного аркуша.

Титульний аркуш. Заповнення титульного аркуша зазвичай не викликає запитань у підприємців, оскільки назва його обов’язкових реквізитів говорить сама за себе. Єдиний реквізит, з яким можуть бути проблеми у тих, хто подає звіт виключно на папері, — це реквізит 6 «Тип платника та період перебування (місяць)». Тому на ньому зупинимося детально.

У чому ж проблема реквізиту 6? Річ у тім, що затверджена форма дозволяє зафіксувати в ній тільки один період перебування на кожній із систем оподаткування.

Тобто якщо ФОП, припустимо, у першому кварталі був на загальній системі, а потім перейшов на єдиний податок — проблем із заповненням реквізиту 6 титульного аркуша немає. А ось якщо він, наприклад, у першому кварталі був загальносистемником, у другому-третьому — єдиноподатником, а в четвертому знову перейшов на загальну систему, то заповнити коректно реквізит 6 титульного аркуша затвердженої ф. № Д5 не є можливим.

Податківці (див. лист ГУ ДФС в Одеській обл. від 24.10.2018 р. № 4530/ІПК/15-32-13-01-10) пропонують до внесення змін до звітних форм в описаній вище ситуації діяти так: проставити позначку «Х»:

1) у віконці «ФО — на загальній системі оподаткування» із зазначенням періоду з 01.01.2019 р. по 31.12.2019 р.;

2) у віконці «ФО — на спрощеній системі оподаткування» із зазначенням періоду перебування на єдиному податку, тобто відповідні квартали. Актуальні ці поради й сьогодні. Але знову ж таки, їх застосування краще погоджувати з податківцями.

Якщо такого бажання немає — подайте форму № Д5 в електронному вигляді (з використанням ЕЦП/КЕП). Там під загальну систему, на відміну від паперової форми, вже забито два рядки.

Зверніть увагу: якщо ФОП потрапив на загальну систему/єдиний податок (групи 3, 4) не з першого числа місяця, то в реквізиті 6 титульного аркуша число місяця при зазначенні початку відповідного періоду все одно потрібно ставити перше (а не фактичну дату держреєстрації).

Формат заповнення комірок: дд.мм.2019 (наприклад, 01.01.2019).

Не забудьте поставити «Х» у першій клітинці реквізиту 6 перед обраним типом платника ЄСВ. Це майже не топ-помилка

Переходимо до Таблиці 1.

Таблиця 1 форми № Д5. Ця таблиця має всього 6 граф. У графі 1 перераховані місяці календарного року.

У графі 2 у рядках з найменуванням календарних місяців, в яких ФОП перебував на обліку як платник ЄСВ:

на загальній системі оподаткування — проставляємо код категорії застрахованої особи «5»;

на єдиному податку — код категорії застрахованої особи «6».

Графа 3 Таблиці 1 форми № Д5. У ній підприємець у тих місяцях, в яких він перебував:

на єдиному податку — зазначає самостійно певну суму доходу, з якою він сплачував ЄСВ. Ця сума не може бути меншою мінзарплати і більшою максимальної величини бази нарахування ЄСВ відповідного місяця (для місяців 2019 року не може бути менше 4173 грн. і більше 62595 грн.).

Зверніть увагу: ця сума доходу не має жодного стосунку до суми доходу, заявленої в Книзі обліку доходів (і витрат)/декларації з єдиного податку;

на загальній системі оподаткування — проставляє середньомісячний дохід (прибуток). Так діяти наказував п. 3 розд. III Інструкції № 4496. Його суму ФОП знаходить, поділивши підсумковий чистий підприємницький дохід (прибуток), заявлений у річній ПДФО/ВЗ-декларації (гр. 3 рядка 10.8 декларації), на кількість місяців звітного року, в яких ФОП перебував у статусі загальносистемника.

6 Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Тобто навіть якщо протягом року у ФОП на загальній системі були як прибуткові місяці, так і збиткові, але за підсумками року отриманий прибуток, — за усіма місяцями в графі 3 буде одна й та ж середньомісячна сума чистого доходу. Якщо рік загалом нульовий/збитковий, за всіма місяцями в графі 3 стоятиме 0,00.

Зауважимо, що не всім ФОП до душі підхід з усередненням бази нарахування ЄСВ. Тому є охочі оспорити в адмінсуді описаний в Інструкції № 449 підхід до «середньомісячного» способу розрахунку бази. Приклад — постанова Другого апеляційного адмінсуду № 520/3186/19 від 20.11.2019 р. (reyestr.court.gov.ua/Review/85863284). У ній, зокрема, суд дійшов висновку, що ФОП на загальній системі повинні нараховувати ЄСВ саме на суми чистого оподатковуваного доходу за кожен календарний місяць (без усереднення). Один з аргументів, які суд визнав вагомими, — Закон № 2464 не встановлює можливість застосувати середньомісячний показник для бази нарахування ЄСВ.

Але знову ж таки, це варіант для тих, хто готовий судитися до переможного. І успіх на 100 % тут не гарантований.

Йдемо далі.

У графу 4 таблиці 1 єдиноподатники переносять дані з графи 3. А ось загальносистемники зазначають дохід, відображений у графі 3, з урахуванням мінімальної і максимальної величин бази нарахування ЄСВ у розрізі місяців звітного року. Тобто якщо в графі 3 сума доходу:

— нижче мінімальної зарплати для 2019 року, у графі 4 зазначаємо суму мінімальної зарплати, встановленої законом (для всіх місяців 2019 року — 4173 грн.);

— вище за мінімальну зарплату, але нижче максимальної величини бази нарахування ЄСВ, переносимо її в графу 4 без змін;

— вище за максимальну величину бази нарахування ЄСВ (для усіх місяців 2019 року — 62595,00), у графі 4 зазначаємо максимальну величину бази нарахування ЄСВ.

У графі 5 проставляємо ставку ЄСВ — 22 %.

У графі 6 зазначаємо суми нарахованого ЄСВ у розрізі місяців звітного року. Їх знаходимо так: показник графи 4 множимо на ставку ЄСВ (22 %) і ділимо на 100. Не звертайте увагу на формулу в назві графи 6 таблиці 1, вона наведена з помилкою.

Приклад. У 2019 році ФОП з початку року перебував на 2 групі ЄП. З 01.07.2019 р. перейшов на загальну систему оподаткування.

За місяці перебування на єдиному податку ЄСВ сплачував у розмірі мінімального страхового внеску — 918,06 грн. (мінзарплата 4173 грн. х ставка ЄСВ 22 % : 100 %).

Сума чистого підприємницького доходу, отриманого в другому півріччі на загальній системі та заявленого у ПДФО/ВЗ-декларації за 2019 рік, — 12000 грн.

Визначимо розмір середньомісячного доходу на загальній системі:

12000 : 6 = 2000 (грн.),

де 6 — кількість місяців звітного року, протягом яких підприємець працював на загальній системі оподаткування (липень — грудень).

Зверніть увагу. У наведеному прикладі розмір середньомісячного доходу за період роботи на загальній системі виявився менше розміру мінімальної заробітної плати. Але оскільки сума ЄСВ на місяць не має бути менше мінімального страхового внеску, у графі 4 таблиці 1 ФОП повинен зазначити мінімальну базу нарахування ЄСВ — мінімальну заробітну плату.

Наведемо нижче фрагмент заповненої таблиці 1 Звіту за формою № Д5.

img 1

Розглянемо ще декілька ситуацій, на які потрібно звернути увагу при заповненні таблиці 1.

Якщо ФОП зареєструвався не з початку року (наприклад, у березні), то в таблиці 1 в місяцях січень-лютий стоятимуть прочерки (в електронній формі ці рядки просто будуть не заповнені). Дані за березень уже треба заповнювати, оскільки за місяць, в якому відбулася державна реєстрація ФОП, ЄСВ сплачувати потрібно. Причому як за повний місяць!

Якщо ФОП увесь рік перебував на загальній системі та не отримував дохід, то в графі 3 таблиці 1 стоятимуть 0,00, а за усіма місяцями графи 4 ФОП повинен проставити суму 4173,00 і, відповідно, у графі 6 за усіма місяцях стоятиме сума 918,06.

Сплата ЄСВ

А коли треба сплатити зобов’язання за ЄСВ, визначені у формі № Д5?

Це питання актуальне для загальносистемників. Адже за єдиноподатниками зазвичай не утворюється дельта між ЄСВ, який треба сплатити квартальними платежами, і ЄСВ за формою № Д5. Квартальний ЄСВ платять на рівні мінімального страхового внеску, його ж і зазначають у формі № Д5.

Усе, що треба зробити єдиноподатнику, — це заплатити у тому числі ЄСВ за IV квартал 2019 року (не пізніше 20.01.2020 р. з урахуванням вихідного перенесення). Подання форми № Д5 додаткової сплати ЄСВ не вимагатиме.

А ось за загальносистемниками картина трохи інша. Підхід податківців до обліку підприємницького ЄСВ за себе такий: кожного кварталу загальносистемник повинен сплатити ЄСВ з розрахунку не менше мінімального страхового внеску (3 х 22 % х розмір мінзарплати), а після закінчення року здійснюється остаточний розрахунок за ЄСВ виходячи з даних форми № Д5.

Дуже ймовірна ситуація, коли сума квартальних платежів, сплачених на рівні мінімального страхового внеску, виявиться менше суми за формою № Д5. Податківці відзначають, що остаточний розрахунок треба здійснити в будь-який момент до дати подання форми № Д5 включно (201.04.02 БЗ). Тобто хоча б у день подання форми № Д5.

Якщо ж усередині року квартальні платежі сплачували в сумі більше за мінімальний страховий внесок (наприклад, виходячи з тієї ж суми, що й ПДФО-аванси) і за фактом заповнення форми № Д5 є переплата, то на суму переплати коригуємо суму ЄСВ за IV квартал. Радимо при цьому подати форму № Д5 до граничної дати сплати ЄСВ за IV квартал 2019 року (до 20.02.2020 р.), щоб виникало менше запитань з боку податківців.

Якщо помилилися

Якщо в заповненні форми № Д5 помилка виявлена до граничного строку її подання — проблем не виникає. Просто ще раз повністю сформуєте форму № Д5 (але вже без помилок) і наново подасте її податківцям.

Чинним вважатиметься останній електронний або паперовий звіт, поданий до закінчення строків подання. Привабливість у тому, що жодні штрафи (ні адмін-, ні фінсанкція) у такому разі застосовані не будуть.

Ну а якщо помилка виявлена після строків подання форми № Д5? Виправити таку помилку — справа набагато складніша. Як роз’яснюють податківці (201.06.02 БЗ), у цьому випадку можна або нічого не робити і чекати на перевірку, або проявити ініціативу й обрати такий шлях: подати заяву до контролюючого органу з проханням провести перевірку/звірку, в якій зазначити причину перевірки (помилка у звіті за відповідний рік, яка саме помилка, причини її виникнення, правильні дані).

Так, наприклад, якщо помилка пов’язана з недоплатою ЄСВ, то за результатами перевірки/звіряння податківці випишуть акт із донарахованою сумою ЄСВ. На підставі цього акта підприємець повинен доплатити ЄСВ і протягом місяця після цього заповнити і подати податківцям звіт за формою № Д6 (таблицю 3).

Знову ж таки при такому способі виправлення ФОП вже отримає той же адмінштраф за ст. 1651 КпАП у розмірі 510 — 680 грн.

Якщо ФОП одночасно «незалежний професіонал»

Якщо ФОП одночасно самостійно зареєстрований і як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, то в цьому випадку формують і подають до контролюючих органів окремі звіти за формою № Д5 (201.06.02 БЗ). Як ФОП він повинен відзвітувати до 10 лютого, що настає за звітним роком, а як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, — до 1 травня року, що настає за звітним.

Коли звітуватимете за незалежною профдіяльністю, врахуйте, що в електронній формі № Д5 для «незалежних професіоналів» інший ідентифікатор — F3005112.

висновки

  • Граничний строк подання форми № Д5 за 2019 рік — 10 лютого.
  • Остаточний розрахунок з ЄСВ — до дати подання форми № Д5 включно.
  • Помилки, виявлені після строків подання форми №Д5, виправити досить складно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі