Теми статей
Обрати теми

Внески засновників у додатковий капітал — не дохід юрособи на єдиному податку

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Лист Мінфіну від 08.12.2019 р. № 11210-09-62/32343

висновок документа

Грошові кошти, внесені засновниками як додатковий капітал без зміни розміру статутного капіталу підприємства, не включають до складу доходу юрособи-єдиноподатника групи 3

Що і вимагалося довести! У листі, що коментується, Мінфін повністю підтвердив нашу точку зору — внески від учасників підприємства понад статутний капітал (СК) не є доходом і не включаються в базу оподаткування єдиним податком (ЄП). А ось податківці свого часу стверджували, що такі кошти повинні оподатковуватися ЄП у повному обсязі (див. лист ГУ ДФС у Полтавській обл. від 23.11.2018 р. № 4929/ІПК/16-31-12-04-23 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 101, с. 3).

Свою позицію бухрегулятор абсолютно справедливо обґрунтував так. Юрособи на ЄП групи 3 з метою обрахунку об’єкта оподаткування використовують дані спрощеного бухобліку щодо доходів та витрат (п.п. 296.1.3 ПКУ). Методику такого спрощеного бухобліку затверджує саме Мінфін (п. 44.2 ПКУ).

Порядок визнання доходів та їх класифікацію визначає П(С)БО 15 «Дохід». Згідно з п. 5 цього стандарту будь-яке зростання капіталу підприємства за рахунок внесків його учасників не може бути доходом за своєю суттю. Тобто при збільшенні капіталу за рахунок внесків учасників дохід не визнають. Аналогічну заборону містять ст. 1 Закону про бухоблік* і п. 3 розд. І НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Не передбачає такого доходу також і § 4.25 Концептуальної основи фінансової звітності.

* Закон України «Про бухоблік та фінзвітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХIV.

Для бухобліку внесків учасників не важливо, чи збільшують вони СК підприємства або ж є додатковими внесками понад розмір СК. У будь-якому випадку такі внески фіксують кореспонденцією з рахунками власного капіталу — рахунками класу 4. Дохідні рахунки класу 7 при цьому ніяк не задіюють. Оскільки це, повторимо, прямо забороняють Закон про бухоблік і П(С)БО.

Власний капітал відображають у Балансі одночасно з активами або зобов’язаннями, які призводять до його зміни (п. 2.6 Методрекомендацій № 433**). Для обліку іншого вкладеного засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капіталу, що перевищує СК, а також інших внесків без рішень про зміну розміру СК призначений субрахунок 422 «Інший вкладений капітал».

** Методрекомендації щодо заповнення форм фінзвітності, затверджені наказом Мінфіну від 28.03.2013 р. № 433.

Як наслідок, для цілей бухобліку збільшення додаткового капіталу за рахунок внесків учасників є операцією, яка призводить до збільшення власного капіталу. Жодного збільшення доходу при цьому не відбувається. А тому юрособа — платник ЄП групи 3 такі внески від своїх учасників не включає у свій єдиноподатковий дохід. Просто тому, що такого доходу не існує в принципі.

Власне, фіскали не сперечаються з тим, що додаткові внески учасників понад СК без рішень про зміну його розміру відображають саме на субрахунку 422. Проте доходять абсурдного висновку про те, що ці внески повинні потрапляти в ЄП-доходи. Тепер, сподіваємося, податківці змінять свою думку. Адже штурвал тут у руках Мінфіну.

До речі, сума внеску в додатковий капітал не впливає і на прибутковий об’єкт. Останній згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ розраховують виходячи з бухфінрезультату до оподаткування (з подальшим коригуванням на різниці або без такого). А як ми з’ясували, внесок від учасника понад СК без зміни його розміру — не дохід у бухобліку. Про це чітко говорить п. 5 П(С)БО 15: дохід визнається… «за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства»!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі