Теми статей
Обрати теми

Помилка в номенклатурі самозведеної ПН: як виправити?

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.15 Бази знань

висновок документа

Якщо в номенклатурній гр. 2 зведеної компенсуючої/розподільчої податкової накладної (ПН) (за пп. 198.5, 199.1 ПКУ) вказані неправильні реквізити (номер) вхідної ПН, то для виправлення помилки слід скласти:

— зменшуючий РК — для обнулення рядка з неправильною вхідною ПН і

— нову зведену компенсуючу/розподільчу ПН — на вхідну ПН з правильними реквізитами

Податківці безсоромно продовжують просувати свій улюблений прийом (з перевиписуванням ПН) при виправленні будь-яких помилок. Детальніше про нього див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 30, с. 4.

Тепер фіскали пішли далі і пропонують керуватися ним при виправленні несумових помилок — не пов’язаних зі зміною суми компенсації, тобто навіть якщо в ПН не зачеплені об’єми і сума ПДВ. Цього разу вони радять так виправляти помилки в номенклатурній графі 2 зведених компенсуючих (за п. 198.5 ПКУ) або розподільчих (за п. 199.1 ПКУ) ПН. Нагадаємо, що в графу 2 таких ПН заносять реквізити (дати складання і порядкові номери) вхідних ПН постачальників за «подвійними» придбаннями або придбаннями для пільгової діяльності (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307*), а за імпортними придбаннями — дати і номери митних декларацій (БЗ 101.16; детальніше про заповнення таких ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 96, с. 32).

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Так от навіть якщо помилилися при заповненні номенклатурної гр. 2 компенсуючої/розподільчої ПН і помилково занесли туди вхідну ПН з неправильними реквізитами (наприклад, з іншим номером), тоді як суми вказали вірні, то, на думку фіскалів, помилку треба виправляти в два кроки: зменшуючим РК (що обнуляє рядок з такою вхідною ПН) і перевиписуванням ПН (на вірну вхідну ПН — з правильним номером).

Хоча насправді для виправлення такої несумової помилки вистачило б і одного нульового РК, що міняє номенклатуру і замінює неправильну вхідну ПН на правильну (двома рядками «-»/«+»). Тим паче, що про можливість виправлення несумових помилок за допомогою РК однозначно говорить п. 192.1 ПКУ. І навіть більше: механіку виправлень, що проводяться, пояснює п. 21 Порядку № 1307. Він прямо передбачає, що при виправленні помилок, яких припустилися в ПН, не пов’язаних зі зміною суми компенсації, в РК вказуються виправлені (!) дані. Тим самим маючи на увазі, що усі виправлення повинні здійснюватися саме в складеному РК.

Проте одного РК фіскалам недостатньо і усупереч цим приписам вони чомусь пропонують діяти інакше. Напевно, тому, що так на рівному місці платників можна розкрутити на штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН. Адже наостанок контролери акцентують: датувати нову самозведену ПН треба не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому платник зобов’язаний був нарахувати відповідні компенсуючі/розподільчі ПЗ.

Втім, якоюсь мірою обнадіює те, що у контролерів водночас є й інші консультації (БЗ 101.15, 101.16, листи ДПСУ від 29.10.2019 р. № 1073/6/99-00-07-03-02-15/ІПК, від 10.09.2019 р. № 98/6/99-00-07-02-02-15/ІПК), в яких, наприклад, номенклатурну помилку в звичайних (несамозведених) ПН вони радять виправляти як належить: одним РК (з двома рядками «-»/«+»). А також консультації, в яких навіть сумові помилки у зведених компенсуючих/розподільчих ПН вони рекомендують виправляти одним РК (БЗ 101.15). Тому хтозна, може, контролери передумають (таке іноді трапляється ☺) і відмовляться від своєї ідеї виправлення номенклатури самозведених ПН. Адже пропонований податківцями спосіб виправлень несумових помилок суперечить і Порядку № 1307, і ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі