Теми статей
Обрати теми

Чотиригрупник здає в оренду земельну ділянку

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платник сільгоспЄП не завжди використовує свої земельні ділянки у власній сільгоспдіяльності. Інколи він здає ці земельні ділянки в оренду іншим особам. Яким чином оподатковуються ці земельні ділянки? Давайте розбиратися!

Фактично ситуація, викладена у зверненні наших читачів, містить у собі два окремих запитання: (1) як надана в оренду земельна ділянка оподатковується у платника сільгоспЄП та (2) чи оподатковується вона іншими податками і зборами? Розглянемо почергово обидва запитання.

Єдиний податок

Для цілей оподаткування сільгоспЄП ключове значення має статус орендаря, якому платник сільгоспЄП надає в оренду земельну ділянку.

Згідно з п.п. 295.9.6 ПКУ платники сільгоспЄП, що надають сільгоспугіддя або землі водного фонду в оренду іншому платникові сільгоспЄП, передану в оренду площу земельних ділянок враховують у своїй декларації. Натомість до декларації орендаря така земельна ділянка не потрапляє.

Тобто за земельні ділянки, передані в оренду іншому платнику сільгоспЄП, платник сільгоспЄП-орендодавець продовжує сплачувати сільгоспЄП і відображає таку землю у своїй декларації.

Зверніть увагу! Обов’язок сплачувати сільгоспЄП за надані в оренду земділянки покладається виключно на орендодавця. Застерегти в договорі оренди право орендаря сплачувати сільгоспЄП замість орендодавця не можна (див. лист ДФСУ від 02.08.2018 р. № 3399/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Крім того, оскільки передані в оренду земділянки навіть платнику сільгоспЄП починають використовуватися у сільгоспдіяльності не орендодавця, а орендаря, то логічно припустити, що орендодавець не зможе отримати звільнення від сплати земподатку за такі землі, що прописано у п.п. 4 п. 297.1 ПКУ. Такий висновок можна зробити й спираючись на БЗ 111.02 в 108.02.05.

Інші податки

Вище ми вже з’ясували, що платник сільгоспЄП-орендодавець відображає у своїй декларації лише ті земділянки сільгосппризначення, які надає в оренду іншим платникам сільгоспЄП. А якщо орендарем виступає НЕплатник сільгоспЄП?

Податківці однозначно заявляють: такі земельні ділянки платник сільгоспЄП-орендодавець у своїй декларації не відображає (БЗ 108.02.05). А отже, такі землді сільгоспЄП не оподатковуються.

Але ж не можуть земельні ділянки, які надані в оренду НЕплатникам сільгоспЄП, залишитися узагалі без оподаткування! І справді, вони в орендодавця потраплять під оподаткування земельним податком. Річ у тім, що коли платник сільгоспЄП НЕ використовує земельні ділянки для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, то звільнення від земподатку, що міститься у п.п. 4 п. 297.1 ПКУ, він також не отримує.

На цьому наголошують і податківці у БЗ 108.02.05. У ній контролери наполягають: надання земельної ділянки в оренду НЕплатнику сліьгоспЄП означає, що ділянка не використовується із сільгоспметою. Тому за таку ділянку орендодавець — платник сільгоспЄП має сплачувати земельний податок. Як і за будь-яку ділянку НЕсільськогосподарського призначення (див. також БЗ 111.02).

Крім того, якщо орендодавець зареєстрований платником ПДВ, йому слід пам’ятати, що орендна плата, отримана за земельну ділянку, буде оподатковуватися ПДВ на загальних підставах, тобто за загальним правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ) і за основною ставкою 20 % (див. БЗ 101.11, листи ДФСУ від 04.03.2019 р. № 859/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 01.04.2019 р. № 1365/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі