№5

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2020/№ 5 Інші номери журналу ›
  • Вимоги до претендентів на сільгоспЄП За традицією щороку сільськогосподарські товаровиробники мають повідомити фіскалів про те, що вони у наступному році бажають працювати на спрощеній системі оподаткування, а саме у групі 4 єдиного податку (далі — сільгоспЄП). Повідомляти про це фіскалів мають як уже старожили цієї групи, так і новачки. Про те, на що слід звернути увагу аграріям, які підтверджують або обирають сільгоспЄП на 2020 рік, поговоримо далі. А розпочнемо з того, хто має право у 2020 році бути платником сільгоспЄП.
  • Переваги сільгоспЄП Перед тим, як суб’єкт господарювання приймає рішення про перехід на сільгоспЄП, він має чітко зрозуміти, що ж ця система оподаткування може дати саме йому і чому вона є для нього привабливіша порівняно з іншими. Саме про це ми й поговоримо у цій статті.
  • Обираємо сільгоспЄП Після того як юрособи та ФОП перевірили, чи відповідають вони всім вимогам, що дають право обрати сільгоспЄП (як окремо для своєї категорії претендентів, так і загальних), їм потрібно здійснити ще одну невелику дію: подати до податкової відповідний пакет документів. Що це за документи, як і куди їх слід подати, щоб стати платником сліьгоспЄП, поговоримо далі.
  • Особливості визначення сільгоспчастки Крім декларацій з сільгоспЄП і додатків до них, юрособи-агротоваровиробники мають також подавати контролерам для переходу на сільгоспЄП чи підтвердження перебування на сільгоспЄП і Розрахунок сільгоспчастки. Про те, на що слід звернути увагу при заповненні цього Розрахунку на 2020 рік, поговоримо нижче.
  • Розраховуємо сільгоспЄП Щоб і у 2020 році бути платником сільгоспЄП та одночасно нарахувати податкові зобов’язання з сільгоспЄП, юрособи і ФОП мають подати декларацію з сільгоспЄП. Про те, що це за декларація і куди її подають, читайте на с. 6. Тут же поговоримо про те, як її заповнити.
  • ЄП → сільгоспЄП: про ПДВ-реєстрацію Інколи єдиноподатниками четвертої групи стають єдиноподатники інших груп. Припустимо, що підприємство перебуває на спрощеній системі (третій групі) і переходить на сільгоспЄП. Яким чином такий перехід відображається на обов’язку цього підприємства реєструватися платником ПДВ?
  • Податковий борг і перехід на сільгоспЄП Практика показує, що часто кандидатів на сільгоспЄП «завертають» через наявність у них податкового боргу. Давайте детально поговоримо, коли податковий борг може стати причиною недопуску до когорти платників сільгоспЄП.
  • Неоформлена земля — загроза сільгоспЄП Доволі часто сільгосптоваровиробники-юрособи використовують для вирощування сільгосппродукції землі, право власності чи користування на які за ними не закріплено. Враховуючи це, аграрії запитують: як вирощування сільгосппродукції на таких землях вплине на їх право перебувати на сільгоспЄП? Відповідь на це запитання шукайте нижче.
  • Самовиправити Розрахунок сільгоспчастки Підприємство виявило помилку у вже поданому Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва. Яким чином самостійно виправити цю помилку? Давайте розглянемо це питання!
  • Земельну ділянку придбано посеред року Податкові зобов’язання платник сільгоспЄП визначає станом на 1 січня. Було б дуже зручно для звітності, якби права на земельні ділянки набувалися виключно на цю дату. Але найчастіше право власності платник набуває посеред року. Як за таких обставин платнику сільгоспЄП відзвітувати за рік, у якому набуто ділянку? Про це — саме зараз!
  • Чотиригрупник здає в оренду земельну ділянку Платник сільгоспЄП не завжди використовує свої земельні ділянки у власній сільгоспдіяльності. Інколи він здає ці земельні ділянки в оренду іншим особам. Яким чином оподатковуються ці земельні ділянки? Давайте розбиратися!
  • Звітність не прийнята: що з сільгоспЄП? «Декларацію прийнято» — це та фраза, яку мріє побачити бухгалтер будь-якого платника. Але для платників сільгоспЄП питання стоїть ще гостріше. Адже від того, прийнята чи не прийнята декларація, залежить перебування госпсуб’єкта на єдиному податку! На жаль, фіскали іноді зволікають зі своїм вердиктом або надсилають повідомлення заднім числом про відмову у прийнятті звітності. Чи законні такі «фокуси»? Як можна з усім цим боротися і зберегти статус платника сільгоспЄП? Спробуємо відповісти на ці запитання в нашій статті.
  • Місія нездійсненна: врятувати сільгоспчастку При розрахунку сільгоспчастки за 2019 рік підприємство встановило, що її розмір трішки не дотягує до межі 75 %. Тому аграрій вирішив збільшити розмір сільгоспчастки шляхом отримання назад раніше відвантаженого покупцю товару, що не вважається сільськогосподарським. Чи може ця операція змінити розмір сільгоспчастки аграрія?
  • РРО для фермерських господарств Фермерське господарство (платник сільгоспЄП) здійснює продаж продукції власного виробництва (зернові, насіння соняшника) раз на рік. Яким чином воно може уникнути застосування РРО, якщо ідеться про: (а) юридичну особу — сільгосптоваровиробника; (б) фізичну особу, яка створила сімейне фермерське господарство?
  • НГО для розрахунку сільгоспЄП: відлік з 2019 року Для декларування податкових зобов’язань із сільгоспЄП на 2019 рік підприємство брало дані стосовно розміру НГО, що застосовувалися для розрахунку податку у минулі роки. Наприкінці 2019 року підприємство отримало витяг про НГО, і в ньому розмір НГО за де якими земельними ділянками відрізняється від того, що використовували для розрахунку податку на 2019 рік. Чи потрібно в цьому випадку вносити зміни до декларації з сільгоспЄП, поданої на початку 2019 року?
  • Як не втратити сільгоспЄП тим, хто проґавив строк переходу на сільгоспЄП Якщо агротоваровиробник випадково проґавить строк подання документів на перехід на сільгоспЄП. Хоча всіх інших умов для обрання сільгоспЄП дотримається. Чи може він протягом року стати платником сільгоспЄП. Якщо так, то як це зробити?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі