Теми статей
Обрати теми

НГО для розрахунку сільгоспЄП: відлік з 2019 року

Децюра Сергій, податковий експерт
Для декларування податкових зобов’язань із сільгоспЄП на 2019 рік підприємство брало дані стосовно розміру НГО, що застосовувалися для розрахунку податку у минулі роки. Наприкінці 2019 року підприємство отримало витяг про НГО, і в ньому розмір НГО за де якими земельними ділянками відрізняється від того, що використовували для розрахунку податку на 2019 рік. Чи потрібно в цьому випадку вносити зміни до декларації з сільгоспЄП, поданої на початку 2019 року?

Для розрахунку сільгоспЄП аграрій має брати (п. 2921.2 ПКУ):

— для сільгоспугідь — НГО 1 га сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року;

— для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) — НГО 1 га ріллі, зокрема в області, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного).

При цьому для індексації НГО сільгоспугідь і земель водного фонду відповідно до п. 5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ в період 2017 — 2023 років як коефіцієнт індексації НГО застосовується значення «1», тобто НГО за цей період не індексується.

Крім того, до початку 2019 року для розрахунку сільгоспЄП аграрій брав розмір НГО, що був визначений ще у 1996 році. А тому нічого дивного, що для розрахунку податку на 2019 рік було використано розмір НГО за 2018 рік.

Водночас із початку 2019 року відбулася подія, яка докорінно все змінила. Річ у тому, що протягом 2018 року Мінагрополітики проводив загальнонаціональну (всеукраїнську) нормативну грошову оцінку земель сільгосппризначення. Таку оцінку було закінчено наприкінці 2018 року, і на її основі Мінагрополітики наказом від 16.11.2018 р. № 552 затвердило технічну документацію для сільгоспземель та встановило для них новий розмір НГО. Цей наказ розпочав діяти з 01.01.2019 р., а тому з початку 2019 року при розрахунку податкових зобов’язань із сільгоспЄП аграрій мав уже використовувати нову НГО. Про це заявив спочатку Держгеокадастр у листі від 04.01.2019 р. № 22-28-0.22-125/2-19, а потім теж саме продублювали й фіскали (див. категорію 108.02.02 БЗ).

При цьому фіскали заявили, що, оскільки НГО земель є базою оподаткування для платників сільгоспЄП, то її зміна (наприклад, на початку 2019 року) впливає на розрахунок суми податкових зобов’язань на поточний рік.

Опираючись на це, робимо висновок, що оскільки з початку 2019 року розпочала діяти нова НГО, то для розрахунку сільгоспЄП на 2019 рік слід було використовувати саме нову НГО, а не брати показники минулого року.

Щоб довідатися нову НГО сільгоспземель, яка розпочала діяти з 01.01.2019 р., аграрій мав отримати витяг про НГО у територіальному підрозділі Держгеокадастру за місцем розташування земельних ділянок. Звичайно, можна дізнатися інформацію про НГО сільгоспугідь, зазирнувши на їх вебпортал. Водночас саме довідка є тим документом, що надасть найточнішу інформацію про НГО землі.

Якщо аграрій через якісь причини при розрахунку сільгоспЄП на 2019 рік узяв не нову НГО (наприклад, не встиг отримати довідку про НГО з новою оцінкою до дати подання декларації на 2019 рік), то він міг нарахувати неправильну суму податку. Якщо так сталося, то, після того як він дізнався реальну НГО (протягом 2019 року), йому потрібно провести уточнення раніше нарахованого податкового зобов’язання шляхом подання уточнюючих декларації як до звітних, так і до загальних декларацій (категорія 108.02.05 БЗ)

Зауважте! Якщо хтось для нарахування сільгоспЄП у 2019 році використовував НГО середню по області, то він також міг допустити помилку. Для правильного обчислення податку потрібно брати НГО за кожною земельною ділянкою окремо. На цьому наголошують і фіскали у категорії 108.02.02 БЗ. Тому якщо хтось розрахував податок виходячи із середніх даних, то після отримання довідки з реальною НГО їм, можливо, також доведеться провести уточнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі