Теми статей
Обрати теми

Штраф за рахунок переплати: спишуть автоматом?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Отримано податкове повідомлення-рішення (ППР) на сплату штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних (ПН). Чи обов’язково його платити, якщо в електронному кабінеті з ПДВ значиться переплата?

Якщо йдеться про переплату на особовому рахунку платника, то платити штраф необов’язково — його спишуть автоматично за рахунок існуючої переплати з ПДВ. Якщо ж йдеться про залишок на електронному рахунку в СЕА ПДВ, цими коштами сплатити штраф не вийде. Пояснимо детальніше.

Згідно з п. 87.1 ПКУ одним із джерел сплати грошових зобов’язань* платника є надмірно сплачені до бюджету суми. Причому залік сум за одним і тим самим платежем здійснюють автоматично — без заяви платника. Тому

* У це поняття входять у тому числі і штрафні санкції (п.п. 14.1.39 ПКУ).

штраф за ПДВ (у тому числі і за несвоєчасну реєстрацію ПН) спишеться за рахунок існуючої на особовому рахунку переплати з ПДВ автоматом

Без вашої участі. І платити вам нічого не треба (звичайно, якщо переплати вистачить на сплату штрафу).

А ось з електронного ПДВ-рахунку гроші на сплату штрафу не спишуть. І ви самі оплатити його електронними грошима не зможете (п. 25 Порядку № 569**). Тож якщо ваша переплата — електронна, то нарахований штраф доведеться сплатити самостійно — живими грошима зі свого поточного рахунку.

** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Ну а потім, якщо гроші на електронному ПДВ-рахунку — зайві, їх можна повернути на свій поточний рахунок (шляхом подання додатка Д4 до поточної декларації). Щоправда, це можливо тільки при дотриманні усіх наступних умов:

— умова 1 — на дату подання поточної декларації з ПДВ сума, заявлена до повернення, перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету за поточною декларацією, і суму податкового боргу (п. 2001.6 ПКУ);

— умова 2 — сума ПДВ за ПН, складеними у звітному періоді і зареєстрованими в ЄРПН, не перевищує суму ПЗ, задекларованих у звітному періоді (п. 2001.5 ПКУ);

— умова 3 — сума грошей до повернення на поточний рахунок не перевищує суму регліміту (ΣНакл) на момент подання декларації з ПДВ (п. 2001.6 ПКУ);

— умова 4 — правильно заповнена заява-додаток Д4, у тому числі частина «Відомості щодо суми коштів на рахунку…» (у ній заповнюють тільки табл. 2 і табл. 3). Як правильно це зробити, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 39, с. 8.

Зверніть увагу! Як тільки ви подасте додаток Д4 із заявою на повернення коштів на рахунок, вам відразу ж (на дату подання декларації з ПДВ із заповненим додатком Д4) зменшать на цю суму ліміт реєстрації (через зменшення показника ΣПопРах) (див. лист ДФСУ від 11.07.2019 р. № 3211/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Хоча самі гроші доведеться чекати протягом 5 робочих днів після закінчення граничного строку сплати податкових зобов’язань за декларацією.

Щоправда, якщо після закінчення цього строку протягом наступних 5 робочих днів гроші на вашому поточному рахунку так і не з’являться, то зменшення регліміту повинні відсторнувати (п. 21 Порядку № 569).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі