Теми статей
Обрати теми

Субгранти в обліку

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство отримало грант і видало його (субгрант) іншому підприємству. Як відобразити в обліку такі операції?

Грант (як і субгрант) — безоплатна субсидія підприємствам у грошовій або натуральній формі на проведення наукових чи інших досліджень, дослідно-конструкторських робіт та інші цілі з подальшим звітом про їх використання.

Оскільки видається грант (субгрант) на суворо визначену мету, він вважається цільовим фінансуванням і обліковується на однойменному рахунку 48. На дату надходження гранту здійснюють проводку: Дт 301, 311 — Кт 484.

Чи потрібно підприємству відображати дохід на суму отриманого гранту?

Його не визнають доти, доки немає підтвердження, що грант буде отриманий і підприємство виконає умови такого гранту (п. 16 П(С)БО 15 «Дохід»).

А взагалі порядок відображення доходу на суму отриманого цільового фінансування залежить від того, на які цілі воно було спрямоване (пп. 17 — 19 П(С)БО 15):

1) у загальному випадку отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були визнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування;

2) цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів;

3) цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), які виникли в підприємства, визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Як бачите, дохід на суму отриманого цільового фінансування відображають разом із витратами, пов’язаними з виконанням умов такого цільового фінансування. У нашому ж випадку підприємство самостійно не несе жодних витрат (будучи по суті лише транзитною ланкою), тому дохід на суму отриманого гранту йому відображати не потрібно.

При перерахуванні субгранту просто визнаємо дебіторську заборгованість його одержувача: Дт 377 — Кт 311. А на дату отримання звіту про використання коштів субгранту зменшуємо дебіторську заборгованість і відображаємо використання гранту на відповідну суму: Дт 484 — Кт 377.

Приклад. Підприємство отримало грант у розмірі 1000000 грн. і перерахувало субгрант на цю ж суму. Одержувач субгранту надав звіт на суму 900000 грн. Невикористаний залишок повернено на рахунок підприємства і перераховано організації, яка виділила грант.

Облік субгрантів

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Отримано грант

311

484

1000000

2

Перераховано субгрант

377

311

1000000

3

Списано цільове фінансування в сумі перерахованого субгранту

484

377

1000000

4

Отримано невикористаний залишок субгранту згідно з наданим звітом про використання субгранту

311

685

100000

5

Перераховано невикористаний залишок гранту

685

311

100000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі