Теми статей
Обрати теми

Чи може неприбуткова організація придбавати ОВДП?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ГУ ДПС у м. Києві від 03.01.2020 р. № 12/ІПК/26-15-04-04-11

висновок документа

Використання неприбутковою організацією доходів на фінансування діяльності, що не визначена установчими документами і не є фінансуванням витрат діяльності, є порушенням вимог п. 133.4 ПКУ

У податківців запитали: чи може неприбуткова організація (НПО) (громадська організація) придбавати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП)? Чи не призведе це до втрати НПО-статусу?

Хоча фіскали уникли прямої відповіді на запитання, проте в їх невиразному висновку, скоріше, читається заборона для НПО цих операцій.

Тобто, на думку податківців, придбання ОВДП призводить до втрати неприбуткового статусу і виключення організації з Реєстру НПО (ну і тоді світить податок на прибуток з нецільових використань ☹).

Зазначимо, що поміщати гроші, наприклад, на депозит неприбутківцям контролери дозволяють. І не вбачають у тому нічого протизаконного. Головне — щоб депозитні відсотки правильно використовувалися: на статутні цілі НПО (листи ДФСУ від 30.05.2019 р. № 2465/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 11.04.2019 р. № 1565/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 07.02.2019 р. № 432/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Недаремно ж у Звіті НПО навіть виділений окремий рядок 1.9 «пасивні доходи»!

Проте чомусь про таку можливість використання облігаційних відсотків податківці не згадують і взагалі в ІПК про них мовчать. Хоча підхід за логікою має бути аналогічним. Адже облігації, по суті, як і депозит, є лише інструментом збереження- накопичення коштів і слугують для збереження їх ліквідності.

Щоправда, на відміну від депозиту, тут усе ж вимальовується ціннопаперова купівля, в якій контролери, мабуть, і вбачили нецільове витрачання коштів. Хоча, здавалося б, до купівлі державних цінних паперів (таких модних наразі, та й ще з анонсованою 100 % гарантією повернення коштів) фіскали, начебто, повинні були ставитися спокійно. Раз навіть депозити будь-яких банків (державних/комерційних) їх не насторожують.

Що примітно, схвалюючи депозити в НПО і, зокрема, у громадських організацій, податківці якраз відштовхувалися від норм профільного Закону України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 р. № 4572-VI про те, що:

— громадська організація для виконання своїх статутних цілей має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, отриманим або придбаним (ч. 1 ст. 24), при цьому

джерела надходжень і порядок використання коштів громадської організації визначаються в її статутних документах (п. 8 ч. 1 ст. 11; лист ДФСУ від 26.09.2018 р. № 4165/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Тоді як в ІПК щодо облігацій норми цього Закону контролери наводять вибірково, про статутні документи чомусь взагалі не згадують і зрештою доходять до зовсім іншого висновку.

І що, якщо можливість збереження коштів шляхом купівлі облігацій зафіксувати в статутних документах НПО? Чи зможуть тоді чіплятися контролери?

За цих обставин тим, хто вже відгукнувся на гучну пропозицію від держави і став щасливим власником ОВДП, потрібно стояти на тому, що операція (аналогічно депозиту) не повинна призводити до вильоту з неприбуткових.

Якщо ж тільки подумуєте про ОВДП, то без отримання дозволяючої ІПК на свою адресу від їх придбання поки що краще утриматися.

Куди спокійніше неприбутківцю вкласти тимчасово вільні грошові кошти в депозит.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі