Теми статей
Обрати теми

Неприбутківці та єдиний податок

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи має право неприбуткова організація обрати спрощену систему оподаткування? Якщо так, то яким чином будуть оподатковуватися операції неприбуткової організації на спрощеній системі?

У п.п. 133.4.1 ПКУ наведено перелік вимог, яким має відповідати юридична особа, аби вважатися неприбутковою організацією для цілей оподаткування податком на прибуток.

Особа, яка відповідає зазначеним вимогам, цілком на законних підставах не є платником податку на прибуток. Про те, що така особа може не бути платником єдиного податку, в ПКУ нічого не сказано. Тобто повноцінний неприбутківець, який теоретично міг би перейти на спрощену систему, відмовляється від статусу неплатника податку на прибуток і добровільно підставляє себе під єдиний податок. І навіщо йому це треба?

Податківці стверджують: стати єдиноподатником групи 3 може лише та організація, яку виключено з «неприбуткового» Реєстру (див. БЗ 108.01.01, листи ГУ ДФС в Одеській обл. від 20.10.2015 р. № 1006/П/15-32-15-03-42 та від 13.04.2018 р. № 1570/ІПК/15-32-12-04-19, а також роз’яснення ГУ ДФС в Івано-Франківській обл. від 23.04.2019 р.// if.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/376170.html).

Тож перехід на ЄП можливий лише для «неповноцінного» неприбутківця — того, якого виключили з Реєстру або того, який порушив інші встановлені ПКУ правила перебування у статусі неплатника податку на прибуток. За таких обставин неприбутківець із першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому допущено порушення, вважається платником податку на прибуток (п.п. 133.4.3 ПКУ). На спрощену систему перейти можна лише з початку кварталу (п.п. 298.1.4 ПКУ). І якщо неприбутківець допустив порушення на початку кварталу, між втратою неприбуткового статусу і початком роботи на єдиному податку буде «розрив».

«Неповноцінний» неприбутківець, як й інші юрособи, не обмежений у своєму праві обрати ЄП. Статиєдиноподатниками третьої групи можуть підприємства будь-якої організаційно-правової форми, які відповідають вимогам, що їх встановлено розд. XIV ПКУ (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ; див. також лист ГУ ДФС у Львівській обл. від 28.08.2019 р. № 4054/ІПК/10/12.4-09).

По-перше, єдиним податком буде оподатковуватися будь-який дохід у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), включаючи дохід представництв, філій, відділень юридичної особи (п. 292.1 ПКУ). Тобто будь-які грошові надходження на рахунок чи в касу неприбуткової організації (включаючи пожертвування) будуть оподатковуватися єдиним податком*.

* Ясна річ, якщо вони відповідають бухобліковим критеріям доходу.

По-друге, єдиним податком буде оподатковуватися дохід у матеріальній або нематеріальній формі у вигляді вартості безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). А у неприбуткових організацій безоплатно отримані активи, як правило, складають значну частину доходів.

Безоплатно отриманими для цілей оподаткування єдиним податком вважаються: (1) товари (роботи, послуги), надані згідно з письмовими договорами дарування; (2) товари (роботи, послуги), надані згідно з іншими письмовими договорами, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення; (3) товари, передані платнику на відповідальне зберігання і використані таким платником (п. 292.3 ПКУ).

Як бачимо, перебування на спрощеній системі для «неповноцінного» неприбутківця — теж не мед. Якщо він втратив статус неплатника податку на прибуток, він може перейти на спрощену систему, однак це — додаткові обмеження (за обсягом доходу, за складом засновників, за видами здійснюваної діяльності). Переходити на спрощену систему є сенс хіба що в тому випадку, якщо неприбутківець хоче уникнути обов’язкової ПДВ-реєстрації, застосовуючи ставку єдиного податку 5 % (п.п. 2 п. 293.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі