Теми статей
Обрати теми

Комісія замість придбання

Ольховик Ольга, податковий експерт
Не вистачає коштів, щоб розрахуватися з постачальником, а домовитися про відстрочення платежу не виходить? Запропонуйте бізнес-партнерові іншу схему роботи. Замість договору постачання оформіть ваші взаємовідносини договором комісії.

Договір комісії не лише передбачає таке необхідне вам (комісіонерові) відстрочення, але й може допомогти дещо заощадити на ПДВ. Основна перевага для комітента (вашого постачальника) — дохід (бухгалтерський, а отже, і податковоприбутковий) у нього виникне тільки після того, як ви продасте товар. Тоді, як при звичайній схемі роботи (за договором постачання), дохід у нього виникає відразу при відвантаженні товару вам.

Правові основи і документальне оформлення

Правові засади договорів комісії містяться в гл. 69 ЦКУ. Сторонами договору комісії є:

комітент (ваш постачальник) — особа, в інтересах якої ви будете вчиняти правочини (здійснювати продаж товару);

комісіонер (ви) — особа, яка вчиняє правочини (реалізовує товар) в інтересах і за рахунок комітента, але від свого імені.

Щойно комісіонер вчинить правочин за дорученням комітента (продасть товар), він повинен:

1) відзвітувати за виконання посередницької операції шляхом подання комітентові звіту;

2) передати все отримане (кошти за реалізований товар) за договором комісії комітентові.

Комісіонер також повинен у момент завершення операції за договором комісії (передачі виручки) надати комітентові акт приймання-передачі результатів комісійної послуги, на підставі якого комісіонеру буде нараховано комісійну винагороду.

Виконуючи завдання за договором комісії, комісіонер може нести витрати на супутні послуги (доставка товару покупцеві, навантаження-розвантаження тощо). Він має право отримати відшкодування цих витрат від комітента (ст. 1024 ЦКУ). Причому таке право є в комісіонера навіть у тому випадку, якщо воно не зафіксоване в договорі. Тому якщо додаткові витрати повинні залишитися на плечах комісіонера, обов’язково пропишіть у договорі комісії, що здійснювати такі витрати (наприклад, доставку товару покупцям) комітент не вимагає. Комісіонер може надати таку послугу за власним бажанням і за свій рахунок.

Бухоблік та податок на прибуток

порядок відображення операцій за договором комісії на продаж у бухобліку покажемо на прикладі. А в податковоприбутковому обліку — все за бухправилами. Адже податкових різниць для таких операцій ПКУ не передбачає.

І що цікаво: дохід від реалізації товарів, отриманих на комісію, не обліковують при розрахунку критерію річного доходу в 40 млн грн (з п.п. 134.1.1 ПКУ). Обліковується тільки комісійна винагорода. Ось вам іще одна вигода від переходу на цю схему.

Єдиний податок

Доходом комісіонера-єдинника є сума комісійної винагороди (п. 292.4 ПКУ). А транзитні кошти, які підлягають перерахуванню комітентові, його дохід не збільшать. До речі, якщо комітент теж єдинник, то утримувати свою комісійну винагороду з транзитних коштів не варто. Краще перерахувати комітентові всю отриману суму, а потім він поверне винагороду окремим платежем. Інакше комітент потрапить під здійснення негрошових розрахунків (п. 291.6 ПКУ) і може вилетіти зі спрощенки.

ПДВ

Передача товарів у рамках договору комісії вважається їх постачанням (п.п. «е» п.п. 14.1.191 ПКУ). Тож комісіонер, отримавши зареєстровану податкову накладну (ПН) від комітента, включає суму вхідного ПДВ до свого податкового кредиту (ПК).

При постачанні взятого на комісію товару в комісіонера виникають податкові зобов’язання (ПЗ) за датою першої події (п. 189.4 ПКУ). Він складає на покупця ПН і реєструє її в ЄРПН. Причому правило мінбази для комісіонера не працює — він нараховує ПЗ, виходячи з фактичної вартості реалізації товару, навіть якщо ця вартість нижча за ціну, за якою товар надійшов від комітента. Усі корективи в такому разі робитиме комітент. Саме він повинен скласти розрахунок коригування і відкоригувати ПН, яку він виписав при відвантаженні товару комісіонерові. Аналогічним чином діють і у випадку, коли комісіонер продасть товар дорожче, ніж отримав від комітента.

Комісійну винагороду оподатковують ПДВ за загальними правилами, тобто за правилом «першої події». Зазвичай першою подією є підписання акта наданих комісійних послуг. Тому в цей момент комісіонер складе ПН на комітента і зареєструє її в ЄРПН. При утриманні комісійної винагороди з виручки датою складання ПН буде дата надходження коштів від покупця в оплату товару.

Приклад. Комісіонер продає товар комітента на суму 60000 грн (у тому числі ПДВ — 10000 грн). Комісійна винагорода становить 20 % вартості реалізованого товару. Собівартість комісійної послуги 3000 грн.

Продаж комісійного товару в обліку комісіонера

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Отримано товари на комісію

024

60000

2

Відображено ПК з ПДВ

644/1

644

10000

641/ПДВ

644/1

10000

3

Відвантажено товар покупцеві

361

702

60000

702

641/ПДВ

10000

024

60000

4

Відображено заборгованість перед комітентом (на дату продажу товару, зазначену у звіті)

704

685

50000

644

685

10000

5

Отримано оплату від покупця

311

361

60000

6

Погашено заборгованість перед комітентом

685

311

60000

7

Підписано акт наданих послуг за договором комісії

361

703

12000

703

641/ПДВ

2000

903

23

3000

8

Отримано комісійну винагороду від комітента

311

361

12000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі