Теми статей
Обрати теми

Морозиво з алкоголем: що воно за «фрукт»?

Павленко Олексій, податковий експерт
Ми реалізуємо вроздріб морозиво з алкоголем, чи потребує це якихось додаткових документів (ліцензій тощо)? Чи можуть бути якісь негативні наслідки торгівлі таким товаром?

Як то кажуть у народі: «Ну от чому я п’ю? Тому що якби воно було тверде, то я б його гриз!» ☺

Морозиво з алкоголем? Чули ми про таке — справжні мужики-американці вже давно морозиво з «жорстким» ромом вживають. Тепер і до нас докотилося…

Проте, до речі, багато рецептів харчових продуктів включають у себе додавання алкоголю, але далеко не всі такі кінцеві продукти можна віднести до алкогольних напоїв. Останні ж, як відомо, є підакцизними товарами, і їх реалізація потребує наявності ліцензії на торгівлю алкоголем, а роздрібна торгівля — ще й наявності РРО та сплати роздрібного, 5 %-го акцизного податку. Не кажучи вже про всілякі бюрократичні формальності (як то: подання спеціальних алко-звітів, реєстрація місць зберігання тощо).

Кваліфікувати морозиво (десерт) як напій, на перший погляд, здається безглуздим. А от якщо воно в розмороженому стані? Ну, чим не алкогольний коктейль? До речі, деякі не надто міцні алкогольні напої запросто можна заморозити… ☺

Тому, як не крути, а доведеться у пошуках відповіді йти формальним шляхом і звертатись до визначення алкогольних напоїв, наведеного у ст. 1 Закону № 481.

Там зазначено, що це — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2109 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Тобто треба уважно придивитись: а чи не ввійде таке «п’яне» морозиво до якоїсь із цих підакцизних позицій.

У перші п’ять товарних позицій таке морозиво точно не може потрапити. Теж саме стосується позиції 2103 90 30 00. А от товарна позиція 2109 90 надто широка і теоретично до неї може увійти й ваше морозиво з алкоголем. Тому тут спочатку треба уважно подивитись на первинні документи та сертифікат якості і т. п., які супроводжували придбане вами морозиво.

Якщо код УКТ ЗЕД у первинних документах та ПН не підпадає під згадану товарну групу, можна розслабитись. Але ж якщо і підпадає, то не все втрачено, адже вміст спирту в такому морозиві повинен перевищити 8,5 відсотка. (Адже від такої кількості спирту це вже буде не десерт, а справжній твердий коктейль — від такого морозива й очі повилазять…) Гадаємо, що вміст алкоголю у супровідних документах/сертифікаті якості зазначено і з цим проблем не буде. Пам’ятайте також — якщо раптом у перевіряючих виникнуть сумніви щодо вмісту алкоголю у цьому морозиві, вони його можуть і на експертизу відправити. Хоча тоді претензії вже будуть не до вас…

Але якщо морозиво виявилось таким «забійним» коктейлем, що перевершує навіть усілякі «джин-тоніки» (тобто з вмістом від 8,5 % алкоголю) — тоді отримуйте ліцензію на роздріб, торгуйте через РРО (причому — незалежно від того, юрособа ви чи ФОП — але не єдинник!*), платіть роздрібний 5 %-й акциз та тягніть «на горбі» інші складнощі, пов’язані з торгівлею алкоголем. І також пам’ятайте, що реалізовувати такий десерт дітям до 18 років заборонено! Отже, торгівля таким «акцизним» морозивом вже вам коштуватиме недешево…

* До речі, ФОП-єдинникам узагалі таким «п’яним» морозивом торгувати не можна (див. п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі