Теми статей
Обрати теми

Якщо договір підписано однією особою

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство орендує в директора (як ФОПа) приміщення. Договір оренди підписаний однією й тією ж особою (директором) з двох сторін. Чи не можуть визнати такий правочин недійсним?

Такий правочин може бути визнаний недійсним. Щоб цього уникнути, договір з боку підприємства повинна підписати інша особа.

Згідно з ч. 3 ст. 238 ЦКУ представник не може вчиняти правочини від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є. Підписуючи договір від імені підприємства із самим собою (як із ФОП), директор явно діє у своїх інтересах.

Порушення положень ч. 3 ст. 238 ЦКУ цілком може призвести до недійсності правочину.

Якщо ж договір від імені юридичної особи підпише не директор, то, по суті, порушення вже не буде.

А хто, крім директора, може підписати договір від імені підприємства?

Згідно з ч. 2 ст. 207 ЦКУ правочин, що вчиняється юрособою, підписується особами, уповноваженими на це його статутними документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

При цьому закон уповноважує на підписання договору тільки директора. А ось іншій особі можна надати відповідні повноваження за допомогою довіреності або статутних документів (детальніше про це див. «Податки & бухоблік», 2019, № 84, с. 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі